Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Festivalul Tarafuri și Fanfare aduce în Muzeul ASTRA poveștile pierdute ale lăutarilor

Festivalul Tarafuri și Fanfare aduce în Muzeul ASTRA poveștile pierdute ale lăutarilor

Festivalul Tarafuri și Fanfare are loc în Muzeul ASTRA în 31 august și 1 septembrie, va fi reconturată atmosfera târgurilor de odinioară, cu bucate alese, cu meșteri populari și cu muzicanți fără pereche. Publicul este invitat să descopere tainele meseriei de lăutari și povești ascunse din spatele rețetelor tradiționale.

Festivalul Tarafuri și Fanfare se organizează în perioada 31 august – 1 septembrie în Muzeul ASTRA, evenimentul se desfășoară între orele 11:00 și 18:00. În pagul toamnei pentru al șaptelea an consecutiv, va fi reconturată atmosfera târgurilor de odinioară, cu bucate alese, pregătite de socăciţe (n.r. – bucătărese) iscusite, cu meșteri populari și, mai ales, cu muzicanți fără pereche. Lăutarii, rapsozii și comunitățile păstrătoare de datini vor răspunde multor întrebări fără să stea pe gânduri, publicul sibian și turiștii sunt invitați la un dialog despre târguri, iarmaroc, bâlciuri și oboare, muzică și rost.

Vor istorisi Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului - județul Mureș, Fanfara din Dârvari - județul Mehedinți, Taraful Gorjului - județul Gorj, Comunitatea din Vinerea - județul Alba, Muzicanții din Dobrotești - județul Teleorman, Grupul de Muzică Tradițională Românească „Junii” - județul Sibiu, Taraful Căldăraru din Băbiciu - județul Olt, Valerică de la Crușovu - județul Olt. Cu toții vor deschide tolbele cu povești și vor zice, deopotrivă, cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece de ascultare. Li se alătură, în cele două zile, Zamfira Mureșan din Maramureș.

TARAFURI SI FANFARE_ARHIVA (1)

Se vor organiza ateliere de gătit îmbinate cu poveștile preparatelor specifice târgurilor de altădată, depănate de  bucătăresele de la Vinerea - județul Alba. Meșterii populari care construiesc instrumente muzicale vor povesti cum învață un copil acasă să cânte la vioară și cum se transmite meseria de lăutar din generație în generație fără partituri dar vor dezvălui și alte secrete din meseria lor.

„Fanfara țărănească din Dârvari este nelipsită din viața comunității. Cântă cu felurite ocazii: la botezuri, la nunți, dar și la înmormântări. De asemenea, muzicanții care compun tarafurile din sate sunt și ei prezenți la astfel de momente de referință. De fiecare dată se dovedesc a fi excepționali maeștri de ceremonii în localitățile natale cât și în așezările învecinate. Sunt tocmiți din vreme de cei interesați. Unii îi caută pe acasă, alții îi întâlnesc pe la târguri sau cu alte ocazii. Însă, tot mai des, ei sunt solicitați pentru a zice obiceiul de nuntă și rolul lor este restrâns și constrâns, preluat de tehnici moderne asistate de computer. Muzicile străvechi, moștenite de acești purtători de tradiții bat, din ce în ce mai tare, în retragere și se sting odată cu licăririle inimilor lor împovărate de ani. Să nu lăsăm colbul uitării să le acopere poveștile și repertoriile de neînlocuit. Ei cunosc sensul sărbătorilor și al rânduielilor. Ei pot explica rostul cântecelor bătrânești și legătura acestora cu satul tradițional care s-a transformat după cum «au dictat» vremurile. Festivalul Tarafuri și Fanfare îi aduce în atenție pe acești desăvârșiți muzicanți. Ei știu să făurească o lume aproape dispărută, a satului tradițional supus schimbărilor continue”, declară într-un comunicat de presă etnologul Luminița Tucă, președintele Consiliului Director al Asociației Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”.
Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA din Sibiu, Asociația Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost” în parteneriat cu Asociația „Mișcarea de Rezistență”. Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu ajutorul Consiliului Județean Sibiu.

TARAFURI SI FANFARE_ARHIVA (2)

Programul integral al Festivalul Tarafuri și Fanfare

Sâmbătă, 31 august 2019

Târgul de ţară

Ora 11:00

  • Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi – porneşte de la Pavilionul Muzeal Multicultural spre Târgul de ţară; Fanfara din Dârvari va susţine, pe parcursul zilei, momente tradiţionale şi în alte locuri din Muzeul în aer liber, Târgul de ţară.
Orele 11:00 – 12:00
  • Deschiderea evenimentului cultural la Târgul de ţară;
  • Vernisajul expoziţiei de fotografie „Târgurile de altădată” la Târgul de ţară.
Orele 11:00-15:00
  • Ateliere de gătit și poveștile preparatelor specifice târgurilor de altădată - Socăcițele de la Vinerea și Tonea, județul Alba.
Orele 11:00-18:00
  • Ateliere culturale şi dialog muzical tradițional: Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi, Taraful Gorjului, județul Gorj, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobrotești, județul Teleorman, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă „Juniiˮ, judeţul Sibiu. Invitat special: Zamfira Mureşan.
  • Instrumentele muzicale – meşteşug şi artă (dialog cu meşterii populari şi cu muzicanţii).
Duminică, 1 septembrie 2019

Târgul de ţară

Orele 11:00 – 15:00

  • Ateliere de gătit și poveștile preparatelor tradiţionale; târgul şi iarmarocul versus bâlciul şi oborul; istorisiri de la nedei şi hramuri. Dialog cultural deschis tuturor invitaţilor.
  • Obiceiuri de ieri şi de azi de prin sate adunate: dr. Cornelia Florea, prof. Zamfira Mureşan, prof. Anca Herlea, prof. Ionela Popa, lector dr. asoc. Luminiţa Tucă.
  • Muzica tradiţională de la meserie la profesie (dialog cu muzicanţii).
Orele 11:00 – 18:00
  • Ateliere culturale şi dialog muzical tradițional. Participă: Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobrotești, județul Teleorman, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt, Valerică de la Cruşovu, județul Olt, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă „Juniiˮ, județul Sibiu. Invitat special: Zamfira Mureşan.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus