Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Cele trei variante pentru Primăria Sibiu

Spre diferență de toți ceilalți ani preelectorali din ultimii 15 ani încoace, la Sibiu se discută tot mai vocal despre alegerile locale de anul viitor. Cine va candida, cine are șanse, ce se poate întâmpla la Primăria Sibiu?

Și se discută despre candidați și candidaturi cu aproape un an înainte și cu alegerile prezidențiale la poartă deoarece anul viitor va aduce, în mod aproape cert, înlăturarea majorității FDGR din Consiliul local Sibiu. Prin apariția unui USR extrem de activ, care a scos mâini noi la vot, FDGR va pierde majoritatea câștigată începând cu 2004 (în mandatul actual controlează 12 voturi din totalul de 23, restul fiind împărțite de PSD și PNL).

O schimbare aproape certă de majoritate în Consiliul local naște, în mod evident, și ideea unei posibile schimbări și în fruntea Primăriei Sibiu. Iar postul de primar va fi disputat, consider eu, exclusiv între reprezentanții a trei formațiuni politice: FDGR, PNL și USR. Și în niciun partid lucrurile nu sunt, deocamdată, limpezite.

În FDGR, conducerea națională a micii formațiuni (dar care, până la urmă, a propulsat inclusiv un președinte de țară) ar vrea schimbată suita de candidați de anul viitor. Dar, cu toate că vorbim de o mică formațiune, vorbim de una în care organizațiile locale au autonomie totală. Deci de Astrid Fodor, cea care conduce FDGR Sibiu, va depinde cine va candida la Primărie. Și, în ciuda numeroaselor voci cu impact public care apreciază că Astrid Fodor nu mai are șanse, consider că Astrid Fodor are chiar prima șansă. Mai întâi că alegerile vor fi într-un singur tur, căci nimeni nu pare preocupat la nivel național de eliminarea unui astfel de sistem șchiop. Mai apoi, chiar dacă lui Astrid Fodor îi poate fi reproșată lipsa unui proiect-fanion, a unui proiect-locomotivă care să îi caracterizeze mandatul și să propulseze din nou Sibiul, proiecte care să conteze pentru micile comunități există. Cum ar fi cele pentru acei sibieni din Hipodrom, din Turnișor sau Broscărie care și-au descoperit zonele de blocuri reabilitate cum nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani cu siguranță. Sau acei sibieni de pe câteva zeci bune de străzi de pământ care au acum asfalt. Și chiar dacă Astrid Fodor va răspunde electoral și pentru alte proiecte cu o evoluție îndoielnică – cum ar fi amețeala care se tot învârte în jurul stadionului municipal sau semi-eșecul în care s-a transformat proiectul Regiunii Gastronomică ori poveștile fără început ale unui noului centru de conferințe sau a unui parc de distracții -, mandatul său va avea suficiente alte resurse care să genereze atracție electorală.

În PNL, singurul care a avut curajul să se înscrie în cursa internă pentru postura de candidat al partidului la Primăria Sibiu este Adrian Bibu. Proaspăt nou consilier local (și încă unul care la a doua ședință la care a participat a venit cu un draft de plan municipal pentru infrastructura sportivă), tânărul director al Sălii Transilvania va avea, însă, principala piedică chiar la el în partid. Pentru că printre hipopotamii din PNL au început deja să apară voci care spun că toată povestea cu înscrierea în cursa internă pentru candidatură n-are cum să mai fie luată în considerare, din moment ce a existat un singur nume, cel al lui Adrian Bibu. Alți liberali mai vechi, la fel au început să mormăie că și-ar dori candidaturi, iar mormăiala lor va găsi cu siguranță alți colegi de generație, dar cu influență prin partid. Că doar până în primăvara anului viitor în partid ”se vor negocia” candidaturi. Cel mai probabil – mai ales din calcule cu rațiuni politice mai largi, având în vedere ”parteneriatul PNL – FDGR” clamat și la nivel național – liberalii sibieni își vor măcelări singuri eventualul potențial în campania pentru Primăria Sibiu.

USR. Sunt tineri, extrem de vocali, dar n-au candidat. Pentru că deși au câteva creiere foarte deștepte (iar unele cu multă experiență inclusiv în administrație), descoperă faptul că pentru Primăria Sibiu ai nevoie și de un nume cu garanții, nu doar de un partid care promite foarte multe. Deocamdată, intern un astfel de nume nu s-a găsit, iar creierele deștepte nu vor să candideze. Prin urmare, înțeleg că cei de la USR se uită și în afara partidului, ceea ce nu e neapărat o idee rea. Dar e foarte dificil de implementat.

În afară de cele trei zone politice mai sus enumerate, nu cred ca anul viitor să poată produce vreo surpriză pentru Primăria Sibiu. PSD și restul nu contează în cursa pentru postul de primar al Sibiului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu, sibianul

Acum 4 ani

USR sunt tineri, extrem de vocali, dar… in afara de a da cu stangul in dreptul dupa alegerile europarlamentare, nu am vazut nimic de la ei! Cat despre PNL, numai partid nu mai e asta (cel putin la Sibiu, cu madam posesoare Soma...), sper sa nu ne trezim ca ajunge psd sa aduca vreun candidat cu sanse, ca chiar e jale!
Raspunde

edy

Acum 4 ani

Cel care a inceput proiectele mari ale sibiului inca din anul 2000,cel care a promovat la finantare proiectul de reabilitare statie de tratare si reabilitare retele apa si canal, cel care a realizat primul Regulament de urbanism in zona istorica ( de care si.au batut joc toti dupa 2001), Regulamentul de publicitate stradala ( neaplicat dupa 2001),Strategia energetica a municipiului Sibiu ( ucisa de johanni si gradinaru ),Primul PUG al Statiunii Paltinis ( neaplicat tot din 2001). Ecologizarea rampei REMETEA, proiect aflat pe lista de finantare europeana inca din 2001.Blocat in acelas an. Cel care a gandit si realizat amenajarea parcurilor si primelor fantani arteziene. PENTRU RELUAREA UNEI DEZVOLTARI DURABILE A ORASULUI ACEA PERSOANA AR TREBUI SA REVINA IN PRIMARIE.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Crezi ca ar fi bine primit ?Ma indoiesc.Pariez ca 99% dintre cititori habar n-au despre cine vorbesti.
Raspunde

?

Acum 4 ani

Adică cine?
Raspunde

Ciprian

Acum 4 ani

Klaus Iohannis!
Raspunde

edy

Acum 4 ani

Till, in mod sigur nu toata lumea este ignoranta , in mod sigur sunt multi sibieni care au apreciat cele intamplate in perioada 2000-2002. Atunci a fost demolat mitul neputintei in administratia locala,mit stapan pe oras din 1989.
Raspunde

afisu

Acum 4 ani

votez dan condurat. sa mai faca controale in piete nopatea beat !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus