Luni,
25.10.2021
Cer Senin
Acum
-2°C

Gustul copilăriei, în borcane mici. Dulceață ca pe vremuri, în centrul Sibiului

Gustul copilăriei, în borcane mici. Dulceață ca pe vremuri, în centrul Sibiului

În fiecare zi de vineri, în curtea Liceului Brukenthal, producătorii locali își scot la vânzare diverse produse realizate în casă. Între ei, încă de la intrare, o doamnă cochetă cu un zâmbet molipsitor atrage inevitabil privirile. Minodora Herbei are o mică tarabă cu borcănașe de dulceață artizanală.

Vă amintiți zilele când mergeați la țară și culegeați în tricou coacăze și cireșe pe care apoi le mâncați în drum spre casă? Dar de plăcinta cu rubarbă a mamei? Închideți ochii și rememorați aceste arome apoi dați o fugă până în centrul Sibiului și le veți regăsi în borcane mici, frumos ambalate și prezentate de cea mai colorată și veselă producătoare. Născută în Sibiu, contabilă de meserie, Minodora Herbei și-a schimbat viața radical în urmă cu mai bine de un deceniu. Atunci când a decis că și-a pierdut sufletul destul printre hârtii și numere, a închis dosarele, a aruncat calculatorul și s-a mutat de la oraș la țară, într-o mare de sănătate, verde și… fructe!

„De 13 ani am o căsuță la Marpod, într-o zonă colinară foarte frumoasă și lipsită de poluare, un avantaj pentru agricultură și pentru mine personal, care mă ocup cu recoltarea fructe din grădina proprie. În viață există și schimbări și probabil că există o anumită vârstă când destinul ne îndrumă pe altă cărare. Eu am făcut muncă de birou mulți ani. Se pare că cine lucrează în contabilitate trece ulterior la artă și alte preocupări mai de suflet. În general în această meserie sufletul ți-l uiți mulți ani și ai nevoie de o recuperare”, povestește ea.

micile afaceri dulceata (5)

Fructele pe care le crește sunt în general cele cam uitate în această perioadă, spune ea: rubarbă, coacăze roșii, corcodușe albe, negre și bineînțeles cele clasice, respectiv cireșe, vișine, caise, căpșuni… atunci când vine vorba de combinații, imaginația Minodorei nu are limite. În ceea ce privește alegerile clienților ei, acestea sunt și ele diverse.

„Există în primul rând câteva categorii clasice – fără zahăr, cu zahăr alb, cu zahăr brun și apoi am pe combinații. Multe sunt cu flori – de soc, flori de lavandă, dar și cu ghimbir, rozmarin, scorțișoară, mentă, busuioc. Combinația mea preferată este gemul de corcodușe cu rubarbă și ghimbir. În ceea ce privește dulcețurile preferate ale clienților mei, nu există o regulă clară. Piața este foarte diversă, dar în general sibienii preferă combinații și lucruri cu care nu s-au mai întâlnit, iar turiștilor le plac cele tradiționale”, explică Minodora.
micile afaceri dulceata (2)

3.000 de Euro pentru o reîntoarcere la origini

Atunci când a decis că dulceața artizanală poate fi transformată chiar într-o afacere, sibianca a pus ceva bani deoparte, îndeajuns încât să poată lua tot ceea ce avea nevoie în primă fază. „Am mers undeva spre 3.000 de Euro, având în vedere că era vorba de niște dotări, absolut obligatorii pentru autorizația sanitar-veterinară, precum și pentru utilaje minime. În rest, având în vedere că majoritatea fructelor sunt din grădina proprie, a fost un avantaj”, spune Minodora.

Gospodina spune zâmbind că totul stă într-o întoarcere la origini. Nimic nu este mecanizat, în fiecare linguriță de dulceață stând bucuria ei de a face asta.

„Ne întoarcem la origini și cred că foarte multă lume apreciază sufletul care a fost pus acolo, o bucățică din cel care le prepară.”
IMG_20190621_110140

Deși face asta deja de ceva vreme, nu se poate plictisi, pentru că ideile nu se opresc niciodată. întotdeauna găsește o combinație nouă, iar munca începe dimineața și se încheie seara târziu.

„Cu siguranță se poate spune și așa”, spune Minodora râzând atunci când o asemăn cu o albinuță. „Dimineața adun fructele, ulterior văd care sunt ingredientele cu care se potrivesc și până seara ele trebuie să fie deja în borcane sau în sticle și puse sub pături să se păstreze și să se realizeze conservantul natural. Nu am timp să mă plictisesc, mai ales că ideile mă macină permanent și trebuie să le pun în practică”, spune ea.

Minodora nu face niciodată mai mult de câteva borcane din fiecare combinație pentru că „dulcețurile nu sunt ca ciorba, să fie mai bune la cazan”. Cantitățile nu depășesc niciodată 10 kilograme. Cocheta gospodină poate fi găsită săptămână de săptămână la „Vinerea Verde”, târg de produse ecologice, în curtea Liceului Brukenthal sau la numărul de telefon 0770983246.

micile afaceri dulceata (4) micile afaceri dulceata (3) micile afaceri dulceata (6)

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Fărcaş Gelu Dănuţ

Acum 2 ani

Foarte frumos, deja mi-e poftă! Mereu mi-au plăcut astfel de bunătăți.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus