Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Ce spune primarul Sibiului despre primăriile care pot intra în faliment

Ce spune primarul Sibiului despre primăriile care pot intra în faliment

Mai multe primării din țară riscă să intre în faliment din cauza fondurilor prea mici alocate de Guvern. În vreme ce Bucureștiul se află într-o situație critică, la Sibiu, nu există motive de neliniște, primăria înregistrând un excedent bugetar de peste 367 de milioane lei, la finele anului trecut. Primarul Astrid Fodor spune că nu se înregistrează plăți restante, însă lipsa predictibilității veniturilor ar putea constitui o problemă în viitor. 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea declara zilele trecute că se află în faliment. „Eu sunt mult mai preocupată în acest timp de faptul că atât primăria Capitalei și de sector au un buget mult mai mic, decât cel prognozat. Îmi pare rău că dintre colegii mei primari m-au lăsat să mă bat singură cu știți dumneavoastră cine. Pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toți suntem în faliment nedeclarat. În momentul în care nu mai poți să îți asiguri funcționarea, activitatea curentă”, spune Gabriela Firea, citată de Mediafax.  În același timp, mai multe primării din țară rămân fără bani după scăderea cotelor defalcate din TVA.

Cum stă Sibiul la capitolul bani 

Primăria Sibiu, în schimb, stă bine la capitolul financiar. „Municipiul Sibiu nu a înregistrat și nu înregistrează plăți restante sau arierate, onorându-și toate obligațiile financiare, atât plățile pe contractele de investiții cât și plata facturilor emise de furnizorii de servicii și a salariilor personalului Primăriei. Prin urmare, situația financiară curentă este în parametrii normali”, spune Astrid Fodor, primarul Sibiului.

Cu toate acestea, edilul vorbește și de câteva riscuri. „Ceea ce poate însemna probleme serioase pentru primăriii este lipsa de predictibilitate a veniturilor, mai ales cele ce țin de cota din impozitul pe venitul global ce revine de drept primăriilor. Această cotă se modifică în fiecare an, prin Legea Bugetului de Stat generând nesiguranță. În acest fel nu putem face o planificare riguroasă și corectă a bugetului proiectelor orașelor și municipiilor. Este esențial ca această cotă să se fixeze prin Codul Fiscal sau altă lege organică pentru a ști pe ce contăm”, spune Astrid Fodor.

„Primăriile se află în prezent într-un climat foarte incert în care, pe de o parte cheltuielile primăriilor cresc prin prisma modificărilor legislative privind salariul minim și preluarea cheltuielilor cu unele categorii de asistații social, iar pe de altă parte ni se diminuează veniturile, tăindu-se din banii care de drept reveneau primăriilor și comunității respective, fiind rodul muncii și dezvoltării acestora", mai spune Astrid Fodor.

La finalul lunii martie, Primăria Sibiu prezenta bugetul pe anul acesta. Acesta se învârte în jurula 778,44 milioane de lei, cu aproximativ 12% mai mare decât anul trecut. Aici, însă, vorbim și de un excedent bugetar de 367,12 milioane de lei.

„Acești bani sunt alocați pentru realizarea marilor proiecte pe care Sibiul le va finanța din bugetul propriu. Din excedent vom acoperi doar o parte din costurile proiectelor pe care le-am demarat sau urmează să le inițiem, care însumează peste 546 de milioane de lei”, declara la acea vreme Astrid Fodor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

George

Acum 3 ani

Buna ziua doamna Primar! As vrea sa va întreb când va îndepărtați atenția spre zona Calea Gusteritei imediat după pod? Asfaltul e distrus și lăsat! Traficul este un dezastru! Stația de taxi este prost amplasată. Calea ferată trebuie acoperită sau desființată! Marcaje: lipsa totala! Constructorii din zona își fac de cap: camioane de 40 tcu piatra pământ balastru etc. Nu se respecta nici măcar o regula. De fapt așa e și după pod unde se construiește mall ul! In fata la Transelectrica e o gropa de 3-3. Nimeni nu o observa! Șanțurile de la gaz au ajuns la 50 cm adâncime.
Raspunde

Interesu poarta fesu

Acum 3 ani

Nu ii țin partea doamnei primar,nu am votat cu Pnl Fdgr și nici nu am de gând, însă, de data aceasta....deja s_au apucat de lucrări pe strada Podului Gusterita de care ziceți dumneavoastră, este cel putin un articol chiar pe acest site care ne anunța siturația lucrărilor. Înlocuiesc canalizare,apa,gaz,desființează șanțurile și pun asfalt nou.Pana în septembrie fiți sigur ca va fi gata,doar nu o sa_și rupă mașinile în Gusterita aia cu scoala privata.Deci,stați liniștit,interesele încă își spun cuvântul și pana la 1 septembrie totul va fi gata.You' la see !
Raspunde

un cetatean

Acum 3 ani

cel mai INCOMPETENT primar pe care l-a avut Sibiul!!!
Raspunde

Strategie?!

Acum 3 ani

Pai daca nu se fac investitii prioritare, doar circ si teatru normal ca sunt bani...excedent bugetar peste excedent bugetar!
Raspunde

Gogu Gogu

Acum 2 ani

Mai "cetatene" , tu altceva nu mai stii ? Mai ia dictionarul si invata si cuvinte mai "alese".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus