Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
0°C

Normalitatea în Piața Cibin. „Cumpărați ceapă, cireșe și căpșuni, plătind cu cardul”

Normalitatea în Piața Cibin. „Cumpărați ceapă, cireșe și căpșuni, plătind cu cardul”

Piața Cibin din Sbiu a devenit astăzi prima piață din România în care cumpărătorii pot plăti legumele și fructele cu cardul. Ce-i drept, încă nu toți producătorii din piață au implementată această metodă, însă inițiatorii promit ca până la sfârșitul anului sibienii să poată achita cu cardul la aproape toate tarabele, pentru că „e un lucru normal”.

Plata cu  cardul în Piața Cibin este un proiect pilot, care urmează să fie extins în piețele din toată țara. Acesta a fost lansat vineri dimineața, în prezența primarului Astrid Fodor și cu participarea șefului Piețe Sibiu SA,  Teodor Birț, care este și președinte al Asociației Administratorilor de Piețe din România (AAPR) și alți doi parteneri omerciali: Mastercard și Patria Bank.

Lansarea oficială a evenimentului i-a incomodat pe unii sibieni, aceștia fiind nevoiți să înconjoare aleea dintre tarabe pregătită pentru discursurile oficiale.

piata cibin cu cardul 5

Până la venirea oficialilor, i-am întrebat pe câțiva dintre comercianți ce părere au despre noua metodă de plată. Aceștia ne-au spus că înainte de a-și instala terminalele POS au fost instruiți cum să le folosească.

„Să sperăm că va fi bine. Nu toți plătesc cu cardul, dar sunt și astfel de cazuri. Acum dimineața am făcut deja o plată. Eu zic că n-a fost greu la început, o să ne obișnuim” - Lidia Cimpoeru, din Craiova.

piata cibin cu cardul 2


„Sincer, nu știu ce să spun, pentru că lumea nu e foarte obișnuită să plătească cu cardul. S-a vrut să se implementeze chestia asta de mai mult timp, dar lumea nu e obișnuită. Cred că o să dureze un pic până când oamenii se vor obișnui. Acum e o campanie de promovare, poate o să aibă succes, încă e în curs de experimentare. Momentan, n-am făcut nicio tranzacție” - Robert Moghinea, județul Gorj.

piata cibin cu cardul 3


 

„Foarte bună metoda. Oamenii sunt mulțumiți și noi suntem muțumiți, chiar e ok. A fost nou pentru mine procesul, nu am mai folosit această metodă de vânzare, dar nu mi se pare chiar deloc greu. Odată ce salariile se iau și pe card, e normal că omului îi este mult mai ușor, ca și cumpărător, să meargă la cumpărături cu cardul decât cu portmoneul cu bani” - Corina Talpoș, Cisnădie.

piata cibin cu cardul 4

După ce a ținut un discurs, primarul Astrid Fodor a fost unul dintre primii cumpărători care a plătit câteva produse cu cardul în Piața Cibin - un borcan cu miere și câteva cireșe:

Pentru mine, Piața Cibin este o emblemă a Sibiului”, a declarat primarul Sibiului, Astrid Fodor. Aceasta a explicat că Piața Cibin se află printre obiectivele pe care le vizitează turiștii care vin în Sibiu. „În felul lor, aceste piețe sunt unice. De aceea, trebuie să le păstrăm acest caracter, ceea ce nu înseamnă că hypermarketurile nu sunt importante. Ne aprovizionăm din hypermarket, ne aprovizionăm din piață, dar cum spuneam aici sunt produsele proaspete și sigur cele mai bune”, a adăugat Fodor.

piata cibin cu cardul Astrid Fodor

În discursul său oficial din Piața Cibin, Astrid Fodor a ținut  să sublinieze că prin lansarea acestui proiect pilot „Sibiul este din nou un trend-setter”. „Cred că mulți dintre noi folosesc aproape numai cardul. Dar să plătești cu cardul într-o piață unde producătorii își vând produsele crescute în grădini sau ferme se întâmplă mai rar”.

piata cibin cu cardul Teodor Birt

Directorul societății comerciale Piețe Sibiu SA, Teodor Birț, spune că noul proiect reprezintă „o normalitate”. „Am încercat să aducem normalitatea și în piață, pentru că plata cu cardul e un lucru normal în vremurile pe care le trăim. Nu a fost ușor, au fost multe discuții, probleme. Să nu uităm că în piață găsim cele mai bune și proaspete produse și nu în ultimul rând sunt produse românești. Este o modalitate simplă comodă pentru fiecare”, a menționat Birț.

Reprezentantul Mastercard, Cosmin Vladimirescu, a explicat că proiectul are o dublă semnificație: o componentă de sprijinire a comunităților locale, dar și o componentă de educare financiară. „Micii producători primesc, pe lângă POS, și un card pe care încasează sumele de bani provenite din vânzarea produselor lor, drept pentru care devin și ei posesori de carduri”, a explicat acesta. În prezent, 8 din 10 plăți sunt făcute cu numerar.

piata cibin cu cardul 1

La rândul său, Codruț Nicolau, diretor general adjunct Patria Bank, instituție ce gestionează sumele de bani din acest proces, a amintit că plata cu cardul la piață este o continuare firească a altor proiecte implementate până acum, printre care Banca la Piață sau Mallțărănesc.ro - o comunitate online de peste 500 de mici afaceri și producători agricoli care își vând produsele online pentru cei din orașe. „Vă invit să  scoateți cardurile din portofele și să cumpărați ceapă, cireșe și căpșuni plătind cu cardul”, i-aîndemnat acesta pe sibieni.

În prezent, 30 de tarabe din Piața Cibin au instalate terminale POS la care se pot achiziționa produsele cu un card bancar.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

9 comentarii

Q.E.D. senility

Acum 3 ani

 „Pentru mine, Piața Cibin este o emblemă a Sibiului” intră direct în categoria perle din azil. Viziune zero!
Raspunde

Baba-Cloanța

Acum 3 ani

Din categoria: nu avem canalizare dar avem fântâni arteziene. Ce sa mai spui? In loc să facă o hala decenta cu condiții de depozitare pentru marfa, cu rampa aprovizionare etc...E clar! Primăria din lipsa de competență și viziune, acționează pompieristic și superficial. Ăsta le lipsea pietarilor. Mai bine ar verifica autenticitatea mărfii și a producătorilor daca tot vor sa modernizeze aceasta piata, măcar să știi ce cumperi. Sper că la locale sa se încheie odată cu era Fdgr.
Raspunde

Baba-Cloanța

Acum 3 ani

Am văzut filmulețul lui Buhnici cu Boc la Cluj. Ce spunea Boc acolo sunt avioane pentru baba Fodor. Lipsa totală de viziune și implicare din partea primăriei pentru a rezolva problemele vitale ale orașului, inclusiv cu aceasta piață. Plata cu cardul in condiții de jeg. Tipic. La fel și cu fits-ul. Ne tot batem cu pumnul în piept cat suntem de grozavi și nu avem o sală de spectacole decenta. Nu avem o sală polivalentă, nu avem un stadion însă avem in fiecare sfârșit de an excedent bugetar. Horror
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 3 ani

Noi o avem pe veorica cit si pe fierea la un loc,se numeste arstrida fosfor.
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

no explicati la badea ilie din dolj/puneti orice alt judet in loc de/ ce-i aia trend setter!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

???

Acum 3 ani

Dacă e normalitatea,cum zic distinșii, ce fac atâta Tam Tam? Normalitatea se sărbătorește cu surle și trâmbițe? Iar mimează modestia....Ălora cu apa în casa le-a rezolvat problemele,Aglomerația care va fi în zona podul gării, o rezolva,face infrastructura??? Ea trage niște cabluri sa plătești cu cardul....vai da asa sunt de impresionat ca plătesc ceapa cu cardul,incat nu mai vadai ca stau 2 ore dimineața în trafic! Asta iar ne ia de prosti...nesi......
Raspunde

Cl.anul politic

Acum 3 ani

Mai bine s-ar acoperi piața, că se topesc oamenii vara și îngheață iarna. Și mai verificați și producătorii de unde aduc marfa. Pot fi surprize !
Raspunde

Gruia

Acum 3 ani

Vorba aia: nutret pentru cretini.
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

De ce nu fac macar un acoperis??? Tremura oamenii, desi platesc destul de mult.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus