Mai multe primării din țară riscă să intre în faliment din cauza fondurilor prea mici alocate de Guvern. În vreme ce Bucureștiul se află într-o situație critică, la Sibiu, nu există motive de neliniște, primăria înregistrând un excedent bugetar de peste 367 de milioane lei, la finele anului trecut. Primarul Astrid Fodor spune că nu se înregistrează plăți restante, însă lipsa predictibilității veniturilor ar putea constitui o problemă în viitor.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea declara zilele trecute că se află în faliment. „Eu sunt mult mai preocupată în acest timp de faptul că atât primăria Capitalei și de sector au un buget mult mai mic, decât cel prognozat. Îmi pare rău că dintre colegii mei primari m-au lăsat să mă bat singură cu știți dumneavoastră cine. Pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toți suntem în faliment nedeclarat. În momentul în care nu mai poți să îți asiguri funcționarea, activitatea curentă”, spune Gabriela Firea, citată de Mediafax. În același timp, mai multe primării din țară rămân fără bani după scăderea cotelor defalcate din TVA.
Cum stă Sibiul la capitolul bani
Primăria Sibiu, în schimb, stă bine la capitolul financiar. „Municipiul Sibiu nu a înregistrat și nu înregistrează plăți restante sau arierate, onorându-și toate obligațiile financiare, atât plățile pe contractele de investiții cât și plata facturilor emise de furnizorii de servicii și a salariilor personalului Primăriei. Prin urmare, situația financiară curentă este în parametrii normali”, spune Astrid Fodor, primarul Sibiului.
Cu toate acestea, edilul vorbește și de câteva riscuri. „Ceea ce poate însemna probleme serioase pentru primăriii este lipsa de predictibilitate a veniturilor, mai ales cele ce țin de cota din impozitul pe venitul global ce revine de drept primăriilor. Această cotă se modifică în fiecare an, prin Legea Bugetului de Stat generând nesiguranță. În acest fel nu putem face o planificare riguroasă și corectă a bugetului proiectelor orașelor și municipiilor. Este esențial ca această cotă să se fixeze prin Codul Fiscal sau altă lege organică pentru a ști pe ce contăm”, spune Astrid Fodor.
„Primăriile se află în prezent într-un climat foarte incert în care, pe de o parte cheltuielile primăriilor cresc prin prisma modificărilor legislative privind salariul minim și preluarea cheltuielilor cu unele categorii de asistații social, iar pe de altă parte ni se diminuează veniturile, tăindu-se din banii care de drept reveneau primăriilor și comunității respective, fiind rodul muncii și dezvoltării acestora", mai spune Astrid Fodor.
La finalul lunii martie, Primăria Sibiu prezenta bugetul pe anul acesta. Acesta se învârte în jurula 778,44 milioane de lei, cu aproximativ 12% mai mare decât anul trecut. Aici, însă, vorbim și de un excedent bugetar de 367,12 milioane de lei.
„Acești bani sunt alocați pentru realizarea marilor proiecte pe care Sibiul le va finanța din bugetul propriu. Din excedent vom acoperi doar o parte din costurile proiectelor pe care le-am demarat sau urmează să le inițiem, care însumează peste 546 de milioane de lei”, declara la acea vreme Astrid Fodor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Codul Fiscal , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Primaria Capitalei , Legea Bugetului , Primarul Capitalei , Municipiul Sibiu , Gabriela Firea , Primarul Astrid Fodor
Vizualizari: 4763
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Silviu
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Sibian