Miercuri,
22.09.2021
Innorat
Acum
7°C

CNSAS: Eugen Iordănescu, colaborator al Securității

CNSAS: Eugen Iordănescu, colaborator al Securității

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a aprobat prin vot nota de constatare emisă în urma unei sesizări transmise de Turnul Sfatului în care se precizează calitatea de colaborator al Securității a directorului executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Eugen Iordănescu.

Procedura a mers mai departe, astfel încât la propunerea juriștilor CNSAS s-a deschis dosarul nr. 2511/2/2019 în care Eugen Iordănescu are calitatea de pârât. Dosarul se află în curs de soluționare pe rolul Curții de Apel București – Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal, cu un prim termen la data de 11 septembrie 2019. Aceasta este o procedură standard, nota de constatare eliberată de CNSAS stând la baza unei acțiuni în constatare, ce urmează a fi deliberată de instanță.

Cererea de verificare în privința relațiilor cu fosta securitate a directorului Eugen Iordănescu a fost transmisă de către Turnul Sfatului încă din februarie 2018, până acum specialiștii CNSAS făcând verificări în acest sens. ”Pe numele domniei sale s-a emis o Notă de Constatare, aprobată de Colegiul CNSAS, pentru introducerea la secția de contencios administrativ și fiscal al Curții de Apel București a acțiunii de constatarea calității de colaborator”, se arată în documentul trimis redacției Turnul Sfatului, semnat de președintele instituției, Constantin Buchet.

Eugen Iordănescu nu a răspuns până la redactarea acestui articol solicitărilor noastre de a prezenta un punct de vedere.

Dosarul complet obținut de cercetătorii CNSAS, întocmit pe numele lui Eugen Iordănescu, va putea fi cercetat după faza finală a procedurii juridice.

Cine e Eugen Iordănescu?

Director executiv al Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu, Eugen Iordănescu este și coordonatorul Consorțiului care gestionează implementarea proiectului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

A absolvit Liceul Energetic din Sibiu, a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filozofie a Universității Babeș – Bolyai din Cluj, în anul 1989 și are un doctorat în economie. A devenit la rândul său profesor universitar, după ce a dat în judecată Universitatea Lucian Blaga. Presa locală a scris atunci despre procesul prin care Iordănescu și-a câștigat locul de conferențiar al Facultății de Psihologie. După ce ULBS a refuzat înscrierea sa la concursul organizat pentru funcția de conferențiar, motivând că nu are o vechime stabilită prin lege de 9 ani, Iordănescu și-a câștigat în justiție acest drept, cu o vechime de doar șapte ani.

Eugen Iordănescu spune că vor urma noi angajări Eugen Iordănescu spune că vor urma noi angajări

De numele lui Iordănescu se leagă și cererea de concesiune a fostei baze de elicoptere din incinta Aeroportului Sibiu către Camera de Comerț Sibiu. Primită cu reticență în mediul economic sibian, cererea vizează concesionarea imobilelor către Camera de Comerț cu promisiunea că aici se va realiza o investiție de 2 milioane de euro.

foto dragos dumitru foto dragos dumitru

Eugen Iordănescu a fost coordonatorul Strategiei Integrată de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu (SIDU), dar și principalul partener al fostului președinte al Consiliului Județean, Ioan Cindrea, pe proiecte de dezvoltare economică. În timpul președinției acestuia s-au desfășurat mai mult evenimente de acest gen precum Conferința Internațională "Oportunități de investiții în Județul Sibiu – Valoare adăugată afacerii tale – INVEST

IN SIBIU", precum și multiplele ”sesiuni de animare economică” la care participau primari, consilieri și oameni de afaceri în diferite zone din județ.

Cum recruta securitatea elevi și studenți

La nivel central, în cadrul Direcţiei Generale a Securităţii Poporului, misiunea de a supraveghea corpul profesoral, elevii şi studenţii a fost încredinţată Serviciului IV „Probleme sociale şi aparat de stat” din cadrul Direcţiei I „Informativă”. Din cele şase birouri ale serviciului, două aveau pe agendă cadrele didactice (Biroul „Aparat de stat”) şi tinerii (Biroul „Studenţi, elevi, liber-profesionişti”). Aceste structuri centrale aveau corespondent (servicii sau birouri) în fiecare direcţie regională a D.G.S.P., scrie Luminiţa Banu în investigaţia „Colaboratorii din rândul tinerilor – cea mai tragică formă de completare a reţelei informative a Securităţii“ publicată în ultimul număr din caietele CNSAS, citată de Adevărul.

Recrutarea propriu-zisă, spune autorul, se realiza, de obicei, într-un spaţiu din incinta şcolii şi cuprindea o serie de discuţii exploratorii, de tatonare a „candidatului” (se întocmea în prealabil şi un „Plan de discuţii ce se vor purta cu elevul candidat la recrutare”), pe parcursul acestora arătându-i-se stările de lucruri negative care existau în anturajul său, necesitatea de a se pune capăt acestora, de a preveni eventuala transformare a unor acţiuni aparent banale în infracţiuni şi nevoia de sprijin pe care o resimţea Securitatea în acel domeniu. Se sublinia faptul că o astfel de activitate constituia o „îndatorire patriotică”, arătându-i-se elevului că alegerea sa era o dovadă de încredere, o recunoaştere implicită a calităţilor şi conduitei ireproşabile pe care „candidatul” le-a dovedit în timp.

Dacă discuţiile purtate îl îndreptăţeau pe ofiţer să aprecieze că nu s-a înşelat în punctarea candidatului şi că acesta va accepta propunerea de a colabora cu Securitatea, urma formularea propunerii ca atare. În caz contrar, discuţia era canalizată spre probleme periferice, fără tangenţă cu aspectele de interes operativ (aşa-numita „variantă de retragere”), astfel încât candidatul să nu realizeze care a fost adevăratul scop al întâlnirii.

Odată acceptată colaborarea, viitorul informator trebuia să furnizeze o listă cu persoanele pe care le cunoaşte, o primă notă informativă, uneori i se solicita şi o scurtă autobiografie, după care acesta îşi alegea (sau era ales de ofiţer) un nume conspirativ cu care urma să semneze viitoarele note informative. Ultimul şi cel mai important pas era semnarea angajamentului de colaborare, piesă forte la dosar, utilă în viitoare (posibile) acţiuni de şantaj.

Inţial, angajamentul era olograf, fiind scris de proaspătul informator după dictarea efectuată de ofiţerul-recrutor. Ulterior, textele angajamentelor suferă o serie de schimbări, devenind ceva mai neutre şi deplasând accentul de pe „lupta de clasă” spre „obligaţia patriotică a întregului popor” de a apăra patria şi securitatea statului. De cele mai multe ori atenţia ofiţerilor de securitate se îndrepta spre „informatorul născut” şi nu spre cel „făcut”. Altfel spus, erau luate în studiu persoane comunicative, cu un cerc larg de prieteni, capabile să inducă senzaţia de discreţie şi confidenţialitate şi care se bucurau de popularitate în rândul colegilor.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

HOP

Acum 2 ani

dati cu el de pamint ! nu v-ati saturat ?
Raspunde

Asaniciodata

Acum 2 ani

Nu ma mir, olteanu a ajuns din nimic mare universitar, mare director la o instituție si decdadea filozof mare, mare .m..m..NIMIC,
Raspunde

adevarul

Acum 2 ani

de unde a parvenit acest "escu" si unde s-a náscut ? Sau mai bine zis - de unde au venit párintii lui ? Ardelean nu-i...
Raspunde

Un cetatean

Acum 2 ani

Ha ha , era de așteptat ! Felicitări turnul Sfatului ca deconspirați jegosii care fac pe marii reformatori , deștepți și inițiați ai județului ! Ha ha doctor in economie ! Ma faci sa rad !!!
Raspunde

Ina

Acum 2 ani

Sigur si-a luat doctoratul in economie, cu tema trucarea licitatiilor si "absorbtia" fondurilor (de orice fel).
Raspunde

yyy

Acum 2 ani

vai de mine, incredibil, sunt socat. who would have thought?!
Raspunde

Cârcotescu

Acum 2 ani

Felicitări Alin Bratu și Turnul Sfatului! Sunt multe de spus despre acest personaj cu facultate la ff și care a ajuns, se pare tot cu sprijinul celor care l- au recrutat dar și a lui Cinstea, director la Camera de Comerț. Cereți public demisia lui din tot ce are legătură cu mediul de afaceri și învățământ!
Raspunde

Cetatean

Acum 2 ani

FELICITARI TS!!! Daca mai multi cetateni si-ar asuma asemenea initiative ar scapa Statul Roman si institutiile de muuuulti incompetenti care au parvenit pe seama cetatenilor.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Sunt foarte curios cine a stat la baza sesizarii din 2018 a TS catre CNSAS. Ori a dat dl Bratu in bobi ori tot un informator da' pe rit nou..
Raspunde

Cetatean

Acum 2 ani

E simplu. Te uiti la cei care dupa aparitia legii prin 2008, 2009 parca s-au retras subit si discret din functii publice de directori, decani si i-ai "identificat". Unii s-au riscat.
Raspunde

Zigma

Acum 2 ani

Mai cautati, ca mai sunt si altii in ulbs.
Raspunde

Interesant

Acum 2 ani

Ar fi interesant de investigat si scos la suprafata pe cine “consiliaza” momentan acest “guru” al Sibiului!!! Ce doamne ilustre pleaca urechea si condeiul la filosofiile acestui “strateg” desavarsit!?!?!...
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

EXCELENT demersul TS-ului!!! Sincer ma surprinde!!! Marea problema este ca-i incompetent...in nici unul din domeniile in care este implicat NU se vede ceva semnificativ...dar de obicei incompetenta merge mana in mana cu turnatul la securitate.
Raspunde

Pepe

Acum 2 ani

Oare pe ce functie publica va fi propus?
Raspunde

Adi

Acum 2 ani

Cei mai mulți din conducerea instituțiilor importante ale României sunt probabil securici. La gunoi cu voi, criminalilor. La pușcărie!
Raspunde

Bravo TS

Acum 2 ani

La felul lui de-a fi, la cum vorbeste, nu ma mir deloc...
Raspunde

Dreptate socială!

Acum 2 ani

Astfel de indivizi nu au ce căuta în zona de administrație publică, management de proiecte și mai ales în sistemul universitar Sibian. Acest tip de individ, arogant. zeflemist și atotștiutor nu este altceva decât propovăduitorul unui flagel comunisto-securistoid de care ne chinuim să scăpăm de 30 de ani. Pașii următori: 1. Demiterea din fruntea consoțíului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 2. Procesul intentat ULBS a fost unul aranjat, de asta ULBS nici nu a luat atitudine să atace hotărârea judecătorească(ar trebui un avocat să își facă un pustiu de bine și să ia taurul de coarne) 3. Trimise niște adrese la Primărie și Consiliul Județean, instituții care l-au pripășit pe acest oportunist și l-au sprijinit mereu cu diverse "agende".
Raspunde

Nemilosu

Acum 2 ani

De-aia suntem unde suntem. O intreaga administratie e complice cu el. Daca s-ar vadi toate infractiunile si manariile din oras si s-ar aplica si legea, parcarile din fata institutiilor publice ar ramane goale.
Raspunde

Lingau profesionist

Acum 2 ani

Iordanescu, un papagal cocotat in fruntea unor institutii cel putin dubioase...
Raspunde

Cornelia

Acum 2 ani

Ok, rugam atunci redactia Turnu Sfatului sa se implice in continuare cu acest subiect si cu acest comunist, normal ar fi ca povestea sa nu ramana asa, acest individ sa fie repede demis din toate functiile din "slujba cetateanului", istoricul lui nu il face demn de asa ceva. Daca sapati o sa vedeti ca gasiti multe, tot felul...se ajunge la sume mari de euro obtinute in cardasie cu mafia locala (sb, selimbar...) evident prin prisma functiei (camera) in care a fost instalat/cocotat de atatia ani. Pana nu se face curat in aceasta tara, pana nu dispare hotia si spaga in randul oamenilor si mai ales a functiilor publice de orice fel, vom ramane sarantocii europei, ne vom confrunta cu cazuri "caracal" (pur si simplu incredibile pt o tara din UE) tot mai des si pe toate domeniile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus