Festivalul-Concurs de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” debutează marți, 9 iulie 2019, cu cea de-a XXIV-a ediție la Sala Thalia din Sibiu. Ceremonia de deschidere, programată la ora 19:00, va fi urmată de un recital de pian susținut de maestrul Dan Grigore și pianistul Csíky Boldizsár.
Festivalul-Concurs de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” debutează marți, 9 iulie 2019, cu cea de-a XXIV-a ediție la Sala Thalia din Sibiu. Ceremonia de deschidere, programată la ora 19:00, va fi urmată de un recital de pian susținut de maestrul Dan Grigore și pianistul Csíky Boldizsár.
Sunt 27 de concurenți din 7 țări (România, Indonezia, Rusia, Ungaria, Rep. Moldova, China, Austria) înscriși anul acesta în cadrul concursului. Sunt împărțiți pe trei categorii de vârstă, iar suma totală a premiilor pentru cele trei categorii este de aproximativ 10.000 de euro.
”Muzica clasică are un viitor în măsura în care reușim să îi atragem pe copii atât în public, cât și pe scenă, ca interpreți și compozitori. Ne dorim să facem asta atât prin concursuri cu premii consistente, dar și printr-o atitudine mai prietenoasă inovării” a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, într-un comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului.Festivalul-Concurs Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție ”Carl Filtsch” continuă cu audițiile concurenților la Sala Thalia, în perioada 10-13 iulie. Duminică, 14 iulie, să va desfășura ”Festivitatea de decernare a premiilor și concertul de gală al laureaților”.
Istoricul lui Dan Grigore
Dan Grigore începe să cânte la pian, influențat fiind de mama sa, la doar 6 ani, cu Eugenia Ionescu, continuând apoi studiul cu Florica Musicescu (artă pianistică) și academicianul Mihail Jora (armonie și compoziție). Debutul său oficial pe o scenă de concerte s-a produs la vârsta de 14 ani, la Sala Dalles, în 16 decembrie 1957, într-un concert integral cu muzică de Enescu, cu mari soliști ai epocii. Este dublu laureat al Concursului Internațional „George Enescu” (1961 şi 1967), laureat al Concursului Internațional de la Montreal (1968), în perioada 1969-1970 a fost bursier Herder la Academia de Muzică din Viena, la recomandarea lui Mihail Jora, pentru ca în anul 1979 să devină solist al Filarmonicii „George Enescu“ din București. După anul 1989, cariera lui Dan Grigore cunoaște un punct de cotitură, după ce scapă de restricțiile la care era supus, artistul concertează pe marile scene ale lumii, alături de orchestre de renume, una dintre cele mai importante colaborări fiind cea cu Orchestra Filarmonicii din München condusă de Sergiu Celibidache. A realizat, de asemenea, înregistrări la radio și televiziune în România, Belgia, Japonia, China, Rusia, Ungaria, Germania, Franța. Anul 2007 a marcat împlinirea a 50 de ani de prezență pe scenele muzicale ale lumii, prilej cu care Maestrul Dan Grigore a fost decorat de Președintele României cu cea mai înaltă distincție a statului, Steaua României în grad de Mare Cruce. Artist singular, Dan Grigore a fost încadrat de celebra publicație „Les grands pianistes du XX-ème siècle” între cele mai importante patru nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu.Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu. Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală.
sursa foto principal: Filarmonica de Stat Sibiu
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Csíky Boldizsár , Concurs International , Sala Thalia , Stat Sibiu , presedintele Romaniei , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Agenda Culturală , Concursului Internaţional , Daniela Cîmpean , Carl Filtsch , Pianista Oxana Corjos , Primăria Municipiului Sibiu , George Enescu , Interpretare Pianistică , Dinu Lipatti , Ordinul Steaua României , Sergiu Celibidache , Mare Cruce , Orchestra Filarmonicii , Mihail Jora , Dan Grigore , Radu Lupuţi , Concertul Tarjei , Eugenia Ionescu , Sala Dalles , Florica Musicescu , Maestrul Dan Grigore , Asociația Clara Haskil România
Vizualizari: 796
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Alzara 1918
Acum 10 ore
Emil
Acum 10 ore
Munteanu
Acum 10 ore
Un sibian
Acum 10 ore
Zigzag