Joi,
18.08.2022
Ceata
Acum
17°C

Sibiul, între județele cu cele mai multe întâlniri cu animale sălbatice

Sibiul, între județele cu cele mai multe întâlniri cu animale sălbatice

Jandarmeria Română anunță că anul acesta structurile instituției au fost solicitate să intervină în peste 500 de cazuri care au vizat protejarea oamenilor şi bunurilor acestora faţă de animalele sălbatice.

Solicitările românilor privind animalele sălbatice care ajung la zonele locuite de oameni s-au întețit în ultima perioadă, arată jandarmii. În doar șase luni, aceștia au fost nevoiți să intervină la nu mai puțin de 500 de alerte de acest gen.

„În ultima perioadă, numărul solicitărilor adresate Jandarmeriei în legătură cu animalele sălbatice s-a mărit considerabil. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, jandarmii au intervenit în peste 500 de situaţii, care au vizat 81 de persoane aflate în pericol de agresiune în urma contactului cu animale sălbatice. Numai în ultima săptămână, structurile Jandarmeriei au intervenit în 25 situaţii ce au implicat prezenţa urşilor. Cele mai multe dintre solicitările populaţiei la numărul de urgenţă 112 se referă la prezenţa urşilor care, în căutare de hrană, pun în pericol siguranţa turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi proprietăţile, bunurile şi animalele domestice ale localnicilor aflaţi în zonele de deal şi de munte ale României", se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Române.
urs

Pentru ca oamenii să fie pregătiți în cazul unei întâlniri cu un animal sălbatic, jandarmii vor derula o campanie de informare. De asemenea, în zonele în care se întâmplă cel mai des ca oamenii să se întâlnească cu animalele, respectiv județele Sibiu, Alba, Dâmbovița, Brașov, Prahova, Buzău, Covasna și Harghita, vor exista patrule de jandarmi.

„La nivelul structurilor teritoriale ale Jandarmeriei se vor derula, începând din acest sfârşit de săptămână, acţiuni publice de informare şi prevenţie. Scopul acestor acţiuni este acela de a informa şi conştientiza cetăţenii cu privire la pericolul la care se expun apropiindu-se de animalele sălbatice - în special de urşi, fie în încercarea de a le alunga, fie de a le hrăni sau de a se filma/fotografia alături de ele. Pe timpul acestor acţiuni, echipaje ale Jandarmeriei montane vor fi prezente în arealele unde prezenţa urşilor a fost semnalată frecvent, pentru a oferi turiştilor informaţii cu privire la cea mai oportună reacţie pe care o pot avea în funcţie de situaţia în care se află", arată aceeași sursă.

urs parc

Cea mai importantă recomandare, spun jandarmii, este ca turiştii să evite zonele frecventate de urşi, iar în cazul observării animalelor în zonele urbane, să solicite ajutorul autorităţilor prin intermediul numărului 112.

Reamintim faptul că în orașul nostru, precum și în afara lui și pe Transfăgărășan mai ales au fost semnalate anul acesta mai multe cazuri de turiști care au intrat în contact cu urșii.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/07/02/urs-hranit-de-o-fetita-pe-transfagarasan-in-fond-si-selectia-naturala-are-rolul-ei/

http://www.turnulsfatului.ro/2019/06/29/video-urs-de-peste-250-de-kg-filmat-in-parcul-sub-arini-din-sibiu/

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2143

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

IOO

Acum 3 ani

"...turiştii să evite zonele frecventate de urşi..." Adica inclusiv Padurea Dumbrava... si strazile limitrofe. Sa nu ii deranjam cumva.
Raspunde

S

Acum 3 ani

Logic, e printre județele cu cele mai mici populații rurale. Dacă devine din ce în ce mai pustiu la tara, animalele salbatice își reiau locul. Dar include statistica și întâlnirile cu javrele ciobanilor? Ca și alea sunt periculoase.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus