Luni,
22.07.2024
Parțial Noros
Acum
27°C

Sibiul reciclează! Cum se modifică sistemul de colectare a deșeurilor pentru cei din zona periurbană a Sibiului

Sibiul reciclează! Cum se modifică sistemul de colectare a deșeurilor pentru cei din zona periurbană a Sibiului

Asociația de Dezvoltate Intercomunitară Eco Sibiu continuă campania de informare a cetățenilor pe tema modificărilor aduse sistemului integrat de colectare selectivă, ca urmare a implementării principiului “Plătește pentru cât arunci“. Sistem care a dus la un nou mod de plată a deșeurilor pentru locuitorii din zona periurbană a Sibiului, adică cei din Cisnădie, Cisnădioara, Șura Mică și satul Șelimbăr.

Sistemul “Plătește pentru cât arunci“ (PPCA) a devenit obligatoriu de a fi implementat de către autoritățile locale din întreaga țară, ca urmare a adoptării OUG nr. 74/2018, de către Guvernul României. Scopul acestei măsuri este acela de a determina populația să colecteze separat deșeurile reciclabile, precum și pe cele biodegradabile, astfel încât conținutul containerelor destinate deșeurilor reziduale - care vor fi depozitate în rampele de gunoi - să fie cât mai mic.

ADI Eco Sibiu vine în întâmpinarea sibienilor cu detalii despre noutățile pe care le aduce noul sistem modificat după principiul “Plătește pentru cât arunci“.

Cele două componente ale taxei de salubrizare

La nivelul zonei 1 a județului Sibiul, în vederea aplicării acestui mecanism, a fost montat un sistem digital RFID (un fel de cip) pe toate pubelele destinate deșeurilor reziduale (pubelele de culoare neagră). Cu ajutorul acestor sisteme, toate ridicările acestor recipiente sunt înregistrate și transmise automat autorităților de către autogunoierele operatorului Soma.
Începând cu data de 1 august 2019, doar pubelele negre echipate cu cip RFID vor fi ridicate de către operatorul de colectare a deșeurilor Soma SRL.
Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament, Taxa de Salubrizare va avea două componente: Pachetul de Servicii de Salubritate de Bază (PSSB) și Regularizarea taxei. PSSB este similar unui abonament lunar la serviciile de salubritate, el acoperind un număr de ridicări ale pubelei negre, proporțional cu numărul de persoane din gospodărie, precum și ridicarea bilunară a pubelelor pentru deșeuri biodegradabile (cele de culoare maro). Deșeurile reciclabile din pubela galbenă (în care trebuie depozitate deșeurile de plastic și metal) vor fi ridicate o dată pe lună.

Configurația recipientelor de colectare a deșeurilor pentru locuințele individuale, precum și frecvența de colectare, alături de costurile aferente sunt descrise în diagrama de mai jostabel recipienti

Note * - Voluntar“ = pubela va fi ridicată doar dacă este prezentată la poartă în ziua prevăzută pentru colectarea fracției reziduale, știind că serviciul de ridicare a deșeurilor reziduale rămâne în continuare disponibil în fiecare săptămână; ** - serviciul de colectare pentru pubela galbenă este disponibil de două ori pe lună în orașul Cisnădie.

Numărul de ridicări lunare ale pubelei de deșeuri reziduale incluse în PSSB se va monitoriza cu ajutorul sistemului de RFID tag-uri (cipurile instalate pe pubele) și este diferențiat pe structura familială, după cum este ilustrat în tabelul de mai jos.

tabel 1 Legendă: 1, 2, 3, 4, 5- numărul de colectări maxime într-o lună; x - colectare inclusă în Pachetul de Servicii de Salubrizare de bază (PSSB); o - colectare suplimentară.

Regulile pentru cei care locuiesc la case

1. Utilizatorii pot alege oricare săptămâna din lună în care prezintă la ridicare pubela pentru deșeuri reziduale, fără ca acest lucru să genereze costuri suplimentare, atât timp cât numărul de ridicări nu îl depășește pe cel prevăzut de PSSB pentru structura familială declarată.

2. Colectările suplimentare dintr-o lună ale pubelelor de deșeuri reziduale vor fi taxate cu 3 lei/pubela de 120 l, respectiv 6 lei/pubela de 240 l și vor fi achitate cu ocazia regularizării semestriale a taxei de salubrizare.

3. Pubelele pentru fracțiile reciclabile și biodegradabile nesortate corespunzător, nu vor fi ridicate de către operator în ziua de colectare a respectivelor fracții si vor fi etichetate pentru semnalizarea contaminării. Utilizatorul are astfel posibilitatea să selecteze corespunzător deșeurile, sau să le predea în ziua de colectare a deșeurilor reziduale, fapt ce va atrage plata unei penalizări, în cuantum dublu față de colectarea suplimentară. În plus, comisiile de control vor putea aplica sancțiuni pentru nerespectarea obligației de colectare selectivă a deșeurilor, în conformitate cu Regulamentul serviciului de salubrizare al Județului Sibiu și cu legislația în vigoare.

4. Frecvența de colectare a fracțiilor biodegradabile se va păstra neschimbată pe perioada martie-octombrie, pentru a acomoda și ridicarea deșeurilor verzi generate de grădini și parcuri. În perioada noiembrie-februarie, această frecvență va putea fi micșorată la două ridicări/lună.

5. Taxarea efectivă a costului ridicărilor suplimentare ale pubelei pentru deșeuri reziduale, va fi realizată semestrial prin regularizare, respectiv prin însumarea costurilor generate de numărul lunar de ridicări suplimentare ale pubelei de deșeuri reziduale, raportat la cele cuprinse în PSSB pentru structura familială declarată cu ocazia întocmirii declarației de impunere.

6. Cu titlu de excepție, pentru calibrarea sistemului și pentru o mai bună înțelegere a lui, în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2019, costurile adiționale determinate de infrastructura digitală nu vor fi aplicate utilizatorilor, ele urmând, totuși, a fi comunicate celor în cauză spre știință. Astfel, prima perioadă de calcul și de aplicare a regularizărilor va fi cuprinsă între 1 octombrie 2019 – 31 decembrie 2019, urmată de intervale de regularizare semestriale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Anonymus

Acum 5 ani

mai bine ar face Soma o campanie de informare a cetatenilor unde trebuiesc aruncate (in ce tip de cos) deseurile si ambalajele ca de aia se si aduna aiurea gunoiul in pubele. Exemplu: unde se arunca un ambalaj de la o cutie de lapte care contine plastic (dopul si zona acea) carton si chiar aluminiu. Sau hartia de la un pachet de unt sau de la o branza crema si asa mai departe...
Raspunde

Cava pute....si nu e gunoiul

Acum 5 ani

Presa aservita politic!!! De ce ati sters comentariile?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus