Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
33°C

Candidatura lui Iohannis la președinția CE, pusă în umbră de Merkel. ”Întruchipează unificarea Europei”

Candidatura lui Iohannis la președinția CE, pusă în umbră de Merkel. ”Întruchipează unificarea Europei”

Posibila candidatură a lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European poate fi blocată de un nume uriaș în politica europeană, susține publicația Politico. După ce Financial Times a scris că președintele Iohannis ar fi favorit pentru această funcție, Politico atrage atenția că Angela Merkel trebuie să fie cea care va conduce Consiliul European. Jurnaliștii scriu că nimeni nu este mai calificat pentru a conduce Consiliul European decât Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cea care se apropie de finalul celui de-al patrulea mandat în țara natală. Astfel, potrivit sursei citate, Merkel are forța necesară să se opună politicii lui Donald Trump, Vladimir Putin sau președintelui chinez Xi Jimping. „Merkel întruchipează atât unificarea Europei de după Războiul Rece, cât și consensul UE centrist în jurul economiei sociale de piață, al valorilor liberale și al decenței umane”, transmite Politico.

Cu toate că Angela Merkel, care va împlini în iulie 65 de ani, a declarat în repetate rânduri că nu dorește o funcție de conducere în structurile Uniunii Europene, sursa citată precizează că atât actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, cât și președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, și ceilalți lideri europeni, ar trebui să o convingă să se răzgândească întrucât UE are nevoie de experiența ei.

Scenariul în care Angela Merkel va conduce Consiliul European pare totuși improbabil, întrucât această funcție revine prin cutumă unui reprezentant al Europei de Est, în timp ce reprezentantul Europei de Vest conduce Comisia Europeană.

Klaus Iohannis s-a aflat joi și vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde au avut loc discuții despre numirile pentru posturile de conducere în instituțiile europene, adoptarea Agendei Strategice a UE 2019-2024 și bugetul multianual al Uniunii. Legat de posibilitatea de a candida la președinția CE, Iohannis a spus cu această ocazie că nu poate comenta zvonuri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicu

Acum 5 ani

Sanse foarte mari pentru Iohannis la summitul de criza din 30 iunie,de a fi promovat presedinte al Consiliului European!
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

angela are sanse si a unificat europa aducind peste 1 milion de imigranti in germania sa ii tina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

nu vrei tu sa te retragi in grota din care ai apărut? fără alte persoane, doar cu multiplele tale personalități...
Raspunde

///

Acum 5 ani

Parca se intelegea cu Merkel...Ca doi fosti profesori de fizica...Chiar ea sa i-o faca?!
Raspunde

Adolf

Acum 5 ani

Imparateasa Europei ajunge mama Merkel - verstanden ??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus