Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Viitorul Sibiului, scos la concurs: sunt ceruți mai mulți ingineri, care acum lipsesc

Viitorul Sibiului, scos la concurs: sunt ceruți mai mulți ingineri, care acum lipsesc

Angajarea prin concurs de soluții a celor care să elaboreze noul Plan urbanistic general al Sibiului, pe o perioadă de zece ani, a fost încuviințată de consilierii locali ai orașului. Înaintea votului, executivului Primăriei Sibiu i s-a cerut să modifice condițiile de participare la concurs.

Forul legislativ al Sibiului a împuternicit conducerea Primăriei să organizeze primul concurs de soluții din istoria orașului, în urma căruia să fie angajată societatea sau asocierea de societăți care să elaboreze noul PUG al Sibiului, pentru perioada 2021 – 2031. Premiera este dată de modul de selectare a câștigătorilor, care vor fi stabiliți de un juriu format în special din arhitecți. Consilierii locali ai Sibiului au votat în unanimitate regulamentul de concurs și caietul de sarcini în ședința extraordinară care a avut loc marți, la prânz.

Înaintea votului, Daniel Moșin, consilier local din partea PSD, a arătat că din punctul de vedere al grupului din care face parte, criteriile de participare la concursul de soluții ar trebui detaliate din punctul de vedere al personalului pus la dispoziție. “Suntem de acord cu acest proiect deoarece Sibiul trebuie să beneficieze de un Plan urbanistic general de calitate, însă ne dorim ca societatea care va câștiga licitația să îndeplinească anumite condiții, tocmai pentru a nu fi necesară o eventuală prelungire a contractului și a valorii acestuia“, și-a început Moșin expunerea.

El a arătat că, atâta timp când în procesul de realizare a noului PUG sunt solicitate o serie de studii de fundamentare de specialitate, firmele sau birourile de arhitectură care vor să participe la concurs să dovedească faptul că au personal din specialitățile respective. “Din personalul obligatoriu lipsesc următoarele persoane cu următoarele specializări: inginer geo-tehnician, arheolog (deoarece sunt cerute foarte multe avize de la Cultură, unele drumuri și case fiind în apropierea unor clădiri vechi), ingineri specializați în instalații electrice, în gaz, în telecomunicații, inginer atestat de Apele Române, dat fiind faptul că avem un râu în oraș, inginer constructor (fiecare zonă studiată geotehnic îi va indica inginerului constructor dacă se poate realiza subsol, demisol sau pivniță) și ingineri drumari“, a spus consilierul Daniel Moșin, inginer de profesie.

Totodată, el a mai propus ca în documentația concursului să fie precizat faptul că managerul de proiect trebuie să dețină studii în domeniul constructorilor, iar cei care participă la licitație să nu facă parte din conducerea Ordinului Arhitecților din România. “Poate participa orice arhitect care nu face parte din conducerea OAR. Repet, suntem de acord cu actualizarea PUG-ului, cu rugămintea de a lua în calcul cele menționate anterior“, a încheiat Daniel Moșin.

 

Care sunt specialiștii ceruți pentru noul PUG

Propunerile lui Daniel Moșin nu au primit niciun răspuns din partea executivului local, iar regulamentul de concurs și caietul de sarcini au fost adoptate în forma propusă inițial. Aceasta prevede, la cerințele în ceea ce privește personalul, ca cei interesați să schițeze viitorul Sibiului pe un termen de zece ani să aibă, în primul rând, un urbanist atestat de Registrul urbaniștilor din România în amenajarea teritoriului și urbanism, care să fie și șef de proiect. În rest, cu excepția unui expert în științe juridice, a unuia în tehnologia informației și a sistemelor informaționale geografice, a unuia în protejarea mediului și a unui inginer geodez, toți ceilalți specialiști ceruți pentru elaborarea viitorului PUG al Sibiului trebuie să fie urbaniști. Acestora li se cere să fie specializați în sociologie urbană, în economie urbană, în peisagistică, în protejarea și conservarea patrimoniului, în echiparea edilitară a teritoriului, în studii de trafic și căi de comunicație.

O lucrare de trei ani

Aproximativ trei ani estimează reprezentanții Primăriei Sibiu că vor dura procedurile de elaborare și adoptare a noului PUG al Sibiului. Printre cerințele pentru acest document se numără și cele de “integrare a cartierelor periferice“, iar în acest caz sunt date ca exemple Gușterița și cartierul Arhitecților, aflat pe teritoriul orașului Cisnădie. Costurile sunt aproximate la cinci milioane de lei.

Citește și Premieră. Viitorul Sibiului pe zece ani, scos la concurs

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Moldovan

Acum 4 ani

Luati act de precizările Dlui Ing.Mosin. Este profesionist!
Raspunde

K.Samuel

Acum 4 ani

Aici sper sa-si faca de data asta presa treaba si sa ne tina la curent cu progresul lucrarii, cu consultarile publice si poate chiar sa stranga idei de la cititori si grupuri de investitori, pentru ca ultima data cand s-a facut PUG-ul, ne-am trezit cu mortul in brate...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A

Acum 4 ani

Da da dar niciodată ca Brașovul
Raspunde

Ali

Acum 4 ani

Ultimul PUG a blocat investitiile in zona vest , zona data spre " agrement" ...o zona in care s-a dezvoltat numai pe industrial , partial din ea , este blocata de niste idioti care au facut prezentul PUG ptr agrement . Oamenii aceia sunt un pericol pentru Sibiu si ptr sibieni , sau sunt prosti , superficiali si nepregatiti sau cineva a avut un mare interes ca sa blocheze dezvoltarea zonei respective
Raspunde

Cetatean Sibian

Acum 4 ani

Ultimul PUG a scos toate terenurile din Paltinis in extravilan. Traiasca Planwerk
Raspunde

Cartman

Acum 4 ani

Se cauta ingineri ?!?! Sper sa nu le vina vreo idee sa aduca neaveniti de prin india sau orient, sa ne manjeasca si pe noi cu au manjit si cum duc spre distrugere societatile vest europene, acesti globalisti criminali. Sa mearga sa isi puna fabricile acolo, mai bine sau sa faca bine sa isi puna inginerii pe care-i au, deja la treaba ! Pentru cine stie cum sta treaba... sunt multe firme care au echipe intregi de ingineri care stau degeaba si nu-i dau afara, doar pentru ca sa nu-i ia altii sau pur si simplu ca isi permit. E un haos in echipele de ingineri, practic unu munceste iar 5 stau pe langa el. Dar nu, decat sa isi faca ordine in firme, mai bine se prefac ca au nevoie de mai multi iar nu va trece mult timp pana vor recurge la "aducerea" de turci, indieni, sirieni si te mai miri ce. Toate treburile astea seamana a o agenda globalista impinsa de corporatii si fanatismul de stanga. Uitati-va ce se intampla in America si in Europa... extrema dreapta e increstere si nu se va opri, e doar o chestsiune de timp pana cand haosul va cuprinde din nou Europa ! Sper sa nu fim fraieri....cum am mai fost in istorie, inaitne de fiecare mare razboi sau conflict.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus