Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Experiment: Câți șoferi folosesc telefonul în timp ce conduc, în Sibiu FOTO

Experiment: Câți șoferi folosesc telefonul în timp ce conduc, în Sibiu FOTO

Peste 600 de șoferi au fost amendați de la începutul anului și până în prezent, în județul Sibiu, pentru utilizarea telefonului mobil în timp ce conduc, spune IPJ Sibiu. Tocmai de aceea, am decis să facem un mic experiment și să vedem câți șoferi putem identifica cu telefonul în mână, la o oră de vârf, într-una din cele mai aglomerate intersecții din oraș.

617 șoferi au fost sancționați de polițiștii sibieni, în perioada 1 ianuarie - 29 august 2019, pentru că au fost prinși folosind telefonul mobil în timp ce se aflau la volan, potrivit IPJ Sibiu. Indiferent dacă vorbeau la telefon, trimiteau mesaje, se filmau sau verificau noutățile de pe rețelele de socializare, aceștia s-au ales cu amenzi între 870 și 1160 de lei, precum și 4 puncte de penalizare.

Reporterul Turnul Sfatului a decis să facă un mic experiment, pentru a vedea câți șoferi cu telefonul lipit de palmă poate observa într-o oră petrecută într-una din cele mai tranzitate intersecții ale Sibiului. Este vorba despre sensul giratoriu care unește strada Constituției de Bulevardul Corneliu Coposu.

telefon la volan sofer sms trafic (7)

Am ajuns în jurul orei 16:00 și am fotografiat șoferii care au trecut prin intersecție, fie venind dinspre Podul Gării, fie dinspre strada Constituției. La fiecare 30 de secunde, un conducător auto era prins într-o convorbire telefonică sau în mijlocul unui sms, exact când intra în sensul giratoriu. În timpul petrecut în intersecție am observat mai mulți bărbați, dar nici femeile nu au rămas prea mult în urmă. Culmea, am văzut chiar și taximetriști care vorbeau la telefon în timp ce conduceau și aveau clienți pe bancheta din spate.

telefon la volan sofer sms trafic (6)

În total, în aproximativ o oră, am observat nu mai puțin de 60 de șoferi care foloseau telefonul mobil în timp ce conduceau. Acestea sunt cifrele pe care le-am obținut „păzind” doar o ieșire și o intrare în sensul giratoriu. Cu siguranță, dacă am fi acoperit și celelalte căi de acces, numărul ar fi crescut exponențial.

telefon la volan sofer sms trafic (11)

De luna viitoare, șoferii care se fac vinovați de această abatere vor putea rămâne chiar fără permis. Codul Rutier a fost înăsprit în şedinţa de Guvern de pe 12 august, astfel că din 12 octombrie, adică la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, şoferii care încalcă legea vor fi aspru pedepsiți.

GALERIE FOTO

telefon la volan sofer sms trafic (5) telefon la volan sofer sms trafic (4) telefon la volan sofer sms trafic (3) telefon la volan sofer sms trafic (2) telefon la volan sofer sms trafic (22) telefon la volan sofer sms trafic (23) telefon la volan sofer sms trafic (24) telefon la volan sofer sms trafic (25) telefon la volan sofer sms trafic (1) telefon la volan sofer sms trafic (20) telefon la volan sofer sms trafic (19) telefon la volan sofer sms trafic (18) telefon la volan sofer sms trafic (17) telefon la volan sofer sms trafic (16) telefon la volan sofer sms trafic (15) telefon la volan sofer sms trafic (10) telefon la volan sofer sms trafic (9) telefon la volan sofer sms trafic (12) telefon la volan sofer sms trafic (13) telefon la volan sofer sms trafic (14) telefon la volan sofer sms trafic (8)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

Klaus

Acum 4 ani

Great investigation and no surprises there. It's frightening how many people drive in their phones whilst driving. My only question is who will envorce? The police are busy hiding away.
Raspunde

Muc the little

Acum 4 ani

Mate, I'm struggling to understand why have you posted your answer in english? ? Obviously you have understood the content as long as you posted an answer. If you feel better or smarter than the others it's not a problem at all, but some people could feel theirselves frustrated reading something they don't understand. ... Just saying. ....
Raspunde

Restul nu contează suntem MESERIE!

Acum 4 ani

Să mai faceți ceva. Urmăriți câți servesc masa la volan. De la o înghețată, la un pahar uriaș de ce o fi in el. Si la tradiționalul sandwich cât volanul de mare si care trebuie servit neaparat la volan dacă se poate folosind amândouă mâinile. Te apucă groaza cand vezi zilnic aceste specimene. Dar asta nu se sancționează așa că renunțăm la telefon dar servim masa in ORAS. Transmiteți asta POLIȚIEI ROMÂNE poate mai adaugă și servirea mesei la volan.
Raspunde

Este doar vârful aisbergului..

Acum 4 ani

Ca experimentul să fie mai complet, trebuia să vedeți și câți nu folosesc centura de siguranță, câți transporta copiii minori pe scaunul din față, câți ocolesc bumperele montate la trecerilor de pietoni, câți nu semnalizează schimbarea direcției de mers, câți ..... Este necesara o implicare mai mare a poliției rutiere deoarece aceștia au cam dispărut din traficul sibian!
Raspunde

Alex

Acum 4 ani

De tine imi place in mod special. Esti un om cu capul pe umeri. respectele mele. Ai dreptate 100%
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Daca se intampla asta in sensurile giratorii unde sunt si cele mai performante camere de luat vederi din tara ce sa mai vorbim de drumurile marginase... Dupa acest articol, IPJ Sibiu ar trebui sa se autosesizeze si sa inceapa sa urmareasca inregistrarile. Si apoi sa imparta amenzi. Sau mai asteapta o luna de zile, poate intre timp mai punem si de vreun accident mai grav.
Raspunde

Restul nu contează suntem MESERIE!

Acum 4 ani

Nu prea scrie nimeni. Înseamnă că există o musca pe căciulă. Să vedeți săptămâna viitoare distractie la volan si cu copii in mașină. Dacă putem să arătăm ce poate face mama sau tata la volan. Să învețe de mici ce greu este si cu copilul si volanul si telefonul si țigareta si sandwichul . Si pe deasupra nervii si înjurăturile bineinteles
Raspunde

euuu

Acum 4 ani

si inca ceva...vrdeti cati pun in pericol copii prin lipsa folosirii corespunzatoare a scaunelor speciale pentru copii. Vedeti copii in picioare in masina sau in brate si chiar in fata la autoutilitare. Acolo e CRIMA si nimeni nu face nimic. Nicio campanie. DE CE? \\
Raspunde

S

Acum 4 ani

Pai nu știți ca ei sunt șoferi pricepuți, care pot sa facă mai multe în același timp? Dar sa ia aminte: nici cei băuți nu fac accident tot timpul. Daca îți merge o perioada, nu înseamnă că e garantat sa scapi tot timpul. Ori de politie, ori de accident.
Raspunde

EU

Acum 4 ani

Dar ați mai observat ceva? Că rata celor care folosesc telefonul crește odată cu valoarea mașinii. Cu cât BWV are mai mulți X cu atât ai șanse să vezi soferul vorbind la.telefon. La fel e si cu orice 4x4. De asemenea șansele cresc dacă vezi fete tinere cuplate cu mașini puternice. De obicei, acele fete au și câlți in cap, nu doar telefon la ureche...
Raspunde

wut

Acum 4 ani

Cel mai dragut e cand jitele astea nu sunt in stare sa semnalizeze pentru ca...nah..."decat" doua maini, una pe "caramida", cealalta pe "covrig". Semnalizarea e pentru fraieri. Degeaba ai "smartfon" de 1000 de coco daca nu esti in stare sa folosesti functia de difuzor sau, doamne-fereste, o casca pe bluetooth (alea e scumpe, b0$$). Dar lasa ca e ok, militzia sta la panda dupa colturi sa "te" prinda cand nu dai prioritate la pietonii aia lobotomizati care se arunca pe trecere fara sa se asigure...ghici de ce? Pentru ca si aia sunt cu ochii in telefon.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vali

Acum 4 ani

Eu unde sunt, ca nu ma vad pe aici
Raspunde

Sofer

Acum 4 ani

Oare in poza 21 sau 4 de jos in sus copilul acela are 12 ani? Alta intrebare, cati purtau centura? te intrebi ca mor in accidente, jumatate din morti puteau supravietui daca aveau centura. Apropo la muzeu sau montat limitatoare de viteza la trecerile de pietoni, mai nou a aparut o noua infractiune, depasirea pe trecerea de pietoni, inainte era viteza cam 130, va rog montati limitatoare in parcare langa trecerile de pietoni
Raspunde

aaa

Acum 4 ani

Lege avem dar cine sa o aplice ca principala activitate a politistilor este orientarea in teren,La umbra e mai bine si nici nu dai peste vreun bastan sa iti vina reculul peste bot.
Raspunde

Centura salvează vieți

Acum 4 ani

Am avut în urma cu ceva vreme, un accident în care mașina a fost distrusa complet. Ocupanții locurilor din față, purtam centurile de siguranță. Rezultatul, nicio victimă (exceptând sperietura). Concluzia, centura de siguranță are rolul ei. Telefonul la volan... Am făcut și eu un experiment : pe DN 1/7, de la Veștem la Sibiu, fara a vorbi la telefon, aveam capacitatea de a observa și memora un număr mare de mașini pe lângă care am trecut, cu diverse detalii. Același traseu, vorbind la telefon, chiar dacă am condus corect, nu am reușit să indic niciun detaliu ! Chiar dacă nu port în permanență centura și mi se mai întâmplă să vorbesc la telefon, la volan, sunt de părere că noua legislație este binevenită. Mai mult, aș vrea să fie luate în considerare camerele de bord care constată contravenții. Cu noile sancțiuni, voi căuta un Bluetooth performant pentru a vorbi la telefon, în mașină...
Raspunde

Alex

Acum 4 ani

Felictiari TS, asta e primul vostru articol demn de lauda dupa muuuulta vreme si dovada e nivelul comentariilor. Ma bucur ca multa lume condamna si vede ineficienta politiei romane si ghiolbania multor soferi. 600 de amenzi de la inceputul anului e absolut nimic, doar praf in ochi.
Raspunde

Luca

Acum 4 ani

... 600 In tot judetul Sibiu !!!
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Nu ii inteleg pe cei care au masini scumpe, la care cu siguranta pot conecta telefonul la difuzoare, dar ei il tin la ureche. Legea a fost prea permisiva pana acum, acum daca se aplica, sper ca multi o sa fie constienti ca o casca bluetooth este mai ieftina decat amenda pe care este posibil sa o primesti. Problema o sa fie in continuare cu cei dependenti de retele de socializare si povestitori prin mesaje.
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Eu am trimis mesaje pe pagina de facebook atat Politiei Sibiu cat si Politiei Locale Sibiu cu rugamintea sa se autosesizeze in urma articolului publicat. Va indemn si pe voi sa faceti acest lucru!
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

din pacate nu face nimeni nimic...am trimis si eu mesaje pe la politia locala...ignoranta totala!
Raspunde

Traian

Acum 4 ani

Se vorbeste si se priveste mai ales in telefon, ceea ce e si mai grav. Faptul a devenit obisnuinta pt. multi soferi. Zeci, poate sute, mii de cazuri zilnic, in Sibiu vorbesc. Politia rutiera a cam disparut din peisaj de ceva vreme, cam de cand i-au intrecut la salarii cei din politia locala. 600 de amenzi aplicate in cca. 250 de zile e foarte putin. Nici 3 amenzi pe zi... Doar si pana acum se pedepsea fapta. Cei care conduc masini de serviciu, dubite, camioane, cife de beton, etc, vorbesc tot timpul la telefon. Cred ca daca le-ai lua telefonul nu ar mai stii sa conduca. Este clar ca daca nu se vor aplica serios sanctiuni si peste 1 an puteti iesi iar la poze. Alo, politia?
Raspunde

Sofer

Acum 4 ani

Politia nui poate prinde pentru ca in momentul cand vede un politist in uniforma toti arunca telefonul in poala, prindei, cel mai bine politisti de la rutiera ar trebui sa umble in civili sau masini neinscriptionate, dar dragi nostri guvernanti au grija sa nu se intample acest lucru
Raspunde

Luca

Acum 4 ani

Asta inseamna ca Politia sa isi faca treaba si sa munceasca cu adevarat ! In timp ce orice om normal vede 60 de soferi pe ora cu telefonul la ureche , Politia "vede" 60 pe luna in tot judetul !!! Gluma , gluma, dar rar vezi un politist pe strada , sau intr-o intersectie . In plus , ar fi interesant sa aflam cati soferi au fost amendati pentru cruciulitele atarnate de oglinzi ! Desigur , in fata Politiei e plin de masini "dotate"cu Arsenie Boca si cu cruciulite , etc .
Raspunde

dd

Acum 4 ani

Foarte bun experiment! Sper sa citeasca si cei de la politie acest articol.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Un non subiect-23 opinii.Despre Enescu,procentul de autovehicule neconforme sau despre epidemia de scrapie nimic.Sa stai intr-o intersectie si sa faci fotografii se numeste,mai nou,experiment.Va pun o intrebare: Citi conducatori de BMW au fost surprinsi vorbind la telefon in experimentul doamnei Balau?Raspuns: ZERO !!Concluzia(care va mai aduce 23 de comentarii inutile): Conducatorii de BMW nu vorbesc la telefon cind sunt in trafic pentru ca daca au ceva de spus o spun direct,in fata,barbateste.
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

camerele acelea ce le-au instalat de ce nu le folosesc sa trimita amenzi? de ce nu stau in trafic politistii cum a fost in perioada summit-ului cand culmea ce circula corect, se respectau legile de circulatie ca atunci cand erau la scoala de soferi si nici nu se mai parca aiurea ca sa nu mai vorbesc ca atunci nici cu telefonul nu prea vedeai... politia doarme prin sedii sau la umbra ca in rest nu ii vezi sa patruleze si sa dea amenzi iar cand le ceri sa dea o amenda pentru o incalcare a legistaltiei iti raspund: "pai daca il amendam pe acesta trebuie sa mai amendam inca cativa zeci sau sute..." de parca ii tinem noi sa nu isi faca datoria...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus