Joi,
25.04.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

Școala de vară a Societății Științifice a Istoricilor din România, la Sibiu

Școala de vară a Societății Științifice a Istoricilor din România, la Sibiu

În anul 2019, orașul Sibiu a devenit Regiune Gastronomică Europeană. Școala de vară Gastronomie, dinamici istorice și identități sociale (Sibiu, 22-27 iulie 2019) își propune să prezinte, mai ales, istorii ale bucătăriilor din spațiile geo-culturale ale României de astăzi. Prelegerile și excursiile tematice prezintă și caută tradițiile gastronomice locale, istorii ale alimentației, influențele culturale, calitatea patrimonială a bucătăriei tradiționale.  

Organizatorii școlii de vară sunt Societatea de Științe Istorice din România (prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, Universitatea din București, președinte SȘIR) și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (prof univ.dr. habil. Sorin Radu, decan Facultatea de Științe Socio-Umane). Aceste instituții au constituit, de asemenea, și cea mai mare parte din susținerea financiară a evenimentelor. Școala de vară se află și pe Agenda Comunității a Consiliului Județean Sibiu. Partenerii noștrii generoși sunt Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA, Primăria Hoghilag (jud. Sibiu), Primăria Moșna (jud. Sibiu), Primăria Municipiului Sibiu. Ne-am bucurat și de sprijinul Colegiului Tehnic de Alimentație „Terezianum” din Sibiu și de cel al Institutului de Cercetări Socio-Umane din orașul nostru.

Lucrările școlii de vară au început în 22 iulie, ora 10, prin alocuțiunile organizatorilor și partenerilor  proiectului, în Sala Senatului universității sibiene. Apoi, structura programului va îmbina, în mod fericit, prelegerile unor specialiști de marcă din România și din străinătate, cu vizitarea obiectivelor culturale urbane și rurale care prezintă patrimoniul istoric al județului Sibiu.

Printre cele mai interesante prelegeri ale istoricilor sibieni susținute în cadrul școlii de vară, remarcăm: Viața într-un sat neolitic de pe teritoriul de astăzi al României. Turdaș  de prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, director general al Muzeului Național Brukenthal); Bucătăria landlerilor și a sașilor. Un ritual mereu nou  de Simona Malearov (Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA, Sibiu); Istoria Salamului de Sibiu,  de conf. univ. dr. Valeria Soroștineanu și lector. univ. dr. Olga Drăghici (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). Dintre lucrările învitaților, cele mai numeroase, reținem: Istoria alimentației și gastronomiei - perspectiva duratei lungi de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (Universitatea din București); „Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi”. Drumul până la pâine în Transilvania (secolul al XVII-lea) de prof. univ. dr. Rüsz-Fogarasi Enikő (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca); Mirodenii, fructe exotice și „habarnicza”: importul de produse alimentare la Sibiu (secolele XVI-XVII) de Mária Pakucs (C.S. I dr., Institutul de Istorie „Nicolae Iorga" din București); Alegerile alimentare ca proces multifactorial. Studiu de caz: Modernizarea dietei rurale în România anilor 1960-70 de Mircea-Lucian Scrob (University of Birmingham).

Pe parcursul celor 6 zile vor fi susținute prelegeri și comunicări, iar în ultima zi a școlii de vară vor fi acordate diplomele de participare și premiile SȘIR pentru cele mai bune publicații ale anului 2018, opere individuale sau colective care aparțin membriilor societății. Tematica prelegerilor și a comunicărilor acoperă o gamă variată de perspective și proiecții identitare, manifestate atât în mediul românesc cât și în cel al minorităților etno-culturale. De asemenea, este afirmat rolul gastronomiei, ca factor intercultural dinamic. Pentru buna desfășurare a manifestării, un sprijin important au oferit Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu și Primăria din Sibiu.

Lucrările școlii de vară sunt deschise publicului interesat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus