Luni,
16.05.2022
Acum
0°C

Litografiile marilor artiști ai lumii, în Muzeul Brukenthal: Picasso, Matisse, Dali și Klimt

Litografiile marilor artiști ai lumii, în Muzeul Brukenthal: Picasso, Matisse, Dali și Klimt

Muzeul Brukenthal a adus în Sibiu o parte din colecția impresionantă de litografie și grafică a avocatului George Șerban. Colecția cuprinde numele unora dintre cei mai mari artiști din istorie - Pablo Picasso, Henri Matisse, Salvador Dali și Gustav Klimt. Expoziția se numește „Arta de a dărui”.

Muzeul Brukenthal a adus în Sibiu o colecție de litografie și grafică impresionată. Expoziția include lucrări ale marilor artiști, precum Picasso, Matisse, Dali și Klimt adunate sub titulatura “Arta de a dărui”. Sunt 35 de lucrări expuse care provin din colecția avocatului George Șerban. Dintre acestea, 14 sunt semnate de Pablo Picasso.

muzeul-brukenthal-expozitie-arta-de-a-darui 1

Colecționarul George Șerban este avocat la Societatea Civilă de Avocați „Șerban și Asociații” și deține o colecție impresionantă de artă. În trecut acesta a mai colaborat cu Muzeul Brukenthal la expoziția de stampe “Kabuki – teatrul japonez”. Anul acesta, împreună cu Teatrul Național “Radu Stanca”, a adus în Sibiu o colecție de litografie și grafică a artiștilor ce au făcut istorie în arta secolului al XX-lea.

 “Sunt preocupat de arta europeană încă din anii 1970. În 1975, în armată fiind, am luat cu mine cartea istoricului de artă George Oprescu, <<Considerații asupra artei moderne>>. Am citit-o și recitit-o, a fost pentru mine un fel de inițiere în arta secolului XX. Atunci practic i-am descoperit pe Picasso, Matisse, Chagall, Max Ernst sau Dali. Colecția mea de grafică europeană cuprinde câteva sute de lucrări, gravură, litografie, desen, începând cu secolul XV până la sfârșitul secolului XX. În această expoziție aveți expresia unei pasiuni, a unui om îndrăgostit de grafică europeană”, explică George Șerban.
Una dintre lucrările prezente este “Femme a fauteuil bleu” de Pablo Picasso, lucrare terminată în 1945. Pictura o întruchipează pe Dora Maar, fotograf și pictor, amanta lui. Lucrările care o întruchipează pe aceasta au devenit celebre, una dintre ele fiind “Dora Maar Au Chat” sau “Portrait of Dora Maar”. “Dora Maar, fără niciun semn de întrebare, este cea mai recognoscibilă muză, l-a inspirat pe parcursul anilor de război și a rămas o rază de speranță și compasiune”, spune președintele Christie`s Global, Jussi Pylkkänen.

muzeul-brukenthal-expozitie-arta-de-a-darui 4

Organizată sub genericul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu - „Arta de a dărui” -, expoziția este găzduită de Muzeul Național Brukenthal. Conform mesajelor transmise constant în 2019 de organizatorii FITS artele sunt buni traducători culturali, ele pun în pagină experiențe comune, gânduri, preocupări, interese și, prin aceasta, aduc oamenilor darul apropierii. Arta și spectacolul pot fi chei de înțelegere a lumii de azi, a noii noastre sensibilități, ele deschid drumul spre reala acceptare a diferențelor, a Celuilalt. Altfel spus, ele sunt o fereastră deschisă spre toleranță. Coordonatorul expoziției este Alexandru Constantin Chituță.

muzeul-brukenthal-expozitie-arta-de-a-darui 3

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus