Joi,
26.11.2020
Ceata
Acum
-4°C

Ministrul Apărării: Demersurile pentru comandamentul NATO la Sibiu sunt în grafic

16 August 2019 11:25

Ministrul Apărării: Demersurile pentru comandamentul NATO la Sibiu sunt în grafic

Demersurile de înființare a unui comandament NATO la Sibiu sunt în grafic, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, în discursul său cu ocazia Zilei Forțelor Navale.

„În iulie 2018, la Summit-ul Alianței de la Bruxelles, a fost reconfirmată importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea Alianţei, fapt ce a condus la adoptarea de decizii importante, precum cea privind găzduirea de către România a unei componente de comandă şi control terestre, de nivel de corp de armată, ca parte a Structurii de Forţe a NATO, demersurile de înființare a acestei structuri la Sibiu fiind în grafic”, a spus Leș.
În discursul său, ministrul a vorbit despre poziția strategică a României la frontiera estică a NATO și a Uniunii Europene, care „aduce deopotrivă oportunități, dar și provocări pentru armata noastră și pentru Forțele Navale, în special”.  „Regiunea Mării Negre, nu cu mult timp în urmă un spațiu care se afirma ca unul al cooperării și relațiilor cordiale între țările riverane, se transformă, din păcate, într-un spațiu al tensiunilor, al presiunilor, al riscurilor și amenințărilor, al conflictelor îngheţate, un spațiu de manifestare al agresiunilor din sfera hibridă. Toate aceste noi realități au pus NATO în postura de a defini și adopta o serie de  măsuri proporționale de răspuns, cu caracter defensiv, care să reasigure ferm aliaţii din regiune şi să descurajeze orice potențială acţiune agresivă împotriva comunității euroatlantice”, a menționat oficialul român.

Amintim că aproximativ 400 de ofițeri de Stat Major din țările aliate NATO (dintre care șase generali și 38 de colonei) se vor muta la Sibiu, orașul desemnat să găzduiască primul și singurul Comandament NATO de trei stele din această parte a Europei. Comandamentul multinațional va funcționa în clădirile militare de pe Calea Dumbrăvii. Termenul de punere în funcțiune a Comandamentului NATO de la Sibiu este, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, luna septembrie a anului 2021. De menționat că, pentru găzduirea acestui comandament multinațional, s-au mai “bătut“ orașe precum Timișoara sau Bucureștiul.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/02/26/comandament-de-trei-stele-sibiul-devine-punct-crucial-pe-harta-nato-tribunalul-trebuie-sa-isi-caute-chirie/

Într-un interviu acordat pentru Turnul Sfatului de Victor Aileni, expert NATO, despre viitorul Comandament NATO de la Sibiu, acesta menționa că deschiderea acestui comandament la Sibiu „este un enorm plus de siguranță” și că acest lucru înseamnă, pe lângă securitate, și mulți bani.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/07/16/interviu-ce-inseamna-viitorul-comandament-nato-de-la-sibiu-securitate-si-multi-bani/

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

1 comentarii

Un oarecare

Acum 1 an

''Într-un interviu acordat pentru Turnul Sfatului de Victor Aileni, expert NATO, despre viitorul Comandament NATO de la Sibiu, acesta menționa că deschiderea acestui comandament la Sibiu „este un enorm plus de siguranță” și că acest lucru înseamnă, pe lângă securitate, și mulți bani.'' multi bani? De asta Napoli, care gazduieste de multa vreme exact ce va fi aici, este tandari financiar si ca proiecte? siguranta?!? ma cam indoiesc considerand ca o sa avem o mare tinta pe spate....si pe fata. Dar adevarat ca una e baza militara, alta centru de comandament. Comanzi poti da de oriunde....deci suntem oarecum irelevanti intr-un conflict.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus