Joi,
11.08.2022
Ploi Scurte
Acum
16°C

Un american la Paris - Un poem pentru orchestră de jazz, la BJ ASTRA

Un american la Paris - Un poem pentru orchestră de jazz, la BJ ASTRA

Un concert ce promite să redeschidă orizonturile către atmosfera plină de încântare a Parisului interbelic se pregătește să înceapă. Vineri, 21 iunie, de la ora 19:00, publicul sibian este invitat să ia parte la un recital inedit care se va contura în jurul muzicii lui George Gershwin, prin lucrările „Un american la Paris” și „Rhapsody in Blue”, program ce va cuprinde și alte lucrări de jazz mai puțin cunoscute și reinterpretate de artiștii invitați.

Concertul va fi susținut de cvartetul din care fac parte Ciprian Dancu – clarinet, Anca Preda – pian, Adrian Adam – contrabas și Gabi Barani – percuție.

Evenimentul, parte din proiectul „4 Anotimpuri”, va avea loc la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu nr. 5, Corp A, Et. 2). Intrarea va fi liberă prin rezervare în prealabil la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Într-o perioadă în care muzica de jazz era cunoscută doar în cercuri restrânse, fiind marginalizată și catalogată „decadentă” și „imorală” pentru a fi interpretată pe scenele consacrate, George Gershwin călătorește la Paris, în anul 1926, pentru a-l întâlni pe Maurice Ravel care-i captase imaginația prin creația sa atipică. Gershwin nu era singurul artist venit aici din străinătate, Parisul fiind atunci a doua casă și pentru nume precum Ezra Pound, W. B. Yeats, Ernest Hemingway sau Pablo Picasso.

La întâlnirea cu Ravel, acesta îi spune „De ce să studiezi cu mine și să devii un al doilea Ravel când ai putea deveni întâiul Gershwin?” Cuvintele profetice adresate de reputatul compozitor aveau să se adeverească, Gershwin inspirându-se din viața artistică plină de efervescență a Parisului anilor `30, rezultând lucrarea cu structură orchestrală și influențe jazz „Un american la Paris”. Artistul avea să declare mai târziu despre compoziția sa: „Scopul meu aici este să portretizez impresiile unui vizitator american în Paris plimbându-se prin oraș, ascultând diferite zgomote ale străzilor, în timp ce absoarbe atmosfera franțuzească”.

Pentru ascultătorul care participase la premiera din New York din anul 1928, având loc la Carnegie Hall, apariția în orchestră a unor claxoane de taxi aduse chiar de la Paris trebuie să fi avut un impact greu de uitat, precum întreaga lucrare care inovase prin structuri libere și totodată adusese muzica de jazz pe una dintre marile scene ale lumii.

Gershwin nu se afla la primul său succes atribuind inflexiuni de jazz unor compoziții de muzică clasică, artistul remarcându-se cu „Rhapsody in Blue” care a avut premiera în anul 1924 tot la New York. Legenda spune că uitase complet să scrie această lucrare promisă pentru evenimentul „An Experiment in Modern Music” până ce a citit anunțul într-un ziar cu patru săptămâni înainte de concert. A fost compusă într-un timp record, Gershwin atribuindu-i vaste pasaje de improvizație la pian. Lucrarea s-a bucurat de un succes răsunător, la premieră fiind în sală compozitori precum Serghei Rachmaninov și Igor Stravinski.

Ansamblul condus de Ciprian Dancu va interpreta vineri la Biblioteca ASTRA atât fragmente de referință din cele două capodopere, precum și lucrări aparținând lui Benny Goodman și Paquito D'Rivera.

În completare, seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri spumante oferită de Jidvei, partenerii tradiționali ai evenimentului.

Sibiul, orașul tuturor anotimpurilor, găzduiește, pentru cel de-al patrulea an consecutiv, seria de concerte „Anotimpuri” organizată de UCIMR - Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Patru concerte-eveniment menite să surprindă muzical publicul sibian vor avea loc și în 2019, culminând cu evenimentul mult așteptat din 31 decembrie: „Concertul de Anul Nou de la Sibiu”, ajuns în 2019 la cea de-a 11-a ediție, încă o tradiție care aliniază Sibiul cu celelalte capitale culturale ale Europei.

Concertul „Un american la Paris” este corespondentul anotimpului Primăvara din acest proiect, fiind și cel cu care se deschide această stagiune tematică.

Seria de evenimente „4 Anotimpuri” este un proiect organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, acțiune co-finanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus