Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Interviul cu noul director al Filarmonicii din Sibiu: "Nu voi aplica managementul sovietic. Ne vom împrieteni cu sibienii"

Interviul cu noul director al Filarmonicii din Sibiu:

Cristian Lupeș este noul director al Filarmonicii de Stat Sibiu. Planurile de viitor ale filarmonicii sunt plasate în deschiderea spre vest și pe nevoile artistice ale orașului Sibiu.

Concursul pentru desemnarea noului director al Filarmonicii sibiene s-a încheiat în 19 iunie 2019, dirijorul Cristian Lupeș fiind desemnat câștigător cu nota finală 7,48. Viitorul nou manager (au mai rămas de parcurs procedurile birocratice de instalare) speră ca Filarmonica să devină și mai conectată cu publicul sibian, oferind o atenție deosebită nevoilor artistice ale orașului.

“Implicarea mai mare în viața socială și comunitară a Sibiului și a regiunii, participarea activă la strategia de dezvoltare culturală a județului și legătura autentică cu publicul din toată regiunea, sunt lucruri care lipsesc într-o proporție mare. Vom fi într-o permanentă conexiune cu nevoile artistice și mai ales muzicale ale sibienilor. Ne vom împrieteni cu ei și vom încerca să retransformăm concertele, evenimentele și Sala Filarmonicii (Thalia) în bastionul care apără cultural această mare familie a Sibiului și a întregii regiuni (județ). Vom folosi muniția cea mai penetrantă emoțional și sperăm ca, în timp, oricine va simți pericolul cauzat de o pană inspirațională culturală, să se refugieze la Bastionul care adăpostește leacul miraculos: Muzica”, declară Lupeș, pentru Turnul Sfatului.
Noul director al Filarmonicii își declară admirația față de viitori colegi, spune despre ei că sunt profesioniști, iar acest lucru este motivul principal pentru care a aplicat la concurs în primă instanță. “Glumind, vă spun că nu voi aplica managementul sovietic, care presupune o schimbare totală, după ce ai concediat jumătate din echipă. Muzicienii Filarmonicii sunt admirabili profesioniști, au potențial de creștere, acesta fiind unul dintre argumentele care m-au făcut să curtez instituția, pe lângă eterna fascinație a Sibiului. Sunt foarte multe proiecte frumoase la Filarmonică și ele trebuie păstrate și dezvoltate”, spune Cristian Lupeș.

“Rădăcini“ de acum 250 de ani

Pentru a se perfecționa, dirijorul desemnat noul manager de la Sibiu a urmat cursurile de dirijat orchestre organizate de Universitatea de Muzică din Viena. În 2011 a debutat la Filarmonica din Berna in Elveția, iar ca urmare a acestor experiențe el va încerca implementarea modelor învățate în Filarmonica de Stat din Sibiu.
„Nu doar evoluția istorică a Sibiului, ci și a României, au urmat traseele de succes pe care culturile avansate le-au parcurs. După ce un prim botez a fost săvârșit aici de luxemburghezi, pe parcursul evoluției locale detectăm primele concerte simfonice acum 250 de ani, puțin după primele concerte ale Musikverein la Viena. Așa cum a făcut-o Sibiul, și mie îmi este firesc să îmbrățișez modele funcționale externe. Eu am suferit mici mutații de ADN locuind o vreme pe lângă mari orchestre și am fost impresionat de câte beneficii pot aduce disciplina, ordinea, curățenia. Cu toții suntem capabili să evoluăm câte puțin, într-o direcție sau alta. Specificul unei orchestre și a unei instituții filarmonice constă în găsirea direcției unice în care facem toți același mic pas evolutiv constant. Într-un grup, dacă toată lumea face un pas mic în aceeași direcție, sentimentul generat va fi  de forță și încredere în interiorul și exteriorul grupului. Regula este simplă, iar metafora, fermecătoare, dar aplicarea are nevoie de argumente și timp”, continuă directorul.
“Statul nu investește în instruiți de «showbizz», ci în cultură”

Cristian Lupeș a fost desemnat noul manager al Filarmonicii de Stat Sibiu în urma unui concurs repetat: primul concurs a fost anulat, după ce niciunul din cei zece candidați nu a obținut nota minimă, 7,00. “După primul concurs din primăvară, «pețitorii și pețitul» au înțeles cum să funcționeze în cadrul legal, pentru ca în final să avem un rezultat pozitiv”, declară Cristian Lupeș legat de acest aspect.

Legat de politica de prețuri la abonamente și bilete, Lupeș spune că acestea vor rămâne accesibile pentru cât mai multe categorii sociale. “Deocamdată trebuie să analizez această problemă. Instituțiile de cultură au ca țintă principală diseminarea artei de înaltă calitate / academică, în grupuri cât mai mari de beneficiari (se mai numesc FANI). Veniturile sunt o componentă a managementului, dar tratată din altă perspectivă decât în zona comercială. Statul nu investește în instruiți de «showbizz», ci în cultură. Așadar, prețul biletelor va trebui să permită accesul în sală a cât mai multor categorii interesate, dar să le ofere încrederea și respectul pentru actul muzical”, spune doctorul Cristian Lupeș.

Filarmonica de Stat este invitată la Berlin

Deși dirijorul din București încă nu a intrat în funcție cu drepturi depline, deja a primit o invitație de a merge cu filarmonica sibiană în Berlin. Intenția directorului este de a face remarcată instituția culturală cunoscută la nivel european, susține acesta. “A doua zi după interviul pentru postul de manager am primit o invitație de a participa cu Filarmonica de Stat din Sibiu la un festival din Berlin, unde va dirija si Vladimir Jurovsky. Dar pentru că procedurile de numire în funcție au temporizarea lor, mi-e teamă că nu voi putea decide eu dacă răspundem acestei onorante propuneri. Eu am trimis-o directorului interimar actual și sper ca el să nu o rateze. Acest tip de proiect, care face cunoscută cultura și numele Sibiului în cele mai importante centre culturale ale lumii, ale Europei, mă energizează și vreau să răspund cu multe idei și proiecte de acest tip încrederii pe care Sibiul mi-a oferit-o. Planurile principale se leagă de nevoia de a aduce activitatea Filarmonicii de Stat din Sibiu la nivelul de notorietate a altor manifestări si instituții locale. Vrem să devenim parteneri cu instituțiile sibiene care  se pot raporta autentic la cultura europeană și să reușim ulterior o evoluție simbiotică și strategică”.

Doctor în muzică

Dirijor din 2003 și doctor în muzică din 2012, Cristian Lupeș este licențiat al Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală – catedra de Muzicologie, fiind și managerul Bucharest Festival Orchestra. Printre proiectele de care Lupeș s-a ocupat în ultima perioadă a fost și cel de promovare a Filarmonicii sibiene în cadrul Festivalului Enescu. Este născut la Onești (jud. Bacău) în 1976, fiind licențiat și în fizică și chimie, dar și absolvent al Secției Dirijat orchestră din cadrul Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală, a Universității naționale de muzică București.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

2 comentarii

Calin

Acum 3 ani

"Dirijor din 2003 și doctor în muzică din 2012, Cristian Lupeș este licențiat al Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală – catedra de Muzicologie, fiind și managerul Bucharest Festival Orchestra." ... si nota de 7,48 ? Hai ma .. ma lasi ? :) Defapt ce ma mai mir .. am avut coleg cu nota 2 la examenul de jurnalistica si acum e manager de radio in Sibiu :)
Raspunde

Mitru

Acum 3 ani

Cine crede ca notele date într-un examen sau concurs mai reflecta valoarea celui evaluat, se îmbată cu apa rece. Sa ne uitam la cei care evaluează mai întâi și apoi la cei evaluați!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus