Duminică,
05.12.2021
Innorat
Acum
-4°C

Mișcarea de rezistență culinară

A trecut mai bine de jumătatea anului, iar de Programul Sibiu Regiune Gastronomică 2019 nu a rămas decât numele. Și un logo penibil.

La sfârșitul săptămânii, Piața Mare a mustit de carne, ca într-o sărbătoare celebrată cândva în Evul Mediu. Cei câțiva producători locali invitați la eveniment au părut stingheri într-o mare de kitsch. Nu au lipsit, evident, nici bananele de Crinț, lămâile de Moșna și portocalele de Nou. Un stand prins în minunata acțiune a legat etichete ”produs în Sibiu” peste tot. Inclusiv la citrice.

Sibiu Regiune Gastronomică se pregătește de sezonul de toamnă, urmând a-și da duhul definitiv după cel de iarnă. Și gata, ne-am mântuit cu încă o acțiune care a adus Sibiul pe buzele tuturor.

Am avut și monedă locală, am avut și cea mai mare friptură, cele mai multe scoici, cel mai mare eveniment, cel mai fain preparat culinar, cel mai înalt porc, cea mai subțire pizza, cea mai scundă găină, cel mai suculent cotlet, cea mai bleagă oaie. Din 2020, Google-ul va raporta conștiincios toate aceste rezultate. Omenirea va fi în delir, iar Sibiul va fi pus din nou pus pe hartă. Asta s-a vrut?

Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu i se reproșează de către chibiți că e tot mai mult bâlci și tot mai puțină cultură. Că e mai mult show lejer pentru norod și că reușește tot mai puțin să-i lumineze prin teatru. Asta se vede însă de la suprafață, pentru că sălile sunt toate pline, există ateliere, dezbateri, se învârt idei.

Regiunea Gastronomică nu este până acum decât un bâlci. Niște măscărici puși să se joace de-a bucătăria umplu niște burți. Și atât. Bâlci.

În timp ce în Piața Mare se desfășura un festival al cărnii prăjite la proțap, orașul își vedea liniștit de treabă.

Câteva restaurante preparau bucate cu materie primă furnizate de o familie de sibieni de undeva de la țară. Undeva în mărginime, o gospodină așeza pachetele de telemea pe căprării, în funcție de comenzile programate pentru luni. O familie de contabili închidea sera de legume și se uita pe lista de lucruri de făcut pentru săptămâna ce vine. Roșii pentru Syndicat, castraveți pentru Hochmeister. Restul, Metro. Undeva, pe Valea Hârtibaciului, un grup de tineri făceau ultimele retușuri pentru un nou brunch. Un bucătar din centrul istoric dădea telefoane. Avea o idee nemaipomenită pentru o nouă rețetă, dar nu avea furnizor local. O tânără studiază pentru doctorat și scotocește pădurile din jurul Sibiului după ciuperci, flori și fructe ignorate de restul muritorilor. Vrea să facă o lucrare pe bune despre rolul roadelor pădurii în gastronomia contemporană.

Programul furat de un imbecil nu se referă la ei sub nicio formă. Deși inițial a fost gândit exact pentru ei, ca prin ei să ajungă la toată comunitatea. Să pui în acest an, măcar, bazele unui proiect care să țină generații. Să strângi toate aceste mici piese într-un imens puzzle. Pe când o farfurie de plastic cu șorici prăjit în Piața Mare te ține fix până dimineață.

Cu sau fără Regiunea Gastronomică pentru acești oameni descriși mai sus viața va fi la fel. Vor ajunge deasupra, vor fi oricum deschizători de drum, însă pe un drum mai sinuos. Încă un program i-a uitat pe drum. Vor urma probabil și altele, iar copiii lor vor spune ca și mulți, acum, ”nu ne facem bine”.

Păcat.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

L

Acum 2 ani

Bai chelios...Alin Bratu toate articolele pe care le scrii la adresa Sibiului sunt critice, nimic nu iti convine, ce ti-ar conveni ?.... sa fie ca la Teleorman, adica nici un eveniment sau esti cumva vreun oltean invidios....
Raspunde

Raspuns direct

Acum 2 ani

Daca asta ai inteles, nu are sens. Esti ca vai de tine
Raspunde

yyy

Acum 2 ani

bai L, sezi bland ca habar nu ai despre ce vorbesti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pisti

Acum 2 ani

e din Covasna, speriat de unguri
Raspunde

IOO

Acum 2 ani

Programul nu a avut nici o sansa din start. Multi bani pe mana incompetentilor, agramatilor si lacomilor... Garantat o reteta a insuccesului. Show-ul din Piata Mare a fost facut special pentru spectacol, pentru mintile tot mai simple ale cetatenilor Romaniei (atatia cati au mai ramas pe aici si pentru turistii Mitici). Nu conteaza dezvoltarea durabila locala sau altceva. Este un tun, un clasic tun romanesc, ca din anii 90. ATAT! Totul ascuns cu abilitate in fumul gratarelor si al abilitatii autoritatilor locale.
Raspunde

yyy

Acum 2 ani

Sa scriem pe romaneste ce nu a putut scrie autorul articolului ca sa inteleaga toti romanii. Imbecilul se numeste IORDANESCU si este un parazit securist de care, daca nu se teme, se fereste jumatate din oras. Un impostor semidoct, frustrat si impotent intelectual care folsind unul din cele 3 canale pe care cu nesimitre s-a urcat (1. camera de comert si industie Sibiu unde este sprijint cu mult avant de stapanul lui Aldea2. Universtitatea LB si 3. reteaua aceia cu epoleti si ochi albastri) acaparazeaza, abuzeaza si, in cele din urma, dandu-si dovada valorii, distruge orice proiect pe care pune mana. Exemplul Capitalei Gastronomice este elocvent aceasta fiind un proiect la care au lucrat de ani de zile o mana de entuziasti profesionisti care si-au ingropat resurse inca din 2015-2016 asteptand o reeditare a Sibiu Capitala Europeana. Odata aparut in scena gunoi-escu a deturnat intregul proiect i-a distrus spiritul si continutul, iar rezultatele se vad... Nu se stie exact cu ce partid pactizeaza(cel mai probabil e transpartinic, ca orice lichea) dar se stie ca oricine il cunoaste ii transmite multe placute suedeze!
Raspunde

yyy

Acum 2 ani

*Sibiu Capitala Culturala
Raspunde

Adrian

Acum 2 ani

Păcat. Am spus asta de anul trecut... păcat...si va urma in noiembrie un asa zis congres care va vrea sa poleiasca tot rahatul de pana acum...
Raspunde

Cosmin Dragomir

Acum 2 ani

:)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus