Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Directorul general al Apă-Canal: în cartierul Arhitecților disponibilul de apă este depășit de doi ani

Directorul general al Apă-Canal: în cartierul Arhitecților disponibilul de apă este depășit de doi ani

Recentele reclamații ale unor locuitori ai cartierului Arhitecților referitor la presiunea extrem de scăzută a apei potabile au fost preconizate de cei de la Apă Canal de doi ani. Conducerea societății sibiene susține că a avertizat de doi ani că apa furnizată locuitorilor cartierului Arhitecților este insuficientă. În cartierul de la marginea Sibiului, dar pe teritoriul Cisnădiei, serviciile de apă și canalizare sunt prestate de un operator privat, care cumpără, de la Apă-Canal, apa potabilă. Pe care o revinde mai departe. Estimările localnicilor sunt că în cartierul Arhitecților locuiesc aproape 10.000 de persoane.

”Problemele întâmpinate în alimentarea cu apă potabilă a cartierului Arhitecților se datorează, din nefericire, unei abordări deficitare și neprofesioniste în ceea ce privește conceperea, aprobarea și realizarea acestui cartier. În loc să fi existat o gândire inițială globală și coerentă asupra arhitecturii și mobilării cartierului, acesta a fost realizat prin alipirea a numeroase proiecte de urbanism, derivate din viziunea diverșilor antreprenori care au dezvoltat imobile aici. Aceste dezvoltări nu au respectat o gândire urbanistică generală, drept urmare bănuim că nici rețelele edilitare interne nu au fost dezvoltate, probabil, astfel încât să fie corelați consumatorii cartierului, în multe cazuri neștiindu-se la momentul realizării lor care va fi structura imobiliară finală”, este începutul declarației lui Vasile Maier, directorul general al SC Apă Canal SA.

Turnul Sfatului a solicitat conducerii operatorului regional – are rețele și în Sibiu, și în Brașov – un comentariu referitor la sesizările multor locuitori din cartierul Arhitecților, care reclamau că presiunea în rețea scade atât de mult (până la 0,2 atmosfere, față de un minim cinci așteptat) încât centralele de încălzire a apei nu mai funcționează. ”Acest mod de dezvoltare urbanistică poate duce la probleme de tipul celor întâlnite aici: deficiențe în alimentarea cu apă potabilă sau preluarea apelor uzate (sau pluviale), acces greoi și aglomerări excesive, lipsa unor spații de deservire urbană (magazine, școli, dispensare, parcuri etc.)”, completează Vasile Maier.

Fiecare a făcut după cum l-a tăiat capul

Haotica dezvoltare urbanistică din cartierul Arhitecților include numeroase situații în care ansamblurile rezidențiale au fost edificate fără a fi solicitat un aviz societății Apă – Canal SA (care operează, de exemplu, în restul orașului Cisnădie). ”Rețelele de apă și canalizare au fost realizate de către dezvoltatorii imobiliari fără a avea, în cele mai multe cazuri, avize de specialitate din partea Apă Canal Sibiu SA. Nu cunoaștem exact numărul imobilelor realizate, pentru că în multe cazuri nu ni s-a solicitat avizul în vederea realizării imobilelor, iar rețelele interioare de distribuție din cartier au fost realizate în cea mai mare parte fără un aviz de la Apă-Canal Sibiu SA”, spune șeful operatorului de servicii de apă și canalizare.

Vasile Maier, directorul general al SC Apă Canal SA Vasile Maier, directorul general al SC Apă Canal SA

 

”Societatea sibiană de distribuție apă potabilă avertizează de cel puțin doi ani de zile asupra faptului că disponibilul de apă transportat de către conductele existente este deja depășit, iar construirea de noi imobile va duce la probleme în alimentarea cu apă potabilă”, ing. Vasile Maier, director general SC Apă Canal SA

Nu există un plan al rețelelor din întreg cartierul

Variantele de remediere a deficiențelor presupun colaborarea cu cei de la Acvapur Dam SRL, operatorul privat care prestează serviciile de apă și canalizare în cartierul Arhitecților. Doar că înainte de remedierea deficiențelor este necesară realizarea unui plan al infrastructurii de apă și canal din zonă. Pentru că, în acest moment, nimeni nu are o imagine de ansamblu a ceea ce există în cartierul Arhitecților. ”Deoarece am fost contactați în ultima perioadă de către unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari din această zonă, am acceptat să avem o discuție pur tehnică pe această temă și i-am recomandat acestuia să realizeze o evaluare de specialitate a întregului cartier (disponibil de apă, total consumatori, distribuție consumatori etc.), evaluare făcută de către proiectanți autorizați în domeniul apă-canal, astfel încât să poată fi identificate în prima faza cauzele deficiențelor în alimentarea cu apă potabilă și, apoi, să poată fi găsite eventuale soluții pentru rezolvarea problemelor. Precizăm că Apă Canal Sibiu SA nu a preluat în exploatare rețelele apă-canal din cartierul Arhitecților, străzile acestui cartier fiind majoritar private. Administrarea condominiilor aflate în componența cartierului este făcută de către administratori desemnați de către proprietarii imobilelor sau de către dezvoltatori, din cunoștințele noastre principalul administrator fiind Acvapur Dam SRL”, mai arată Vasile Maier.

Citește și Sesizări din cartierul Arhitecților: “a face un duș seara tinde să devină un lux“

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Alzara 1918

Acum 4 ani

Strehaia ? Băilești ? Draganesti -Olt ? Teleorman ? Buzău ? Sibiu !
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Când se cumpără la preturi atât de mici față de Selimbar cisnădie(orașul), Sibiu sau alte localități limitrofe nu se întreabă DE CE E ASA IEFTIN?.. Se lauda că a dat puțin și pe urmă toată lumea urla nca nu au condiții......pai din cauza asta nu aveți condiții..... Mai bine chiriaș decât proprietar de colonie!
Raspunde

EU

Acum 4 ani

Tu cand iti cumperi o prajitura mai ieftina si apoi faci o intoxicatie de la ea,crezi ca esti de vina tu,ca ai cumparat mai ieftin sau vanzatorul ca ti-a vandut o marfa care de fapt ar fi trebuit aruncata?.... Preturile la respectivele locuinte au fost percepute de cumparatori ca sunt asa din cauza ca nu apartin de Sibiu,ci de Cisnadie.Nu a putut anticipa nimeni dintre cumparatori cat de mult se va construii si ce nenorociri vor genera aceast lucru,ca daca ar fi banuit,ramaneau dezvoltatorii cu ele nevandute.
Raspunde

apa apa

Acum 4 ani

ce tiganie. pe linga super inghesuiala acum si apa ciu ciu. primaria cisnadie ar trebui desfiintata. acvapur damian e investitorul damian bulprich. sa imi dea cineva gratis ceva acolo as vinde imediat la niste oltenasi si gata cu zona!!!
Raspunde

Gabi

Acum 4 ani

Un cosmar urbanistic tutelat de primarul orasului Cisnadie. In ultimii 2 ani, locuitorii strazii Duiliu Marcu, au adresat numeroase sesizari primarului, arhitectei sefe, Consiliului Judetean, Institutiei Prefectului, Inspectoratului de stat in constructii si in presa locala.Inactiunea institutiilor statului si a autoritatii locale,au determinat locuitorii sa se adreseze instantei de judecata pentru anularea autorizatiilor de constructie emise cu nerespectarea documentatiilor de urbanism( procese pe rol) Zona Ciresica (UTR 29) a fost reglementata urbanistic prin PUZ aprobat de Consiliul Local Cisnadie, ca zona pentru case individuale P+1,P+2. Prin PUG/2015 s-au adaugat si locuinte colective mici care in realitate sunt blocuri cu 32-50 de apartamente , cu un regim de inaltime de P+2+M, amplasate si intre case unifamiliale. Realitatea de la fata locului este graitoare pentru un cartier nedemn de a fi numit Cartierul Arhitectilor si care nu poate fi incadrat in niciun concept urbanistic si arhitectural general acceptat. Primarii din tara ( ex.primar Cluj) au limitat la maxim 6 apartamente pentru locuintele colective mici, pentru a nu afecta calitatea vietii locuitorilor, pentru a nu aglomera in mod nejustificat zonele dezvoltate cu case individuale, pentru a mentine spatiile verzi,pentru a nu aglomera traficul rutier, pentru a nu deprecia zona din punct de vedere urbanistic si arhitectural si pentru a respecta principiile urbanismului. Primarii din tara ( ex primarul CLUJ) au limitat la 6 apartamente pentru locuintele colective mici.
Raspunde

Un cetățean îngrijorat

Acum 4 ani

Situația este mai dificilă în Șelimbăr. În Cartierul Tineretului se sistează complet apa la ora de maximă necesitate. Acest inconvenient major se petrece zilnic de câte două ori, dimineața și seara.
Raspunde

Benga

Acum 4 ani

:))))))))))))))))))))))) câta ironie a sorții.... cele mai multe probleme legate de spatiul locativ, logistica si infrastructura in cartierul ARHITECTILOR!
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Trebuie sesizat OPC si Inspectoratul de stat in constructii. Acest cartier s-ar incadra cu usurinta in ”zona defavorizata”: fara apa,cu retele de apa si canalizare subdimensionate, trafic de cosmar, fara strazi astfaltate si fara trotuare, fara spatii verzi , locuri de joaca pentru copii, gradinita si scoala ( asa cum era stabilit prin PUZ aprobat de Consiliul Local Cisnadie– pentru intreaga zona). Inspectoratul de stat in constructii are obligatia – ca autoritate de control a statului- sa verifice legalitatea autorizatiilor de constructie emise pentru blocurile amplasate in zona de case individuale care au dus la supraaglomerarea zonei, cu consecinte asupra calitatii vietii locuitorilor. Primarul Cisnadie si serviciul arhitect sef nu a avut nicio reactie la declaratia Directorului Maier.
Raspunde

Bondica

Acum 4 ani

Locatarii sa il dea in Judecata pe Marele Dezvoltator Imobiliar Damian pt ca domnul cumsecade Damian are obligatia legala sa asigure utilitatile Cartierului.Dar trebuia sa deschideti proces de un an jumatate -doi decind au aparut problemele nu sa credeti vrajelile lui pt. ca Omu nu are ce face si va abureste.Ahahaha nu degeaba a vindut el la Olteni a stiut el de ce aia nestiind ce sunt alea utilitati au realizat tzeapa prea tarziu.:))))
Raspunde

Duracell

Acum 4 ani

Să beți apă din puțurile gândirii!
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

SC Apa canal - a emis avizul de principiu pentru PUG Cisnadie/2015 precizand expres necesitatea respectarii unor conditii si obligatii in ceea ce priveste alimentarea cu apa si canalizare a zonei situata de o parte si de alta a DJ106C Sibiu- Cisnadie ( intre municipiul Sibiu si paraul Sevis) Primaria Cisnadie, sa publice pe site acest aviz pentru ca toti locuitorii cartierului sa constate ignorarea conditiilor si obligatiilor impuse de SC Apa Canal Sibiu(este informatie de interes public). Nerespectarea prevederilor avizului emis de SC Apa Canal Sibiu -este cauza principala a prejudiciilor grave aduse locuitorilor. Locuitorii sunt neinformati din cauza ingradirii accesului la informatii publice de catre primaria Cisnadie.
Raspunde

Macrou

Acum 4 ani

Vad ca sunteti Turnul Cenzurii de ceva vreme ! Bravo dragi tovarasi si pretini !
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

De ce nu se solicita si o reactie din partea primariei Cisnadie la declaratia Dlui Director Maier, pentru a se lamuri locuitorii daca primarul isi asuma sau nu dezvoltarea imobiliara haotica ? Primaria elibereaza autorizatiile de constructie. Poate si o reactie din partea Inspectoratului de stat in constructii, care a avut umeroase sesizari , dar au acoperit neregulile ( stiu ei de ce)
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Pai asa-i la inceput. Locatarii blocurilor din zona strazii Ostirii carau apa din fantanile oamenilor din Satul Lupi, cand s-or mutat in noile blocuri moderne. Va invatati cu timpul, calmati-va si aveti rabdare.
Raspunde

Mety

Acum 4 ani

Primăria Cisnădie să răspundă, funcționarii care au dat autorizații de construire...Au respectat legea? Nu cred.. că dacă o respectau aveau habar de rețele de apă și canalizare în propria ogradă...
Raspunde

Praticci Carmen

Acum 2 ani

ACESTA ESTE ADEVĂRUL "SC Apa canal - a emis avizul de principiu pentru PUG Cisnadie/2015 precizand expres necesitatea respectarii unor conditii si obligatii in ceea ce priveste alimentarea cu apa si canalizare a zonei situata de o parte si de alta a DJ106C Sibiu - Cisnadie (intre municipiul Sibiu si paraul Sevis) Primaria Cisnadie, sa publice pe site acest aviz pentru ca toti locuitorii cartierului sa constate ignorarea conditiilor si obligatiilor impuse de SC Apa Canal Sibiu(este informatie de interes public). Nerespectarea prevederilor avizului emis de SC Apa Canal Sibiu -este cauza principala a prejudiciilor grave aduse locuitorilor. Locuitorii sunt neinformati din cauza ingradirii accesului la informatii publice de catre primaria Cisnadie."

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus