Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
9°C

Încep exproprierile la autostrada Sibiu - Boița. 5 milioane de lei pentru 1,25 milioane mp de teren

Încep exproprierile la autostrada Sibiu - Boița. 5 milioane de lei pentru 1,25 milioane mp de teren

Pe masa ședinței de guvern de astăzi se află un proiect de hotărâre prin care se încep procedurile de expropriere a imobilelor care se află în calea secțiunii 1 Sibiu – Boița a autostrăzii Sibiu – Pitești, dacă va fi adoptat.

În baza proiectului de hotărâre se aprobă amplasamentul autostrăzii, se aprobă declanșarea procedurii de expropriere, se aprobă lista cuprinzând imobilele supuse exproprierii, lista proprietarilor, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor estimate de către expropriator.

Suma totală propusă pentru exproprieri este de cinci milioane de lei, fiind alocată de la Bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Conform proiectului, această sumă va intra într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., urmând a fi virate persoanelor care au imobile expropriate.

De la 2,22 de lei, la un milion

Pe lista propusă spre validare în ședința de guvern apar peste 1200 de poziții, însă numele persoanelor fizice sau juridice care ar urma să fie despăgubite este mai mic, deoarece mai multe parcele au același proprietar. În total urmează să fie expropriați peste 1,251 milioane de mp de terenuri și clădiri. Cei mai mulți bani ar urma să ajungă la Parcul Industrial SA, peste un milion de lei, însă decizia de a se construi în zona ocupată de parc produce nemulțumiri. ”Autostrada străbate Parcul Industrial Șelimbăr fix prin mijloc. Sunt afaceri care au demarat primele investiții unde se vor produce exproprieri. În plus, nu este prevăzută o intrare în parc de pe autostradă, ceea ce creează din nou nemulțumiri. Ca să nu mai vorbim că nu există nicio legătură cu cea mai importantă intersecție de drumuri naționale: DN1 cu DN7, la post control Veștem”, susține primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu.

Cea mai mică sumă care primită în urma exproprierii este de 2,22 de lei și ar urma să fie achitată pentru 3 mp în Tălmaciu. Suprafața din care se expropriază este de 2.500 mp.

Pe listă apar și mai multe biserici. La Tălmaciu, Biserica Ortodoxă de aici ar urma să primească peste 20 de mii de lei, în Tălmăcel Biserica Greco-Orientală ar urma să primescă pentru 2200 de mp de teren extravilan peste 1600 de lei.

9,7 milioane de euro pe kilometru

Licitația pentru acest tronson de autostradă a fost câștigată de societatea Porr. Tronsonul Sibiu-Boiţa are o lungime de 13 kilometri, iar prețul estimat este de 9,7 milioane de euro pe kilometru construit. Contractul de proiectare și execuţie prevede un termen de 12 luni pentru proiectare şi 36 de luni execuţie.

Propunerea financiară s-a ridicat la 612.647.863,38 lei fără TVA, echivalentul a 129 milioane euro fără TVA. Societatea a ofertat o perioadă de garanţie a lucrărilor de 10 ani.

Lotul 1 aferent Secţiunii 1 se întinde între km. 0+000 - km. 13+170, iar traseul autostrăzii va începe în zona localităţii Şelimbăr, la intersecţia cu centura Sibiu. Aliniamentul se continuă la vest de Drumul naţional DN7, în paralel cu acesta, fiind amplasat într-o zonă colinară până la km 6, în zona localităţii Veştem. În continuare, traseul autostrăzii traversează la vest de Tălmaciu, drumul judeţean DJ 105G, Avrig - Marşa - Tălmaciu – Sadu până în zona Boiţa unde este prevăzut un nod rutier ce asigură conectivitatea temporară a autostrăzii Sibiu-Piteşti cu DN7.

Autostrada Sibiu-Piteşti ar urma să aibă o lungime de 122,1 kilometri şi este împărţită în cinci loturi, Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Lista propusă pentru exproprieri poate fi văzută aici:

Anexa nr. 2

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

kokos

Acum 3 ani

Bataie de joc la adresa proprietarilor: despagubiri de 4 lei/mp????? Dati in judecata statul mafiot!
Raspunde

octavius

Acum 3 ani

o harta face cat un articol de ... cuvinte. unde facem clic?
Raspunde

Adevarat

Acum 3 ani

1 lei/mp? E jenant:)
Raspunde

tony

Acum 3 ani

Nu va mai plangeti fratilor;pai de unde sa plateasca statul mai mult de 1 leu/mp ca nu-i mai ramane pentru pensii speciale de mii de euro...!
Raspunde

Me

Acum 3 ani

Primăria Selimbar are capacitatea să își facă propria autostradă la câți bani încasează lunar...
Raspunde

orecare

Acum 3 ani

'Cea mai mică sumă care primită în urma exproprierii este de 2,22 de lei' - asta poate in vise, La saliste s-a dat 0,50 bani mp fanata si 1 leu mp arabil. Asa a evaluat reteaua de crima organizata de la primarie. Nu va faceti iluzii ca nu primeste nimeni mai mult de 1 leu. si din banii astia un sfert ii opreste notarul
Raspunde

McD

Acum 3 ani

Pai vor fi procese peste procese, pentru ca nimeni nu-i idiot sa vanda terenurile la pretul oferit de spagarii din Guvern!!! Si apoi a doua mare buba, idiotii chiar au aprobat proiectul fara nod rutier la intersectia DN1-DN7 de la Vestem ,deci daca te deplasezi de la Fagaras spre V. Oltului trebuie sa mai mergi vreo 12km pana la Boita ca sa te urci pe viitoarea autostrada (2030) pana la Pitest,i sau spre Deva atunci trebuie sa mergi inca 10km pana la nodul rutier de la Selimbar!!!...praf si pulbere...
Raspunde

aling

Acum 3 ani

Oameni mor saptamanal pe V Oltului si voi tot carcotasi sunteti. Bine ca au aprobat coruptii aia exproprierile care au fost facute in baza vanzarilor de teren in acele zone. Hai o data cu autostrada si nu mai cereti contestatii psd-istilor!
Raspunde

///

Acum 3 ani

Hai sa vorbim! Stu un boicean care a primit o groaza de bani pt. un teren. Atat de multi, de i-a cumparat copilului de 14 ani un telefon de 3600 de lei... Asta asaca un mizilic...
Raspunde

!!

Acum 3 ani

Atâta vreme cât nu afectați peisagistic sau structural zonele istorice din traseu...
Raspunde

Angela giurescu Talmaciu

Acum 3 ani

Bataie de joc ! Unde este dreptatea! Vecinul meu figureaza intravilan ia 4,5 e p eu cu teren extravilan imi socoteste 0,28 lei mp...chiar asa de mare diferenta ? Ne desparte gardul...cum au socotit legiuitorii ??? Acelasi teren. ..cum se poate ataca aceasta nedreptate ?
Raspunde

Niky

Acum 3 ani

Bataie de joc,eu am loc spre Sadu mi s-a oferit 1 leu pe mp,as contesta dar nu stiu unde,daca stie cineva poate ma ajuta!!! Fiecare dorim o tara mai frumoasa si sa avem autostrazi,dar nici chiar sa ne batem joc de oameni cu asa pret!!Multumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus