E vară, e cald, e frumos. Însă, ce se întâmplă cu pielea noastră? Avem nevoie de protecție solară când ieșim din casă sau numai când mergem la plajă? La aceste întrebări și nu numai, ne răspunde dermatologul Bogdan Moscu. Este medic de nouă ani de zile în Sibiu și ne vorbește și despre cât de sigure sunt pentru sănătatea pielii noastre ștrandurile și piscinele din Sibiu.
Reporter: Suntem în plină vară. Folosim cremă cu protecție solară numai dacă mergem la piscină sau la mare?
Bogdan Moscu: Ar trebui să folosim creme cu protecție solară în toate situațiile în care suntem expuși la soare, nu doar la piscină sau la mare.
Rep: Cât și când este recomandat să stăm afară, în soare, astfel încât să nu avem de suferit?
B.M.: Este suficient o oră de expunere solară pentru a asigura sinteza de vitamina D la nivelul pielii, însă ar trebui să nu stăm la soare între orele 11-16.
Rep: Există mitul conform căruia persoanele care au tenul mai închis la culoare nu ar avea nevoie de creme cu protecție uv deloc sau ar avea nevoie de creme cu un grad mic. Cât de adevărat este acest lucru?
B.M.: Toate persoanele indiferent de culoarea pielii ar trebui să se protejeze de soare.
Rep.: În cazul arsurilor solare, pe lângă remediile pe care le găsim în comerț sau la farmacie, la ce mai putem apela?
B.M.: În cazul arsurilor solare se pot folosi loțiuni dedicate special dermato-cosmetice sau creme cu dermato-corticoizi în cazuri mai severe.
Rep.: Ce haine ar trebui să purtăm vara pentru ca pielea noastră să se bucure de confort și protecție uv în același timp?
B.M.: Se știe că hainele de culoare închisă, chiar negru, absorb radiațiile ultraviolete și permit trecerea radiației calorice, deci sunt cele mai indicate, nu cele albe, iar materialul ar trebui să fie in sau bumbac.
Rep.: Pentru față și corp folosim creme, însă ce facem cu podoaba capilară? Are nevoie de protecție pe timpul verii?
B.M.: Pentru protecția capului ar trebui să folosim pălării cu boruri largi, șepci.
„În cazul băilor publice ar trebui să purtăm întotdeauna șlapi”
Rep.: Ne protejăm de razele periculoase însă cum ne protejăm pielea de apa de la piscină? Există anumite riscuri la care ne expunem? Putem pleca cu vreo infecție/ciuperca/etc?
B.M.: În cazul băilor publice ar trebui să purtăm întotdeauna șlapi și de asemenea în cazul cazării la hotel sau pensiuni atunci când facem duș sau baie în locurile respective. Altfel vom risca să fim infectați cu fungi la nivelul tălpilor sau unghiilor sau cu veruci comune la nivelul tălpilor.
Rep.: Majoritatea piscinelor au un grad ridicat de clor. Cum ne dăm seama dacă acest lucru ne-ar afecta sănătatea pielii în vreun fel?
B.M.: Cu privire la concentrația de clor din apele de la piscină, atunci când este prea mare, am putea simți pe piele mâncărimi sau usturimi și ar trebui să nu mai intrăm în acele ape.
Rep.: Din experiența dvs. și a pacienților care s-au prezentat la cabinet, sunt ștrandurile și piscinele din județul Sibiu sigure pentru sanătatea pielii?
B.M.: Nu există nici un loc sigur 100 % pentru sănătatea pielii nici în Sibiu, nici în altă parte. Ar trebui să ne protejăm constant. Poate nu ar fi rău să existe un screening prealabil pentru afecțiunile cutanate transmisibile, cu toate că acest lucru este foarte greu de realizat.
Rep.: Vara, foarte multă lume preferă lacurile de la Ocna Sibiului. Cum reacționează pielea la apa sărată? Îi face bine sau dimpotriva? De ce ar trebui să țină cont persoanele care aleg să se răcorească în apele sărate?
B.M.: În contact cu pielea sărată este posibil o agravare ușoară a afecțiunilor cutanate însoțite de xeroză sau care sunt însoțite de fisuri cutanate.
Solarul, „nu este deloc indicat”
Rep.: Sunt copiii o categorie mai vulnerabilă când vine vorba de probleme ale pielii în anotimpul cald?
B.M.: Copiii sunt mai vulnerabili la soare decât adulții, au pielea mai subțire și se pot deshidrata mult mai repede. Sub vârsta de 1 an nu ar trebui deloc expuși la soare.
Rep.: Mulți tineri aleg solarul în lunile de primăvară pentru a-și pregăti pielea pentru bronzul de vară. Cât de periculos este acest lucru? Ar trebui să ne alarmeze ultravioletele de la solar?
B.M.: Nu este deloc indicat solarul pentru sănătatea cutanată, riscul de cancer de piele este foarte mare, iar îmbatrânirea cutanată este și ea prematură la aceste persoane.
Rep.: Când ar trebui să ne îngrijorăm în ceea ce privește starea de sănătate a pielii și să ne adresăm medicului?
B.M.: Ar trebui să ne adresăm medicului dermatolog atunci când apar leziuni cutanate noi sau se modifică, în orice sens, cele deja preexistente.
Rep.: Sunt alimentația și hidratarea două elemente importante pentru buna sănătate a pielii?
B.M.: Alimentația bazată pe fructe, legume, carne albă, lactate, hidratarea corespunzătoare sunt importante pentru sănătatea pielii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Ocna Sibiului , strand , arsuri solare , ciuperci , Pentru Sibiu , stiri sibiu , Mario Bogdan Moscu , Florin Pieleanu
Vizualizari: 13060
Ultimele comentarii
Acum 32 minute
Ger
Acum 32 minute
Ciobanu Ion
Acum 32 minute
Adina
Acum 36 minute
Barosanu
Acum 43 minute
Ghita