Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Spitalul modular de la Sibiu “e surprinzător“: nimeni nu vrea să îl amenajeze

Spitalul modular de la Sibiu “e surprinzător“: nimeni nu vrea să îl amenajeze

Amenajarea unui spital modular în curtea interioară a Spitalului județean, în care să fie mutați pacienții Clinicii de Neurologie, se dovedește o misiune fără succes. Nicio firmă nu s-a arătat interesată de cele patru milioane de lei, oferite pentru acest contract scos la licitație de două ori deja.

Încă din primăvara acestui an, conducerea Spitalului Județean Sibiu a alocat 3,92 de milioane de lei, fără TVA, pentru amenajarea unui spital de campanie cu o suprafață utilă totală de 715 mp, în containere modulare. Din aceste containere ar fi urmat a fi create două noi corpuri, în care să funcționeze Secția de chirurgie plastică și Secția Buco-Maxilo-Facială (BMF). Mutarea acestor secții se impune ca urmare a demarării lucrărilor de reabilitare a clădirii Clinicii de neurologie, aflată vizavi de Spitalul județean.

Până acum, însă, conducerea Spitalului județean nu a reușit să contracteze amenajarea spitalului modular. “Este surprinzător. La niciuna din cele două licitații organizate nu a participat nimeni, vom scoate contractul pentru a treia oară la licitație. Au fost cinci firme interesate de acest contract, dar, în cele din urmă, nu au mai depus oferte. Practic, cum nu au mai fost realizate astfel de construcții, ofertanții s-au speriat, probabil. Am invitat la discuții firmele care s-au arătat interesate, să vedem de ce nu depun până la urmă oferte“, spune Cornel Benchea, managerul Spitalului clinic județean Sibiu.

În lipsa spitalului modular, jumătate din pacienții Clinicii de neurologie au fost “înghesuiți“ prin celelalte clădiri ale unității medicale județene (lucrările de reabilitare se realizează etapizat, în câte o jumătate din clădire). “Pacienții sunt, în acest moment, în bune condiții“, dă asigurări Florin Grosu, directorul medical al Spitalului județean Sibiu. Cu toate acestea, conducerea instituției medicale recunoaște faptul că situația nu este una tocmai comodă. “Noi sperăm să se prezinte, totuși, cineva. Altfel, singura soluție este ca pacienții relocați să rămână în spațiile înguste în care au fost redistribuiți“, adaugă managerul Cornel Benchea. Asta în condițiile în care lucrările de reabilitare a Clinicii de neurologie vor dura aproximativ doi ani.

Un spital modular de care ar fi nevoie și în viitor

Locul în care s-ar dori amplasarea spitalului modular este cel din fața clădirii în care funcționează Unitatea de primiri urgențe, Ortopedia și Chirurgia (partea dinspre bulevardul Corneliu Coposu).

Cele două construcții modulare urmează a fi amplasate pe o viitoare platformă betonată. Pentru secția Chirurgie plastică este solicitată amplasarea unor containere cu o suprafață utilă totală de 476 de mp, din care cele mai mari suprafețe vor fi alocate saloanelor pentru pacienți (175 de mp), circulațiilor (123 de mp), grupurilor sanitare (50 de mp), cabinetelor medicilor de chirurgie plastică (26 de mp), unui salon pentru aplicarea pansamentelor și mici intervenții (20 de mp) și unei săli de tratamente de 18 mp, printre altele.

plan parter

Secția BMF ar fi urmat a fi mutată în containere cu o suprafață totală de 240 de mp, în care circulațiile vor ocupa 42 de mp, saloanele septice și aseptice pentru bărbați, respectiv femei – câte 20 de mp fiecare, sala de tratament – 18 mp, iar grupurile sanitare – 27 de mp.

Pe lângă amplasarea containerelor și conectarea acestora la rețelele de utilități, reprezentanții Spitalului solicită și o serie de dotări: birouri, dulapuri, noptiere, scaune, paturi pentru pacienți (34) și paturi pentru tratament (șase), baie pentru arși cu cadă staționară și lift și 22 de rampe de oxigen.

Conducerea Spitalului județean Sibiu ar fi dorit ca cele două corpuri modulare să rămână în curtea spitalului și după finalizarea lucrărilor de reabilitare a Clinicii de neurologie, având în vedere cerința de noi spații pentru instituția medicală județeană.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus