Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Bogdan își dorește să lucreze, dar nimeni nu îl vrea. Povestea tânărului care 10 ani a dormit în gară

Bogdan își dorește să lucreze, dar nimeni nu îl vrea. Povestea tânărului care 10 ani a dormit în gară

Bogdan a crescut în orfelinate. A umblat de la o casă de copii la alta, până la 18 ani, atunci când inevitabil a ajuns pe străzi. Are un handicap, o semi-pareză pe partea dreaptă, care îi îngreunează cu atât mai mult șansele de a se angaja. Până curând a dormit în gară, iar puținii bani pe care îi avea îi strângea din vândut iconițe pe stradă. Oamenii îl privesc ciudat – unii cu milă, alții cu repulsie, însă el pe fiecare încearcă să îl îmbrățișeze, să-i transmită puțin din bucuria sa de a trăi.

Când l-am întâlnit în urmă cu câteva zile pe Bogdan și i-am spus că voi scrie un reportaj despre el, m-a îmbrățișat cu bucurie. I-am recunoscut gestul, pentru că adesea l-am surprins făcând asta pe stradă, chiar și cu oamenii care îl respingeau. O face cu drag și cu speranța că le poate face zilele mai frumoase oamenilor din jurul lui.

Bogdan a crescut în orfelinate, pentru că părinții lui nu l-au mai vrut. Îmi spune că a aflat cine sunt, că mama lui a decedat iar tatăl lui nu vrea să audă de el. „M-au dat la orfelinat când eram mic. Am fost prima dată la Boița, apoi la Agnita, Agârbiciu și într-un final la Sibiu. Mi-am găsit și familia biologică. Tata nici nu vrea să audă de mine, are o altă femeie, stă în Canada și nu îl interesează, iar mama a murit”, povestește tânărul.

Asociația Job în Sibiu încearcă de mai bine de jumătate de an să-i schimbe viața. Bogdan vinde iconițe pe stradă și până acum doi ani dormea în gară. După ce a fost dat afară din orfelinat, pentru că era major, a trăit zece ani în gara Sibiu sau împrejurimi (localuri) și doar de anul acesta are buletin de identitate cu domiciliu. În prezent locuiește în gazdă, cheltuielile fiind acoperite din pensia de handicap (372 de lei) și din banii trimiși de sora lui din Germania. El vrea să fie independent. Din păcate însă, nimeni nu vrea să îl angajeze.

„N-o să se angajeze nicăieri, vă pierdeți timpul degeaba”, li s-a spus celor de la asociație atunci când au încercat să îi găsească ceva de lucru. Oamenii au fost reticenți până acum și nimeni nu se înghesuie să-i dea ceva de făcut, cu toate că Bogdan își dorește să lucreze.

„Mi-au zis că trebuie să-mi fac dinții, apoi că am handicap, dar toate astea costă și eu de unde să am bani să le fac, dacă nimeni nu vrea să-mi dea de lucru?”, spune acesta supărat.
57024014_1223147927847584_7832598108138635264_o

Își dorește să se simtă util

Cei de la asociația sibiană fac tot posibilul ca tânărul să își găsească ceva de lucru, dar nu e ușor. Bogdan are nevoie de haine curate și în stare bună, are nevoie de susținere și de cineva care să aibă încredere în el, să-i dea ceva de făcut.

„El își dorește să se simtă util, să câștige bani muncind...și să nu îl mai acuze lumea că cerșește vânzând iconițe. Nu a lucrat niciodată legal, dar arată motivație și determinare pentru a obține un loc de muncă. Până în acest moment ne gândim că ar putea lucra la pază (unele obiective), să preia comenzi telefonice (de ex. într-o pizzerie) sau ca liftier într-o instituție publică. Asta dacă va fi acceptat, oricum vom face totul pentru a-l ajuta”, spun reprezentanții Asociației Job în Sibiu.
Bogdan a fost dus la oftalmologie, apoi la un magazin de unde a primit ochelari. A fost apoi la psiholog, neurolog, kinetoterapeut, psihiatru. Iar calea e lungă. Cei de la asociație promit să-l ducă peste tot pe unde e nevoie, dar din păcate toate aceste lucruri necesită bani. Are nevoie de fizioterapie, de lucrări complexe la dinți, pentru că oamenii evită să lucreze cu el în starea în care se află acum.

În acest moment, el are nevoie de mâncare (nu gătește, din cauza dizabilității) dar îl pot ajuta alimentele de orice fel (mai ales conservele). Totodată, are nevoie de pantaloni, ciorapi de iarnă, ajutor la spălatul hainelor (poate o spălătorie/curățătorie va ajuta cu asta, nu contează zona din oraș), un deodorant/parfum, asistență oftalmologică și stomatologică (Asociația poate apela la partenerii asociației pentru reduceri importante de preț).

Câțiva oameni care au dorit să îl ajute pe Bogdan au fost la el acasă și i-au oferit mai multe pachete, cu alimente și alte bunuri care îi vor servi cu siguranță.

48388012_1143749205787457_4970694951651246080_o 48405133_1142833062545738_2648295620900552704_o

Cei care pot ajuta, pot dona bani în contul:

ASOCIAȚIA JOB ÎN SIBIU

RO70BACX0000001410022000

UNICREDIT SIBIU

DETALII: Ajutor pentru Bogdan.

În cazul în care nu puteți ajunge la bancă, trimiteți mesaj SMS/WhatsApp la 0769 909646 (Marius).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 10038

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marcu

Acum 4 ani

Baiatul acesta e un tupeist si un impertinent. E regretabila situatia lui, dar atitudinea lui lasa mult de dorit. Sanatate multa ii doresc, dar sa aveti grija cu el!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus