Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Airbnb trage obloanele la Sibiu. Ce alternative au proprietarii apartamentelor?

Airbnb trage obloanele la Sibiu. Ce alternative au proprietarii apartamentelor?

Peste 300 de apartamente se pot închiria în regim hotelier prin intermediul Airbnb, în Sibiu. Cel puțin asta artă cifrele. Proprietarii însă, nici nu-și mai amintesc când au cazat turiști veniți prin intermediul acestei platforme. Deși Sibiul se laudă cu un număr destul de mare de turiști, aceștia își petrec foarte puțin timp aici. Ultimul studiu INS poziționează Sibiul pe ultimul loc la numărul de înnoptări din zona centrală a țării.

Suntem în plin sezon turistic, în centru se vorbește de la engleză până la chineză, iar terasele „gem” de clienți. Când vine vorba de cazare, majoritatea își fac o rezervare online. Dacă acum câțiva ani, Airbnb era renumit pentru cei care își doreau o experiență cât mai autentică, de la o vreme, platforma nu mai dă rezultate. Am stat de vorbă cu trei proprietari de apartamente închiriate în regim hotelier și toți spun că moda Airbnb nu a prins la noi. Din păcate, aceștia nu au dorit să le fie publicat numele.

„Întotdeauna am preferat clienţii veniţi la Sibiu prin Airbnb pentru că sunt mult mai respectuoşi şi atenţi dar, din păcate, acest serviciu de rezervare a cazărilor nu a prea prins în România. Peste 95% din turişti vin prin Booking.com, un serviciu mult mai complex ce a copiat foarte rapid tot ce avea bun Airbnb, integrând în platforma lor şi apartamentele în regim hotelier, sistemul de plată integrat folosit la început doar de Airbnb şi alte facilităţi ce în urmă cu 1-2 ani nu existau pe Booking.com. Odată integrate aceste facilităţi, Airbnb şi-a pierdut şi mai mult din popularitate la noi. În alte ţări, Airbnb încă funcţionează foarte bine pentru că ideea de cazare în apartamentele localnicilor este înţeleasă exact aşa: te cazezi în casa oamenilor, într-o cameră pusă la dispoziţie alături de familie. Mănânci alături de ei, te uiţi la pozele lor din living în drum spre dormitor şi trăieşti efectiv o viaţă tipic locală. La noi nu există această cultură, apartamentele în regim hotelier fiind simple apartamente goale la care îţi faci self-checkin, nemaiîntâlnind nici măcar proprietarii – lipsind chiar esenţa Airbnb-ului”, spune un proprietar de apartament închiriat în regim hotelier.

O situație similară și la un apartament cu două camere, destinat familiilor.

„Închiriez apartamentul de cinci ani, însă până acum am avut maxim 10 rezervări prin Airbnb și acestea venite de la străini. Românii preferă Booking, deși acolo nu există o nișă așa ca pe Airbnb. În schimb, eu când plec în concediu, fac rezervare prin Airbnb, mi se pare mult mai facil și sunt sigur că pot să am parte de o experiență autentică. Dacă merg în Spania vreau să trăiesc cu oamenii locului, nu să stau într-un loc special pentru turiști”, povestește un alt proprietar.

O tânără din Sibiu oferă spre închiriere în regim hotelier un studio.

„Am cont pe mai multe platforme, dar cu siguranță, de pe Airbnb vin cele mai puține solicitări. Nici nu-mi mai amintesc ultima rezervare prin această platformă. Cred că a fost de mult timp. Turiștii preferă Booking, care este mult mai cunoscut la noi”, spune ea.

Ultimul studiu al INS arată că deși Sibiul atrage turiști, aceștia nu zăbovesc prea mult. Problema nu este una nouă și este cunoscută de reprezentanții Asociației Județene de Turism Sibiu. „Durata medie a sejurului la nivelul Regiunii Centru, în aprilie 2019 a fost de 1,92 zile, iar la nivel judeţean, cea mai mare durată a sejurului s-a înregistrat în Covasna (3,48 zile), iar cea mai mică în judeţul Sibiu (1,68 zile)”, se arată în studiul INS, realizat pe luna aprilie ale acestui an.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, peste 12,8 milioane de turiști au fost cazaţi în unităţile de primire turistică anul trecut, cu circa 750.000 mai mulți decât în 2017. Dintre aceștia, circa 2,8 milioane au fost străini, iar nu mai puțini de 1,21 milioane au fost cazați în București, o ușoară creștere față de anul precedent.
Bucureştiul deschide clasamentul cu peste două milioane de turiști cazați în 2018, urmat de Brașov (1,36 mil) și Constanța (1,31 milioane). Topul primelor zece oraşe e completat de Cluj şi Mureş. Sibiul deschide a doua parte a clasamentului ocupând poziţia a şasea, urmat de Prahova, Bihor, şi Suceava, toate cu creşteri semnificative faţă de 2017. Timişul prinde abia locul al zecelea, după o scădere de peste 5,08 procente, cu 378.000 de turişti, dintre care 117.000 străini.
http://www.turnulsfatului.ro/2017/09/10/cati-sibieni-au-locuinte-de-inchiriat-pe-airbnb-si-couchsurfing-cum-sprijina-economia-sibiului/

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

11 comentarii

Julian

Acum 3 ani

Deci e reclama la booking sau la airbnb? Nu se intelete exact :))
Raspunde

S

Acum 3 ani

3 din 300 si am concluzionat ca airbnb trage obloanele. Clickbait and low effort. Rusinica.
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

proprietarii ofera "apartamente in regim hotelier" adica dedicate exclusiv activitatii de cazare dar ei ii dau inainte cu "experienta alaturi de localnici". ma intreb daca in cazul primului intervievat ii trece cineva prin sufragerie si se uita la pozele lui de pe biblioteca iar apoi se pune cu el la masa. usor cu ipocrizia pe scari...
Raspunde

Alecetromotostivuitoritei

Acum 3 ani

Taxe si impozite ... nu platim ... da "oferim cazare". Cand se va baga ANAF-ul in ei vor incepe sa faca gargara ... dar deocamdata traiasca evaziunea fiscala.....
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Lasa ca sunt resaurante, hoteluri si pensiuni cre nu inregistreaza banii, nu da romania faliment pt cateva zeci de cazari neinregistrate la persoane fizice. Ca sa urmaresti evaziunea, veriifca cand mai iesi in oras daca primesti nota de plata sau bon fiscal. Daca ai doar nota de plata atunci e evaziune.
Raspunde

CX

Acum 3 ani

E reclama pentru cartea de gramatica. Puneti mana pe carte. Asa se scrie "înoptări"?
Raspunde

rosu

Acum 3 ani

Alta: "Topul primelor zece oraşe e completat de Cluj şi Mureş. Sibiul deschide a doua parte a clasamentului ocupând poziţia a şasea, urmat de Prahova, Bihor, şi Suceava.." Sigur orasele Mures, Prahova si Bihor se afla in judetele Sovata, Ploiesti si Oradea. Grea biologia asta...!
Raspunde

Silviu

Acum 3 ani

Pai ce, in Romania ai voie sa cazezi pe cineva PE BANI la tine acasa fara sa ai PFA, SRL sau II? Si, daca ai aceste forme "de privatizare" prin care trebuie sa dai statului o caruta de bani pentru munca ta, mai esti dispus sa te impiedici in casa de niste straini? Normal ca, doar daca ai un apartament liber il inchiriezi. Despre ce vorbim?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 3 ani

airbnb e de cacao,sor cazat unii cu airbnb in italia,in maghernita cu igrasie linga tornio or plecat dupa 3 ore!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!cica evoie cu ciini si/sau pisici,nici vorba linga torino,proprietarii italieni 100%
Raspunde

Toma

Acum 3 ani

Ati citit ultimul anunt? "Caut camera cu acces la baie,bucatarie si gazda!"
Raspunde

shade

Acum 3 ani

:)))) pai daca vrea omu' o gazda accesibila... ;P
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus