Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
13°C

FOTO Cum a fost la primul festival al porcului de Mangalița: cu mici exclusivi și fără politică

FOTO Cum a fost la primul festival al porcului de Mangalița: cu mici exclusivi și fără politică

Prima ediție a Festivalului „Mangalița de la Racovița”, în care, așa cum ne-a spus organizatorul, porcul din rasa Mangalița a fost vedetă, nu s-a deosebit cu aproape nimic de alte festivaluri gastronomice care se organizează în județul Sibiu: oamenii care au venit în Valea Moașei, într-un peisaj superb pentru astfel de evenimente, au mâncat, au băut bere la halbă și au ascultat muzică populară, unii s-au prins în horă. Ceea ce a fost deosebit era, totuși, carnea din farfurie, care avea într-adevăr un gust deosebit, iar un avantaj a fost faptul că, în pofida prezenței a cel puțin patru demnitari, dintre care doi miniștri și doi parlamentari, nu s-au ținut discursuri politice, evenimentul rămânând astfel așa cum a fost planificat - unul gastronomic, nu (și) politic.

Valea Moașei este un loc verde la poalele vârfului Suru din Munții Făgăraș, unde ajungi după ce treci de Racovița și de mica localitate Sebeșul de Sus. Drumul prin localitate este rău, iar mașinile care se îndreptau  spre locul evenimentului lăsau în urma lor un nor uriaș de praf. Când ajungi în Valea Moașei uiți de denivelările din sat - locul este unul superb și te întrebi inevitabil de ce în țara aceasta astfel de locuri, precum și drumul spre acestea rămân uitate de autorități, deși pot fi transformate - prin asigurarea unei infrastructuri adecvate - în importante puncte de atracție turistică. De altfel, la evenimentul „Mangalița de la Racovița” a fost prezent și ministrul Turismului, Bogdan Trif. Nu știm dacă s-a gândit și el la acest lucru.

mangalita racovita 1

Porcul de Mangalița, vedeta de la Racovița

De după ultima curbă deja putea fi văzut fumul de la grătar, semn că am ajuns unde trebuie. Pe terenul amenajat pentru prima ediție a festivalului „Mangalița de la Racovița” era amenajată o scenă de pe care Traian Stoiță îi chema pe cei care urmau să cânte. Într-o parte - mai multe corturi sub care erau amenajate mese și scaune - evident, toate locurile erau ocupate, afară fiind în jur de 30 de grade Celsius, iar cerul - senin. Cei care nu au prins un loc la umbră, au ocupat locurile din amenajate în mijlocul terenului sau s-au ascuns prin tufișuri, luând cu ei farfuriile de unică folosință cu mici, carne sau bulz și halbele de bere rece.

mangalita racovita stoita

mangalita racovita 2

mangalita racovita 3

mangalita racovita 6

Produsele erau pregătite la un singur grătar, cu carnea adusă de la singurul producător de porci de rasa Mangalița din SIbiu, Daniel Limbășan. Acesta este originar din comuna Racovița și este organizatorul primului festival gastronomic dedicat cărnii de porc de Mangalița. Limbășan se ocupă de 8 ani de creșterea, promovarea și prepararea produsului. Acesta ne-a spus de ce a decis să organizeze acest eveniment:

„Este prima ediție în care porcul de mangalița este vedetă. Aici, în Sebeșul de Sus, în Valea Moașei, e o zonă superbă de campare. Ea este populată în fiecare weekend doar de cei care vin să campeze. Am zis să combinăm frumusețea meleagurilor pe care noi le avem în zonă cu porcul de Mangalița, care e o vedetă nu numai națională, dar și internațională”.
mangalita racovita 4

Sub un alt cort în jurul mesei îl observăm pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, dar și pe ministrul Turismului, Bogdan Trif, precum și pe parlamentarii de Sibiu Nicolae Avram și Ioan Terea. Aceștia discutau cu organizatorii, dar și cu mai mulți localnici și gustau din preparatele scoase de pe foc. L-am întrebat pe consilierul ministrului Agriculturii dacă oficialul va susține vreun discurs de pe scenă și mi-a spus că nu are de gând să facă acest lucru, și că va trece să salute producătorii prezenți.

daea 1

„Dacă toată lumea din România și-ar face treaba așa cum o fac eu și ministrul Agriculturii...”

L-am întrebat pe Daniel Limbășan ce a discutat cu șeful de la Agricultură și dacă i-a transmis anumite doleanțe. „Avem o colaborare foarte bună. Eu sunt un exemplu de colaborare între instituțiile statului și fermier. A fost o surpriză să apară și ministrul Turismului aici (...) Nu e vorba de cerut, ci e vorba de o informare reciprocă și corectă din ambele părți. E vorba de o colaborare foarte corectă, instituțional vorbind. Eu nu văd problema în sensul ca să mă duc să cer ceva. Ne punem la masă, discutăm și trebuie să iasă ceva bun. Să punem în practică tot ceea ce gândim că e mai bun pentru noi ca popor. Este cel mai bun ministru pe care l-a avut România. Dacă toată lumea din România și-ar face treaba așa cum o fac eu și domnul ministru, să știți că vom fi departe ca nație”.

mangalita racovita daea

Limbășan vrea ca acest festival să devină unul tradițional, care să se organizeze în fiecare an, în fiecare weekend de după Sfânta Maria. „A venit multă lume să vadă ce înseamnă un produs autentic, un produs adevărat, făcut exact cum se făcea în secolul trecut. Aici oamenii găsesc doar produse de mangalița, altceva nu se mănâncă și bineînțeles bulzul autentic, pe care toată lumea îl cunoaște, cu brânză de burduf de munte de la Tălmăcel”.

Mici de Mangalița, în premieră la Racovița

Sibianul spune că are aproximativ 100 de porci de Mangalița și nu se plânge. „Este frumos. Nu m-am plâns și nu o să mă plâng niciodată. Atâta timp cât eu funcționez și îmi desfășor activitatea în acest domeniu, înseamnă că îmi merge bine. Nimic nu e ușor, dar dacă faci cu dragoste și pasiune, e frumos”.

„Cea mai mare mulțumire este când îi văd pe acești clienți că vin, mănâncă produsele și mă caută să-mi spună că n-au mâncat în viața lor asemena mici. Nici n-au cum să mănânce, că nu s-au făcut mici de mangalița până acum. Acum, la festivalul Mangalița de la Racovița în care se mănâncă în premieră mici de mangalița”, a ținut să se laude producătorul.
Între timp, Petre Daea a decis să salute oamenii veniți la festival, iar înainte de aceasta a discutat cu noi. „Salut organizarea acestui festival, este un început. Acum s-a tăiat panglica unei asemenea acțiuni, motiv pentru care am și venit aici. Am venit dintr-un interes legitim pentru această rasă, Mangalița, care are suportul statului, știindu-se că pentru conservarea, mărirea efectivelor, guvernul dă sprijin pentru crescătorii care pot și doresc să crească Mangalița, până la o greutate anume, 130 de kg. Aceasta este greutatea de sacrificare unde această rasă aduce la nivelul cel mai înalt gustul cărnii și pe care noi o valorificăm în toată țara”, ne-a spus ministrul despre eveniment.

mangalita racovita daea trif

Daea: În Sibiu sunt cei mai mulți porci de Mangalița

Potrivit ministrului Agriculturii, în toată țara sunt aproximativ 3.000 de capete de porci de Mangalița, crescătorii cărora beneficiază de bani de la stat, iar 10% din aceștia se află în județul Sibiu.

„Aici este un nod important de valorificare, Sibiul este zona cu efectivul cel mai mare din toată țara - aveți câteva sute de animale care s-au transferat de la crescătorii de Mangaliță, la cei care și-au dorit să-i îngrașe. Știți foarte bine că în țară existau foarte puține nuclee. În țară sunt cam 3.000 de capete care au fost prinse în program. Am avut anumite constrângeri, din cauza pestei porcine, iar în zonă a rămas preocuparea lui Limbășanu, care a valorificat porcii grași, știindu-se faptul că în momentul în care purceii ajung la crescătorii de porci grași, trebuie să fie valorificați la o anumită greutate și la un anumit preț pe care îl prevede hotărârea de guvern: acest om a respectat în totalitate procedurile și astăzi se identifică cu activitatea cea mai expresivă din zonă”, a explicat ministrul Agriculturii.
Petre Daea a explicat beneficiul pe care îl primesc crescătorii de porci de Mangalița de la stat: „Cel care produce purcei - primește 2,5 milioane (lei vechi) pentru fiecare purcel. Purcelul se transferă la crescătorul de porc gras, care primește 11 lei pe kg și are valorificarea asigurată, deci garanția câștigului. Este o treabă bună, ei (crescătorii de porci Mangalița) au apreciat”.

Întrebat dacă ministerul va susține continuarea festivalului, Daea a răspuns: „Evident că da. Iată și prezența mea aici. Dați-vă seama că  ieri am fost în Mureș, aseară în Buzău, ast-noapte pe drum, astăzi sunt aici, la Sibiu, unde am început ziua la o întâlnire cu producătorii de la piață (...)”.

Festivalul Gastronomic ‘Mangalița de la Racovița’ s-a desfășurat timp de 2 zile, pe 17-18 august. Evenimentul a fost susținut de autoritățile locale din Racovița.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus