Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Rectificare bugetară. De unde se taie bani

Rectificare bugetară. De unde se taie bani

Guvernul a adoptat în şedinţa de luni rectificarea bugetară pentru anul 2019, anunță Mediafax. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei Executivului, că ministerul Educaţiei va primi fonduri mai mari cu 42.4% faţă de anul 2018.În prezentarea oferită de Ministerul FInanțelor, la rectificare apare o diminuare a bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale de 1,03miliarde lei). „În şedinţa de guvern de astăzi (luni-nr.) vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanţelor l-a prezentat în prima lectură în şedinţa precedentă. Aşa cum am spus şi data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcşionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare. Educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42.4% faţă de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele începute în educaţie, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele şcolare pentru copiii din familii cu venituri reduse”, a anunţat Dăncilă.

Totodată, aceasta a spus că reducerea cu un miliard de lei a venitului ministerului Educaţiei se referă la programul „Merg la şcoală”, care nu era prevăzut în programele finanţate până la finalul acestui an.

Guvernul va acorda bani, după rectificarea bugetară, şi pentru refacerea infrastructurii în zonele afectate de inundaţii.

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat proiectul rectificãrii bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, faţã de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Diminuări au fost operate de la Ministerul Transporturilor (–128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (–681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (–243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale (–310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetãrii şi Inovãrii (–369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (–1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (–143,6 milioane lei).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus