Marţi,
14.07.2020
Parțial Noros
Acum
22°C

Hectare întregi de porumb din Sibiu distruse de mistreți. „Suntem neputincioși”

27 August 2019 13:37

Hectare întregi de porumb din Sibiu distruse de mistreți. „Suntem neputincioși”

„Ne-au luat pâinea de la gură”. Asta spun peste 30 de agricultori din Nou Român după ce animalele sălbatice au năvălit peste culturile lor de porumb.

Hectare întregi au fost distruse de porcii mistreți, iar acesta, spun oamenii, este numai începutul. Dacă în acest moment paguba este undeva la 50%, până la toamnă, se va apropia de 100%. Dosarele cu plângeri se adună în fiecare an la Primărie, dar, spune primarul, lucrurile se opresc aici. De ani buni oamenii nu au fost despăgibiți și crede că la fel se va întâmpla și acum.

De câteva nopți, mistreții au luat gustul dulce al porumbului din Nou Român și au distrus culturi întregi. Oamenii se văd neputincioși și nu știu ce să mai facă pentru a-și mai salva din muncă. În zadar au stat de pază și au ars cauciucuri noaptea. Se pare că porcii mistreți s-au învățat deja cu acestea. În plus, și urșii dau târcoale culturilor.

„Toată munca e la pământ”

Cristi Nanași are 80 de hectare cu porumb. Aproape jumătate din suprafață a fost distrusă în numai câteva nopți. A încercat să sperie animalele sălbatice, dar fără niciun rezultat. Se întorc mereu.

„În urmă cu doar câteva seri, o cireadă de mistreți a intrat pe o parcelă și au stricat-o în proporție de 70-80%. În ultimul timp, suntem atacați de mistreți și de urși care ne strică culturile. Am 80 de hectare și sunt stricate în proporție de 50% la ora actuală. Cu siguranță până la recoltare va fi 90-100%. Am luat și măsuri. Am făcut foc, am venit cu oameni, am avut gard electric, dar degeaba. Stăm și ne uităm că nu avem ce face. Am anunțat și Primăria, au venit și de la Mediu sperăm să scăpăm cumva de mistreți. Un hectar de porumb te costă undeva la 3000 de lei, calculați dvs. ce pagubă au făcut la 80 de hectare”, spune Cristi Nanași, din Nou Român.

cultura porumb

În aceeași situație este și vecinul său Petrică Magda. Acesta are un hectar jumătate de porumb și la toamnă se așteaptă să aibă producție zero.

„Am un hectar jumătate de porumb, 50% sigur e deja praf. Și acesta este numai începutul pentru că acum e porumbul în lapte. Până la toamnă cred că îl vor distruge pe tot. În fiecare an am avut probleme, dar ca anul acesta nu a fost niciodată. Până la toamnă producție zero și am investit o groază de bani în semințe, în arătură, în ierbicid. Toată munca e la pământ. Nici nu mă mai gândesc să scot ceva din cultura de anul acesta. Îl foloseam pentru gospodărie, din asta trăim. Din partea autorităților nu am nicio speranță”, povestește Petrică Magda.

Radu Ioan își vede și el munca de-o vară distrusă.

„Ne-au stricat bucatele. Mai bine de jumătate din muncă ne-a fost distrusă. Dacă continuă așa până la toamnă, toată producția este compromisă. Anul acesta, am muncit degeaba”, afirmă agricultorul din Nou Român.

Despăgubiri? „Nicio șansă”

Oamenii depun plângeri la Primărie, iar de aici se fac dosare care sunt transmise mai departe. Însă, de câțiva ani, nu s-a mai dat nicio despăgubire pe culturi, iar oamenii rămân cu paguba.

„Până acum avem 30 de plângeri făcute, dar în decursul anilor s-au acumulat mai multe. Cam de patru-cinci ani de zile avem probleme cu animalele sălbatice care strică culturile. Primăria convoacă toți factorii care sunt apți din punct de vedere al responsabilităților începând cu Ministerul Mediului, Direcția Silvică, administratorul sau coordonatorul de la Fondul de Vânătoare și proprietarul care face plângerea. Se convoacă o ședință la sediul Primăriei, se merge la fața, se constată paguba și se face un dosar. Dosarele se înaintează la minister foarte greu și doar două trei au primit despăgibiri, care au fost pe animale. În rest, dosarele pe culturi nu au primit nicio despăgubire până la ora actuală. Nu cred că au nici acum vreo șansă să primească vreo despăgubire. Cetățenii și-au luat măsuri de a face împrejmuire cu gard electric, dar animalele trec prin gard electric. Efectivele s-au înmulțit foarte mult, nu mai au loc în habitatul lor, omul a intervenit și el un pic, a defrișat pădurile iar legea junglei își spune efectiv aplicabilitate”, spune Constantin Văcariu, primarul localității Arpaș.

Fondul privat de vânătoare ce are în administrație zona desfășoară activități de ținere a porcilor mistreți departe de culturi, însă reprezentanții acesteia au refuzat să ofere un punct de vedere oficial.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus