Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Propunerea PNL de modificare a Constituției, după referendum

Propunerea PNL de modificare a Constituției, după referendum

Liderul liberalilor din Camera Deputaților, Raluca Turcan, a anunțat astăzi că PNL a finalizat propunerea legislativă de revizuire a Constituției României, în acord cu Pactul Politic Național, încheiat între toate partidele parlamentare, mai puțin ALDE și PSD, cu președintele Klaus Iohannis. ”Am transmis această propunere semnatarilor pactului: USR, ProRomânia și PMP. Textul rezultat în urma propunerilor primite îl vom înregistra ca inițiativă parlamentară de modificare a Constituției. Am încredere în responsabilitatea colegilor mei din opoziția parlamentară că cele 6,5 milioane de români care au votat ”DA” la referendum vor primi un răspuns ferm prin acțiune politică. Potrivit inițiativei PNL, cuprinsă în Pactul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale cetăţenii condamnaţi definitiv.

Guvernul, Parlamentul și Președintele României nu vor putea amnistia sau grația persoanele condamnate pentru fapte de corupție”, a anunțat președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan.

Ordonanțele de Urgență vor putea fi supuse unui control de constituționalitate la sesizarea Președintelui României, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a 50 de deputați sau 25 de senatori sau a Avocatului Poporului, se arată în document.

 

PNL a propus în proiectul de lege de revizuire a Constituției modificarea articolelor după cum urmează:

Articolul 37

Forma actuală: (1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3) .

(2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.”

Forma propusă: introducerea alineatului (3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

Articolul 38

Forma actuală: „În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii români au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în Parlamentul European.”

Forma propusă: „În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii români au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în Parlamentul European. Nu pot fi aleşi în Parlamentul European cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Articolul 73

Forma actuală: „(3) Prin lege organică se reglementează: i) acordarea amnistiei sau a graţierii colective; ”

Forma propusă: „Prin lege organică se reglementează: i) acordarea amnistiei sau a grațierii colective. Acordarea amnistiei sau a grațierii colective pentru fapte de corupție este interzisă.”

Articolul 74

Forma actuală: alin.(2) și alin.(3): „(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea. (3) Guvernul îşi exercită iniţiativa legislativă prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl adopte, ca primă Cameră sesizată.”

Forma propusă: „2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea. Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a deputaților sau a senatorilor amnistia şi graţierea colectivă, cu privire la faptele de corupție.

(3) Guvernul îşi exercită iniţiativa legislativă prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl adopte, ca primă Cameră sesizată. Nu pot face obiectul inițiativei legislative a Guvernului amnistia și grațierea colectivă, cu privire la faptele de corupție.”

Articolul 94

Forma actuală: „Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii: d) acordă graţierea individuală.”

Forma propusă: Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii: d) acordă graţierea individuală. Acordarea grațierii individuale pentru fapte de corupție este interzisă.”

Articolul 116

Forma actuală: alin.(6): „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.”

Forma propusă: „Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, în domeniul legilor organice având obiectul de reglementare prevăzut de articolul 73 alin.(3) lit. h), i) și l), nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Articolul 146

Forma actuală: lit.a) și lit.d): „a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;” „d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului.”

Forma propusă: „Curtea Constituţională are următoarele atribuţii: a1) se pronunţă asupra constituţionalităţii ordonanțelor, la sesizarea Preşedintelui României, a 50 de deputați sau 25 de senatori, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau a Avocatului Poporului.”

d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

dancp2

Acum 4 ani

raluca moscovita vrea sa se afirme din nou! cind era la pdl base nu avea initiative de astea dubioase! sau vrea poste de consilier la tricoceni? ca studii de drept ....o fi fost la bara verticala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

Liviu

Acum 4 ani

Constitutia, asa cum este ea acum, este o cosmetizare a celei comuniste fiind resuscitata dupa 1990 de Antonie Iorgovan, tot un comunist. Ar fi trebuit sa revenim la Constitutia Monarhista de mult, dar avand in vedere faptul ca Regele Mihai nu mai este printre noi, iar Casa Regala s-a compromis in ultimul timp, acest capitol al istoriei este inchis definitiv. Acum avem nevoie de o Constitutie Noua nu una Revizuita, care sa se plieze pe realitatiile vremurilor pe care le traim.
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Trebuia sa se revina la constitutia dinainte de razboi si pe aia sa se fi facut ajustari. Dar cu atatia comunisti la putere chiar si dupa '90 nu ai cum sa faci asa ceva. Si nu ma refer doar la psd. Cam toate partidele au in ierarhiile inalte oameni proveniti din familiile comunistilor si securistilor "de vaza" chiar daca in anumite situatii acestia au oameni paravan/marioneta care le fac voia prin partid.
Raspunde

rebuturi comuniste

Acum 4 ani

Da...vezi sa nu schimbe comunistii vreo constitutie... vor incerca sa tergivverseze, se fca ca ploua, las asa, sa ne prosteasca, doar prosteala ne dau din 1946.... pai aia ar insemna ca tot PSD-u si tomberonu ala de ALDE sa nu mai faca parte din politica... plus cativa guzgani rosii aciuiti pe la restul partidelor, care stau ascunsi sa uite lumea, justitia si presa.....sa-i intrebe de unde au ei atata avere, daca sunt niste bugetari ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus