Sesizată despre noi defecțiuni care au apărut la Podul Gării, proaspăt reabilitat, Primăria Sibiu i-a răspuns unui sibian că zecile de fisuri din noile trotuare „sunt făcute de către constructor”. Lucrare de două milioane de euro pentru care Primăria Sibiu i-a amenințat pe cei de la Strabag cu rezilierea contractului, Podul Gării este o investiție pentru care urmează să fie calculate penalități constructorului.
Noile trotuare construite pe Podul Gării s-au fisurat în zeci de locuri pe toată lățimea. Construite din beton și nu din asfalt – soluția a fost modificată pe parcursul execuției –, noile trotuare au stârnit de la început nemulțumirea sibienilor din cauza faptului că spațiul lăsat pentru circulația pietonilor s-a redus, astfel încât acum cu greu mai pot merge alături două persoane.
Noile trotuare turnate pe Podul Gării au început să crape înainte ca lucrarea să fie recepționată. Sursa foto: cititor Turnul Sfatului
Prin urmare, un sibian care locuiește în Lazaret a fotografiat o astfel de fisură și a sesizat administrația locală prin intermediul Sibiu City App. Răspunsul a venit relativ rapid, după patru zile. „Vă informăm că fisurile pe care ni le-ați semnalat sunt făcute de către constructor prin tăiere, tocmai pentru a elimina microfisurile din beton. Atunci când temperaturile vor permite, aceste lucrări vor fi finalizate. Vă mulțumim”, a fost răspunsul transmis în dimineața zilei de 11 februarie 2025.
Răspunsul Primăriei, transmis prin Sibiu City App. Sursa capturii: cititor Turnul Sfatului
Răspunsul Primăriei nu are legătură cu realitatea: „fisurile” făcute de către constructor sunt, de fapt, tăieturi realizate cu polizorul unghiular în ultimele săptămâni, după ce betonul a fost turnat fără rosturi de dilatație și nu au nicio legătură cu fisurile reclamate de sibian.
Iar reparațiile care ar urma să se facă „atunci când temperaturile vor permite” au fost deja realizate: pe ambele trotuare, în zeci de locuri, pot fi văzute porțiuni unde s-a intervenit asupra stratului de beton în ultimele zile. Vopseaua aplicată apoi peste aceste porțiuni are o altă nuanță (din cauza utilizării betonului în loc de asfalt, peste trotuare a fost aplicată o vopsea care ar trebui să aibă rol antiderapant).
Locurile în care trotuarele s-au fisurat pot fi observate deoarece sunt vopsite într-o altă nuanță. „Fisurile” făcute de constructor la care fac referire reprezentanții Primăriei pot fi văzute în plan secund. Sursa foto: Turnul Sfatului
„Mari semne de întrebare despre siguranța pietonilor”
Sibianul care a sesizat Primăria pe subiectul fisurilor este de părere că implicarea cetățenilor (prin transmiterea de observații sau sugestii în atenția autorităților) este obligatorie pentru progresul pozitiv al comunității. „Ca locuitor al cartierului Lazaret, m-am bucurat când au început lucrările de reabilitare. Mai mult, m-am bucurat că, formal, termenul de execuție a fost respectat. Din păcate, toată această reabilitare grăbită a venit la pachet cu o mulțime de probleme”, constată sibianul care spune că traversează aproape zilnic podul fie pe jos, fie cu mașina sau cu bicicleta.
După „modernizare”, trotuarele de pe pod au o suprafață mult mai îngustă la dispoziția pietonilor. Sursa foto: Turnul Sfatului
El apreciază că problemele la podul modernizat țin atât de calitatea lucrărilor, cât și de faptul că a scăzut mai ales confortul pietonilor, în timp ce bicicliștii nici nu au fost avuți în vedere. „Trotuarul de pe pod este extrem de îngust, abia dacă pot trece două persoane în paralel. Iarna, când a înghețat, a fost foarte alunecos, ceea ce ridică mari semne de întrebare legate de siguranța pietonilor. În plus, nu mai există pistă de biciclete. Cum ar trebui să tranzităm podul în siguranță pe bicicletă? Au trecut doar câteva luni de la deschiderea oficială a podului și trotuarul este deja crăpat în foarte multe locuri. La baza podului, spre Lazaret, carosabilul prezintă deja gropi. Problemele legate de crăpăturile din trotuar și gropile din carosabil le-am transmis și administrației publice, însă, din păcate, reacția primăriei a fost una defensivă, nu corectivă, ceea ce este oarecum dezamăgitor. Calitatea lucrărilor publice ar trebui să fie o prioritate reală, nu doar o bifă pe o listă de proiecte finalizate”, mai transmite sibianul, care nu a dorit ca identitatea să îi fie făcută publică.
Primăria: la pod mai este de lucru
Separat de demersul sibianului, redacția Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu relații despre recepția lucrărilor de modernizare a Podului Gării, având în vedere că – în urmă cu trei săptămâni – conducerea administrației amenința cu rezilierea contractului, dacă neconformitățile nu sunt reabilitate până la finele lui ianuarie.
Din răspunsul transmis redacției Turnul Sfatului rezultă că în ziua în care sibianul de mai sus era informat că fisurile ar avea un rost, deși era vorba despre alte neconformități, reprezentanții Primăriei au avut o întâlnire cu cei Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA, constructorul angajat pentru lucrare. ARL Cluj SA face parte din grupul Strabag.
„Marți, 11 februarie a avut loc o întâlnire de lucru cu constructorul pentru a stabili termenele la care vor fi predate situațiile de lucrări finale împreuna cu documentele justificative, în vederea inițierii procedurii de recepție a lucrărilor”, se arată în răspunsul transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului de către Primăria Sibiu.
Conform acestuia, ARL SA a invitat administrația locală la recepția la terminarea lucrărilor în cursul zilei de vineri, 31 ianuarie 2025. Termenul inițial de finalizare a lucrărilor a fost 4 noiembrie 2024, prelungit cu acordul Primăriei Sibiu până pe 4 decembrie 2024.
„În acest context, vineri, 7 februarie a avut loc o vizită în teren (pre-recepție), în care s-a verificat stadiul lucrărilor indicate de Primăria Sibiu ca întârziate sau neconforme, în perioada 5 decembrie 2024 și până la finalul lunii ianuarie. În cadrul acestei vizite, s-au constatat lucrările executate de constructor în perioada decembrie - ianuarie, remedieri ale unor lucrări neconforme, dar și câteva lucrări care nu au fost încă remediate și pentru care constructorul mai trebuie să intervină în următoarele zile”, mai transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.
Penalitățile urmează să fie calculate
Până la semnarea procesului verbal la terminarea lucrărilor mai sunt și alți pași birocratici de urmat. „Recepția poate începe doar în momentul în care constructorul va transmite Direcției Tehnice situațiile de lucrări cu documentele justificative aferente, care vor verificate din punct de vedere tehnic și financiar. Ulterior, se va stabili valoarea finală a investiției și se va putea calcula și achita de către Primăria Sibiu cotele din valoarea totală către Inspectoratul de Stat în Construcții. În final, poate fi convocată această recepție”, descriu reprezentanții administrației locale.
În ceea ce privește valoarea penalităților pe care reprezentanții Strabag va trebui să o achite pentru nerespectarea termenului contractual de 4 decembrie 2024 – fapt anunțat de Primărie încă din cursul anului trecut – aceasta nu a fost calculată. ”Aceasta va fi calculată la momentul recepției, după predarea, verificarea și acceptarea situației finale de lucrări”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu.
Nemulțumiri de la bun început
Reabilitarea Podului Gării a stârnit nemulțumiri înainte de demararea lucrărilor. Primii care s-au revoltat au fost constructorii interesați de lucrare, dar descurajați de o cerință din caietul de sarcini: Primăria cerea ca lucrarea să fie executată fără închiderea totală a circulației. După atribuirea contractului celor de la Strabag, administrația locală a fost de acord cu închiderea totală a circulației, fapt care – potrivit celor nemulțumiți – ar fi adus beneficii materiale constructorilor. Primăria a motivat concesia prin faptul că cei de la Strabag s-au angajat că termină lucrările cu o lună mai devreme.
Chiar dacă circulația a fost deschisă cu o lună mai devreme, lucrările din afara spațiului carosabil au continuat, la fel ca și apariția problemelor. Cea mai importantă sesizată de redacția Turnul Sfatului este cea a infiltrațiilor de apă pluvială care au putut fi observate de-a lungul grinzilor de sub pod.
Întrebați de această situație, cei de la Strabag au făcut referire la un alt detaliu al lucrării: și anume la faptul că pentru apa pluvială colectată din zona rosturilor de dilatație nu a fost prevăzută nicio soluție. Și, prin urmare, această apă curge liber, în capul trecătorilor.
Dar semnele de întrebare ridicate de Turnul Sfatului fac referire la infiltrațiile vizibile nu doar în zona rosturilor de dilatație, ci și în zona grinzilor care susțin calea de rulare, zone care au fost acoperite la începutul anului cu vopsea.
Zonele în care, în urmă cu o lună (vezi foto sus) se vedeau infiltrații de-a lungul grinzilor, sunt acum acoperite cu vopsea (vezi foto jos). Sursa foto: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Antrepriza de Reparații și Luc , fisuri trotuare , arl cluj , reziliere contract strabag , infiltratii apa , foto , video , Podul Gării , Primăria Sibiu , lucrari reabilitare
Vizualizari: 20861
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Gogu Parlogu
Acum 2 ore
Cornel Sibianul
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 3 ore
@Andreea