Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Șase rețete în care poți folosi verdețuri sau legume crescute la balcon

Șase rețete în care poți folosi verdețuri sau legume crescute la balcon

Bucătarii Daniel Joarză și Ioan Bebeșelea ne-au dezvăluit câteva rețete ce pot fi preparată cu ajutorul verdețurilor și legumelor pe care sibienii le pot crește la balcon sau în curtea casei.

În cadrul caravanei „Grădina mea de la oraș” de la începutul acestei luni, cei doi bucătari sibieni au explicat vizitatorilor standului amenajat de Turnul Sfatului cum să mănânce corect, dar și cum să combine ingredientele din mâncare. Aceștia au împărțit la aproximativ 1.000 de sibieni plicuri cu semințe și le-au vorbit acestora cum să combine cel mai bine verdețurile pe care vor să le cultive.

Busuiocul se poate combina cu menta, dar și cu cimbrișorul. Verdețurile se folosesc cel mai des la salate, dar și la sosuri, în special roșiile. „Până la urmă, totul vine după gustul tău și în timp. Important e să experimentezi, să faci chestiile și vezi: poate ai pus prea mult busuioc sau n-ai pus suficient cimbru. Dacă tot încerci diverse combinații, la un moment dat îți dai seama unde merge și unde nu. Ca și la multe alte chestii. E vorba de gusturi - dacă îți place ce iese, e ok”, explică Ioan Bebeșelea. I-am rugat pe cei doi să ne spună câte trei rețete simple, în care să poată fi folosite produse crescute la balcon sau pe lângă casă.

Daniel Joarză 1. Paste cu brânză și sos: „Cred că tuturor ne plac pastele. O rețetă foarte simplă: niște paste umplute cu brânză de capră, e destul de versatilă chestia asta. Cu mentă, busuioc, pătrunjel, cimbrișor, puțin unt. Fierte trei minute, după care în tigaie untul topit cu un cățel de usturoi zdrobit, presărat deasupra cimbrul, busuiocul la sfârșit. Dacă e posibil, se poate pregăti niște semințe de dovleac și de floarea soarelui și niște ulei de măsline de calitate sau de dovleac. Adică nu ai nevoie de mare lucru, pentru că ai ouă în casă, ai făină și ai verdețurile de pe balcon. Pentru umplutura pentru paste, în brânza de capră poți să pui și ceapă verde, busuiocul să-l toci, puțin piper, pătrunjelul sau poți să le pui deasupra ca să fie fresh. Oricum, e o rețetă destul de proaspătă și funcționează și vara, de ce nu?”.

2. Supă de dovleac: „Ai nevoie de câțiva dovlecei - să zicem, pentru o oală de 5 litri poți să folosești vreo trei dovlecei, o ceapă, mai puțin legume roșii, ca să nu roșească supa, să iasă frumoasă, verde. Mai poți să folosești țelină, chiar și rădăcină de pătrunjel, puțin cartof. Le călești foarte puțin, ca să faci o bază de legume cu dovleceii. După ce a fiert bine, verifici cu furculița să vezi dacă s-au fiert toate legumele, stingi focul și pui o mână bună de spanac. Acesta cumva o să înverzească supa și o să iasă o culoare foarte mișto. Toate acestea le pui în blender. Dacă ai legume mai mari și fibroase, atunci trebuie să dai și prin strecurătoare. Sare, piper și ai cam terminat-o. Eu la sfârșit folosesc un ulei de măsline infuzat cu usturoi. Îl folosesc la bucătărie destul de des. Și niște tarhon proaspăt. Deasupra mai pun niște semințe prăjite, de dovleac sau de floarea soarelui. Și iese foarte bună și potrivită pentru sezonul acesta”.

3. Salată de fasole-păstăi: „Păstăile le opărești înainte. Cam 3 minute stau în apa fierbinte. După aceea, le scoți și le pui în apa rece, ca să se oprească din gătit. Poți să le pui chiar și gheață și atunci înviorează cumva culoarea. După aceea, le lași într-o parte. Într-o tigaie pui niște ulei de măsline, zdrobești un cățel de usturoi, le rumenești puțin, la sfârșit pui un cub de unt, sare, piper, cimbru. Se aromează foarte fain. Le lași deoparte. Mai folosești ca și verdețuri salată mixtă, poți să fierbi niște ouă de prepeliță. În bol pui frunzele de salată mixtă, apoi fasolea, foarte fain rumenită, ouăle de prepeliță. Și niște brânză de oaie veche, un pic sărată. Și atunci de la căldura fasolei o să se înmoaie puțin și o să fie mai cremos. Și dacă ai, poți să adaugi niște roșii cherry - le tai în jumătate și le pui deasupra. Asta e o rețetă simplă, dar poți să pui mai multe acolo”.

Ioan Bebeșelea 1. Salată de pepene verde cu telemea: „O rețetă de vară: o salată de pepene verde cu telemea și cu mentă. Simplu, ușor, gustos. Cu ulei de dovleac, pe care îl consider uleiul de măsline al nostru – mai ales că în zonă se folosea mult ulei de dovleac, se găsește și acum. E foarte bun, aromat, foarte fain. Telemea mai proaspătă, nu foarte veche, sărată. Toate sunt tăiate cuburi”.

2. Supă de roșii - rece sau caldă: „O supă de roșii acum chiar e foarte ok și o poți face în două feluri, depinde și câte roșii ai. Spre exemplu, se poate face una tip gazpachio: în care ai roșii, castraveți, pui niște ceapă, puțin usturoi și le blendezi împreună. Mai adaugi puțină apă, dar e de preferat puțină gheață. Și o condimentezi cu sare, piper. Mai adaugi ce vrei tu din ierburi aromate – busuiocul merge foarte bine, un strop de cimbru, doi căței de usturoi, două felii de ardei iute. Și iese o supă cremă rece de vară, tipică Spaniei, foarte fresh și faină, o supă fără alimente gătite sau fierte. Cred că o poți face din tot ce ai pe balcon. Sau, dacă se optează pentru un gust dulceag de roșie – poți să coci roșiile. Le pui într-o tavă, le stropești cu ulei, sare, piper, cimbru, usturoi, poți să pui o ceapă, dar și mai multe legume – ardei, morcov. Le coci, după care, tot așa, le blendezi. Apoi, o strecori, pentru că rămân fibre de la legume”.

3. Salată-sos: „Practic orice mâncare ai face - o friptură sau un pește dacă e prea cald – vrei o salată sau un sos. Așa că în tigaia în care prăjești peștele, poți să arunci doi căței de usturoi, câteva roșii cherry, niște cimbru, să storci o lămâie, arunci un cub de unt. Și acolo faci un sos, pe care împreună cu roșiile îl pui lângă pește”.

Poftă bună!

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. 

sigla PMS redimensionata

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo-CJ-Patrat-Color

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Print

Sponsor: Soma Sibiu

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus