Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
-1°C

Record negativ în economie: Peste 62.000 de firme radiate în 5 luni. Câte sunt din Sibiu

Record negativ în economie: Peste 62.000 de firme radiate în 5 luni. Câte sunt din Sibiu

Semnal de alarmă pentru economia românească - în primele 5 luni numărul firmelor și PFA-urilor radiate de la Oficiul Registrului Comerțului a depășit 62.000. Acest lucru înseamnă că spre deosebire de anul trecut, numărul radierilor a crescut cu 75%. În Sibiu, numai în luna mai au fost radiate 101 companii.

Statistica prezentată de Registrul Comerțului reprezintă un record şi un semnal de alarmă pentru economia românească, se arată într-o analiză realizată de Sierra Quadrant, citată de Agerpres.

„Într-o economie în care blocajul financiar este prezent la scară largă, plata cu întârziere a facturilor fiind aproape generalizată, închiderea unei firme poate avea consecinţe semnificative pe lanţul economic. Cum peste 90% din firme sunt slab capitalizate, orice incident de plată fiind de natură să ducă la blocarea activităţii, dispariţia a zeci de mii de firme poate avea consecinţe semnificative”, se menţionează în analiza citată de Agerpres.
Conform datelor Oficiului Registrului Comerţului, în primele cinci luni din acest an, 62.530 de firme şi PFA-uri au fost radiate, cu 75,66% mai multe decât în perioada ianuarie-mai 2018 (35.597). Analiștii spun că multe dintre ele au fost radiate din oficiu, iar altele - pentru că n-au mai rezistat mediului economic plin de provocări. În general, fiind vorba de microîntreprinderi şi firme mici, „fără putere financiară şi care nu reuşesc să facă faţă provocărilor generate de business”.

Potrivit statisticii, cele mai multe firme radiate în perioada ianuarie-mai 2019 au fost înregistrate în Bucureşti (6.572), în creştere cu peste 1.000 faţă de perioada similară din anul trecut. Pe locurile următoare sunt clasate judeţele Iaşi (3.623), Maramureş (2.534), Bacău (2.391), Prahova (2.327), Cluj (2.129). La polul opus, cu cele mai puţine firme radiate, se află judeţele Covasna (469), Ialomiţa (458), Harghita (503), Giurgiu (519), Tulcea (544) şi Botoşani (687).

Cea mai ridicată rată de creştere a numărului de firme radiate a fost înregistrată în Teleorman, de 212,57%, de la 342 de firme radiate în ianuarie – mai 2018 ajungându-se la 1.069 de firme radiate în primele cinci luni din 2019.

În județul Sibiu rata radierilor a fost de 42,6%, adică în primele 5 luni ale anului au dispărut 964 de companii, în timp ce în ianuarie-mai 2018 numărul acestora a fost de 676. Numai în luna mai 2019 în Sibiu și-a încheiat activitatea 101 firme. Reprezentanții Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Sibiu nu oferă detalii privind sectoarele în care sunt radiate cele mai multe firme și nici privind motivele radierii.

Economiștii de la Sierra Quadrant, citați de Agerpres, spun că, la nivel de țară, comerţul a devenit cel mai provocator mediu de business, într-o economie în care consumul a ajuns să reprezinte principalul motor al economiei. Comerţul este urmat de agricultură, silvicultură şi pescuit cu 11.665 societăţi radiate, construcţiile cu 5.984, industria prelucrătoare (4.950), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (4.704), informaţii şi comunicaţii (2.352) şi transport şi depozitare (2.108).

La polul opus, sectoarele cu cele mai puţine firme şi PFA-uri radiate au fost în sectorul de administraţie publică şi apărare (6), activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic, activităţi ale gospodăriilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu (6) şi industria extractivă (60).

Cel mai mult a crescut numărul firmelor radiate din agricultură (153%), industria prelucrătoare (108%), comerţ (102,7%) şi construcţii (100%).

Economiștii mai prognozează că numărul firmelor radiate ar putea depăși 100.000 la anul dacă tendința se va menține.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Aurora

Acum 4 ani

PFA si II cu mai multe obiecte de activitate decat prevede legea (5 PFA sau 10II) au fost radiate din oficiu. Legea din 2016 dadea termen pana in 2019 pentru reglementarea situatiei lor. Acesta e motivul cresterii radierii PFA-urilor, nu vad nici o situatie alarmanta. Putina documentare nu strica nimanui, din contra.
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Mda......minunatii se laudau ca o sa ajute firmele locale. Cu siguranta firmele radiate au fost in proportie de 99% detinute de cetateni romani. Fara o strategie, cu schimbari dese si modificari facute pe genunchi, au omorat firmele mici care nu au resursele muntinationalelor.
Raspunde

Ioji

Acum 4 ani

Probabil ca nu se face nici o politica de incurajare pentru firmele romanesti...documente, birocratie, Anaf-ul care in momentul controalelor da amenzi, in loc sa dea informatii cum sa se puna la punct societatiile. Cei cu PFA si II probabil ca incercau sa isi construiasca un viitor in tara... Era un slogan..."Nu ne vindem tara"....Dar sunt ajutate si sustinute doar firmele straine...Oare de ce?
Raspunde

si EU

Acum 4 ani

Ați auzit cazuri in care găsește firmele cu neregulile mari nu le închide, nici nu le amendează, însă își fac "abonament"la ele? Aici în Sibiul cu 80% pnlisti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus