Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
3°C

VIDEO Salariu cu 500 de lei mai mic la Muzeul Astra. “Noi cerem să muncim, atât! Ascultați-ne!”

VIDEO Salariu cu 500 de lei mai mic la Muzeul Astra. “Noi cerem să muncim, atât! Ascultați-ne!”

Angajații Muzeului Asta, împreună cu directorul Ciprian Ștefan Anghel, au protestat miercuri la intrarea principală a muzeului. Sunt nemulțumiți de lipsa fondurilor direcționate spre muzee, salarizarea deficitară și lipsa dialogului între muzee și minister. Marți, 2 iulie 2019, în jurul orei 21:00 Ciprian Ștefan Anghel a făcut public un anunț pe pagina de Facebook a Rețelei Naționale a Muzeelor. Anunțului președintelui organizației, Ciprian Ștefan, vorbește despre situația degradabilă a muzeelor din toată țara convocând un protest la nivel național. În fața Muzeului Astra miercuri, 3 iulie 2019, angajați au protestat ieșind la intrarea principală a muzeului, purtând banane albe la mână între orele 11:00 și 12:00. “Nu comentăm nimic politic, nu comentam ce va face opoziția nu avem treabă cu ei. Noi strigăm acuma, în al 12-lea ceas, este o mare problemă în muzee pentru că dacă lucrurile vor merge tot așa o să găsim variante de rezolvare și reglare a unor lucruri. Noi o să demarăm procedurile legale pentru grevă, în luna august. Avem tot dreptul să închidem muzeele pentru conservare, în august, cea mai puternică lună din punct de vedere al turismului. O să fie o situație gravă, numai dacă ne gândim la câți operatori o să trebuiască să blocheze sau să anuleze anumite rezervări. Acum deja trebuie ca doamna Dăncilă să aplece urechile la doleanțele noastre. Nu mai discutăm la nivel de minister pentru că și el este subordonat unei structuri. Deci deja vorbim cu doamna Dăncilă, ministerul de finanțe și ministerul culturi trebuie să ne asculte vocea că nu cerem multe. Noi chiar vrem să ne dezvoltăm și să facem să se întâmple lucruri”, declară președintele Rețelei Naționale a Muzeelor Managerul Muzeului Astra este nemulțumit de lipsa de interes oferită asupra muzeelor, începând cu lipsa fondurilor care provine din lipsa unui dialog constant între instituțiile satului. În Rețeaua Națională a Muzeelor sunt 84 de muzee, din care mare parte sunt naționale. Toate aceste instituții vor participa alături de Sibiu la protest.

„Există o lipsă de dialog pentru că deși să spunem că acea comisie națională a muzeelor, nu ar avea neapărat rolul să convoace un dialog, poate să o facă fiind totuși organul consultativ al ministrului pe problemele din muzee. Am fost o dată la un dialog, urmează să trimitem niște documente dar între timp apare o ordonanță care este în directă legătură de consultare publică, fără ca noi să fi întrebați. Ordonanța 76, sunt niște bătălii extraordinare ca cineva de acolo să creeze o chestiune mamut care să controleze toți bani respectivi. Care din start... bani aceea se vor duce pe prietenii, acesta este o informație pe surse, nu știu cât din ea este adevărat. Trebuie făcută o strategie clară la nivel național. Câți bani din acea ordonanță 76 se duc către clădirile monument istoric dar dacă numai le restaurează și nu le pun la punct într-o zonă a valorizări, nu am făcut nimic. Pentru că resaturarea îi prelungește viața doar cu cinci-zece ani după care iar trebuie să bagi o cârcă de bani acolo și câți merg spre muzee care pot dezvolta tot felul de programe. Nu avem un program național prin care să aplicăm, nu AFCN, e pentru ONG-uri mai mult, i-au și muzeele cât i-au de acolo dar și ONG-urile trebuie să trăiască până la urmă, asta e o politică asumată la nivel european. Aproape toate muzeele din rețea vor face chestia asta. Eu sper că sunt toate muzeele din țară”, spune Ștefan Ciprian Anghel.

“ Fără bani, fără materiale nu se poate”

Cei 5.000 de angajați ai muzeelor și bibliotecilor din țară au probleme de salarizare. Un muzeograf câștigă la fel de mult ca un muncitor calificat din construcții. “Eu nu am avut neapărat probleme cu angajații pentru că angajații din muzee nu sunt foarte agresivi. Tac și înghit mult. Dar deja a ajuns cuțitul la os pentru că e foarte frustrat să vezi că tu ca un muzeograf, ultima treaptă de execuție, să ai un salariu cât are un muncitor calificat din construcții. În Muzeul Astra se lucrează ca aceste programe care aduc mii de oameni în muzeu să funcționeze. Se muncesc sâmbete, duminici , muncesc din greu și muncesc cu capul ca să avem programe de calitate. Nu vă spun câte zile libere trebuie să le dau în puls pentru că nu pot să le dau atunci și abia mă încadrez în termenul ăla legal de 60 de zile. Atâta efort și sacrificiu, nu poți să nu spui <<Ho! Opriți-vă!>>. Sunt 5.000 de angajați în muzee și biblioteci deci impactul financiar este mic în bugetul salarizări al ministerului pentru a ajunge la același nivel cu salariile filarmonicilor și al teatrelor. Noi cerem să muncim, atât! Ascultați-ne! ”, declară Ștefan Ciprian Anghel.

potest muzeul astra 2

Angajații Muzeului Astra nu cer măriri de salariu, își doresc ca infrastructura muzeelor să fie finanțată. Unui cercetător, Ion Valeriu, salarul i-a scăzut de un an de zile cu 500 de lei, moment în care majoritatea angajaților au primit măriri. Cu toate acestea cercetătorul cere finanțare pentru materiale și scule ca să își poată continua activitatea ca restaurator.

“Pe mine mă afectează grav, de un an mie mi-a scăzut salariul, de când celorlalți le-a crescut, cu 500 de lei, ceea ce este mult pentru mine. Este și problema asta a incertitudini, nu știm ce se întâmpla, vom avea salarii, nu vom avea, vom mai putea lucra. Sunt probleme grave legate de finanțarea activității de restaurare. Un muzeu în aer liber are patrimoniu și în interior și în exterior. Fără fonduri ele se degradează într-un ritm alert , în fiecare moment al existenței unui muzeu el are nevoie de fonduri pentru a menține patrimoniul în sănătate. Noi avem un portofoliu tehnic de restaurare care trebuie să se desfășoare ritmic, periodic în funcție și de starea climatică. Fără bani, fără materiale nu se poate. Suntem restauratori aici dar fără materiale, fără scule... se fac cârpeli, nu se pot face lucrări de anvergură”, povestește Olaru Ion Valeriu, cercetător care lucrează în laboratorul de restaurare.
În încercarea de a oferi servicii de calitate în cadrul muzeului angajați cer condiții decente pentru patrimoniul pe care îl îngrijesc. Anual trec pragul muzeului peste 6.000 de oameni. “Pe noi se interesează să oferim un act cultural de foarte înaltă calitate publicului. Un muzeu de talie națională deservește mai mulți beneficiari decât trei teatre sau cinci filarmonici. Sunt peste 6.000 de beneficiari într-un an. Noi nu ne considerăm cultură de rangul al treilea și munca noastră este la fel de importantă ca cei din artele spectacolului. Apreciem ceea ce fac colegi noștri dar considerăm că trebuie să fim tratați în mod egal. Noi ne dorim să oferim servici de calitate publicului nostru dar acest lucru este imposibil fără să existe un proiect național pe termen mediu, lung de investiții în infrastructura culturală. Noi nu cerem pentru noi, noi cerem condiții decent pentru patrimoniul pe care îl îngrijim”, declară Mirela Iancu, directorul de marketing cultural al Muzeului Astra.

În Muzeul Astra sunt în prezent 400 de case care au nevoie de îngrijire constantă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

15 comentarii

IOO

Acum 3 ani

"politicitle" - ar trebui corectat
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elion Podescu

Acum 3 ani

Bah, voi ce mai vreti de stati cu mana intinsa? Nu va mai satura Dzeu de cersit?
Raspunde

Un oarecare

Acum 3 ani

Numai voluntariat ar fi suficient sa faci intr-un muzeu, sa vezi cat de ingust vezi, cred ca nu te-ai obosit prea mult la " veata" ta sa mergi prin muzee, sa inveti istorie, din fericire inca nu sunt toti asa.
Raspunde

Cl.anul politic

Acum 3 ani

Cred că problemele sunt reale. Dar ar trebui totuși să știm și noi cât câștigă muncitorul acela din construcții, ca să ne putem revolta mai bine. Domnul director a evitat să declare.
Raspunde

Observator

Acum 3 ani

Pai minim 3000 ron in mana, asa a decretat guvernul, e un lucru public.
Raspunde

orecare

Acum 3 ani

Sa va privatizeze. O sa vedeti ce bine este cu salariu miim de 1000 ei pe luna
Raspunde

Cunoscator

Acum 3 ani

Peste tot in lumea civilizata marile muzee NU SUNT PRIVATE, fiind institutii complexe care e nevoie sa fie sustinute de stat, CULTURA se sustine de stat, oriunde, ea nu poate fi privatizata, ar insemna distrugerea unor valori perene, a istoriei, o manelizare condamnabila care ne-ar sterge identitatea ca neam.
Raspunde

.....

Acum 3 ani

Perfect adevarat, Toma!!! Se mai plimba doar bugetarii prin muzeu..... faceti greva după ce ati dublat anul acesta pretul la bilete si abonamente ? Sa va fie rusine!!! Si inca ceva, un muncitor calificat în construcții munceste, nu ca voi....
Raspunde

IOO

Acum 3 ani

Munceste nu zice nimeni ca nu munceste dar munceste ca a baut cerneala. Oamenii astia au studiat 16-19 ani ca sa fie angajati la un muzeu...
Raspunde

curatati_uscaturile

Acum 3 ani

Olaru Ion Valeriu - fost director, actual pensionar si re-angajat cercetator. La cat a supt de la stat ar putea veni lejer ca voluntar si salariul lui re-distribuit. Sa mai spun ca n-a auzit nimeni vreodata de criterii de performanta de pe vremea bucurului?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus