Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Consilier local către primar: Orașul are nevoie de mai multe zone verzi. Răspunsul lui Astrid Fodor

Consilier local către primar: Orașul are nevoie de mai multe zone verzi. Răspunsul lui Astrid Fodor

În pofida faptului că autoritățile locale au decis că aqua park-ul nu va mai fi construit în Pădurea Dumbravă și că a fost anunțată procedura de proiectare a unui nou parc în oraș - cel din cartierul Tilișca - Sibiul are nevoie de mai multe spații verzi. Consilierul local Adrian Bibu a propus în ședința de azi câteva idei legate de mediu.

„Îi mulțumesc dlui Deleanu de la Turnul Sfatului pentru un articol foarte bun, din care aflăm că spațiul verde în Sibiu este momentan de doar 13,5 metri pătrați pe cap de locuitor, față de normele impuse de UE, de 26 mp, și 50 de mp conform normelor impuse de ONU”, a declarat Bibu în luarea sa de cuvânt după aprobarea proiectelor de pe ordinea de zi.
Consilierul a subliniat necesitatea creșterii procentului de zone verzi și transformarea orașului în unul mai prietenos și a propus crearea unui grup de lucru din reprezentanți ai Primăriei și ai organizațiilor de profil.

„Trebuie să nu uităm că zonele verzi, copacii sunt cei care reglează umiditatea, temperatura și precipitațiile și găzduiesc o întreagă floră și faună atât de necesară unui oraș sănătos. De aceea, dorința mea și nu numai este o analiză a spațiilor urbane care pot fi făcute mai prietenoase cu mediul și a posibilităților de extindere a zonelor verzi. Există soluții simple cu efecte mari, ca de exemplu renunțarea la pesticide, încurajarea taxiurilor cu mașini electrice, acoperișuri și pereți verzi, plantarea de copaci și flori care ajută menținerea populațiilor de insecte și păsări etc. Recomand, deci, creare unui grup de lucru care să includă voluntari din asociațiile de profil din oraș, oameni care au multe idei bune”, a argumentat Adrian Bibu.

Acesta a mai propus inițierea unui proiect de hotărâre pentru renunțarea la plastic de unică folosință în cadrul evenimentelor finanțate sau cofinanțate de primărie și în cadrul instituțiilor din subordinea sa - „așa cum s-a întâmplat în Consilul Județean Sibiu și la Primăria Brașov”.

„În luna iunie am participat aici la un eveniment pentru colectarea selectivă organizat de Fundația Comunitară Sibiu. Îi mulțumesc dnei primar pentru deschiderea arătată pentru o astfel de inițiativă. Am plecat de acolo cu o listă de idei ale participanților pe care am promis să o aduc la cunoștință aici. Iată câteva dintre ele: interzicerea tacâmurilor și a veselei de unică folosință din material de plastic la evenimentele finanțate sau cofinanțate de Primărie și în cadrul instituțiilor din subordinea acestora. Și înlocuirea lor din materiale biodegradabile, din tărâțe, spre exemplu”, a spus consilierul.

Bibu crede că această inițiativă ar trebui completată cu „folosirea unor voluntari pentru a direcționa participanții să folosească corect pubelele de colectare selectivă în cadrul evenimentelor”. „Este și recomandarea către comercianții din piețele orașelor de a folosi pungi biodegradabile și în timp interzicerea celor din plastic. Observ și la Piața Transilvania pe care eu o administrez cum totul se aruncă și mă lupt să-i conving pe oameni să folosească material biodegradabil”, a mai adăugat consilierul local.

La rândul său, primarul Astrid Fodor a spus că o parte dintre problemele anunțate de Bibu „sunt soluționate”, referindu-se la obligativitatea celor are organizează evenimente finanțate de  primărie să folosească obiecte de unică folosință din material biodegradabil. „Problema este rezolvată prin Ghidul de finanțare, unde scrie clar că nu au voie să folosească decât materiale biodegradabile, în caz contrar nu vor mai fi finanțați. Împreună cu colegii mei am constatat că se respectă”, a spus primarul.

În ceea ce privește pungile din piețe, Astrid Fodor spune că a vorbit cu președintele PIețe Sibiu, Teodor birț, acum 6 săptămâni despre acest lucru: „este în curs de implementare, nu știu dacă a reușit sau nu. Am discutat ca în toate piețele pe care le gestionează să se folosească numai pungi biodegradabile”.

Astrid Fodor a spus că este gata să creeze grupul de lucru care să analizeze zonele verzi ale orașului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

9 comentarii

Claudiu

Acum 5 ani

Ceva vignete pentru circulația mașinilor cu nr. de OT și VL nu implementați?!? Impozite triplate pentru mașinile euro 1, 2?!?
Raspunde

Nu încerca să ne civilizezi

Acum 5 ani

Impozite pe mașinile Euro 1 și 2 ca în țările civilizate sau ca în Singapore?! Asta ar însemna ca 2/3 din cazanele din oraș să rămână în parcări, pe loc. Păi, de asta și-a cumpărat românul cazan din Germania? Ca să stea-n parcare? Din păcate, așa s-a și încurajat, în mod indirect, cumpărarea de cazane la prețuri foarte accesibile, de câteva mii de euro, sau nici măcar atât, din Germania, de la germani care căutau să se descotorosească de ele (căci ei se pregăteau să intre în alte eră, își dăduseră seama că poluează și voiau aer curat, luați-le voi, dragi români). De câte ori n-am văzut mașini-coșuri de fabrică cum e asta https://streamable.com/ddahx prin țară! Vrem condiții ca afară, civilizația lor, bunul-simț de acolo, dar să nu care cumva să-mi spui că mașina mea poluează, să nu arunc gunoi când fac grătar în natură (sau ambalaje de înghețată pe pietonala Bălcescu), să circul cu viteză regulamentară pe străzile patriei, să reciclez responsabil, etc, etc...
Raspunde

contedeluna

Acum 5 ani

Pe langa actiunile privind crestrea procentullui zonelor verzi, ar trebui luate si actiuni pentru a descuraja folosirea trotuarelor drept spatiu de parcare. Din ce in ce mai multi conducatori auto parcheaza cu nesimtire in locuri nepermise. Daca nu dorim ca Sibiul sa fie infestat de mentalitati gresite, acum e momentul pentru a actiona.
Raspunde

Un oarecare

Acum 5 ani

Serios?! Mister Bibu-Dezamagire-Gura mare de cand e ''peste'' Polivalenta... Acum intelegem de ce nu se da drumul la ventilatie in sala vara (cand e cate un meci, evident)....suntem eco. Doar n-o sa ''ardem'' ceva curent. Meci + sauna la pachet!
Raspunde

Calin

Acum 5 ani

Si ce nu iti place ? Ai 2 in 1 la pret de 1 :))))))
Raspunde

Luca

Acum 5 ani

Terenuri de sport ?! Nimeni nu pomeneste de necesitatea unor terenuri de sport ... :-(
Raspunde

McD

Acum 5 ani

De fapt ce discutam...nimic concret, doar ceva ce s-a mai discutat....vorbe, vorbe...sala noua polivalenta, stadion nou, terenuri de sport pentru copii si adulti, parcuri si spatii verzi, zone centrale fara circulatie auto, parcari supra si subterane, restrictii de viteza la 30km/h pe stradutele mici si inguste din toata zona centrala a orasului si de ce nu chiar si din zonele cartierelor de blocuri, ...multe alte probleme inca nerezolvate care treneaza de ani de zile....
Raspunde

Cetatean

Acum 5 ani

Asa zisele piscoturi inierbate au fost o mare minciuna. Pune firma de casa nidis la greu in ele. Probabil au descoperit vreun gazon special ptr Sibiul GRI si BETONAT.
Raspunde

.....

Acum 5 ani

Ce voluntari vrea domnul asta? Primaria sa facă bine sa plătească oamenii implicați! Voluntari....asa le mai place la pnliști sa facă unii treaba pe degeaba, si ei sa incaseze laudele...Vrea sa facă? Sa vina el voluntar,după ce învață să vorbească în public.Pe facebook are o prezentare de proiect,ceva cu Clujul sa facem si noi ca si Clujul a jacut....o prezentare de te doare capul,cu niște gesturi stângace de zici ca citește compunerea cu ce am făcut în vacanta mare de pe clasa a cincea.Nu e de mirare ca tineretul de lângă el si-a acoperit numele cu tot ce exista : sticla de apa,pahar cu apa,pahar cu suc,ce mai,încă puțin și se baga sub birou sa nu fie recunoscut ca face parte din asa partid.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus