Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-4°C

De la Teleenciclopedia la Tik-Tok. Nimic mai departe

La școală am învățat la istorie doar frânturi de adevăr. Și multă îndoctrinare. Am memorat date, locuri, bătălii, mai puțin un context social, economic și politic. La geografie am învățat nume de văi, râuri, vârfuri, simboluri economice, mai puțin despre orientare, ecologie, viitor. La chimie am memorat denumiri și definiții. Experimente, procese chimice, chimie aplicată – deloc.

De la televizor am învățat că alb-negru e mai elegant decât color. În primul rând. În al doilea rând, că tot ce e distractiv durează puțin. Și că Charlie Chaplin, de exemplu, a fost un actor de mici scenete. Maxim 10 minute. Lux! Atât vedeam la teve. Singura legătură cu exteriorul, Teleenciclopedia, avea și ea limitele ei: cinci minute un animal, o pasăre, un munte, un ocean.

În familie am învățat de mic că e bine să-mi țin gura. Și discreție maximă. Nu se spun glume în afara casei, nu se mănâncă afară, de față cu alți copii, nu spui nimănui dacă ai sau nu Telecolor.

Generația mea, a celor care au prins destul din comunism, nu cred că a deprins prea bine  ideea de a privi în ansamblu. Nu a avut de unde. Am fost învățați să ne îngropăm în mica noastră bulă. O lume mică, în care intra foarte puțin aer de afară. Asta am învățat la istorie, la geografie, la chimie. Asta am învățat de la televizor, de la părinți. Și tare mi-e teamă că nici copiii noștri nu au de unde învăța altceva.

Educația se face la fel ca atunci. Același sistem de memorare a unor date irelevante în viața ce va urma. Nimic privit în ansamblu. Televizorul oricum nu mai e la modă. Pe Facebook, Tik-Tok, You-tube, tot ce e esențial intră în spații mici. Timpul virtual se numără în secunde, nu în minute. Iar eu ce să-i spun copilului altceva decât am fost învățat la rândul meu? Nu vorbi, nu mânca, nu arăta cu degetul, nu striga, nu alerga.

Poate din aceste motive suntem atât de ușor de manipulat, prinși în fiecare zi într-o vâltoare a știrilor irelevante. Mă și mir de ce atâta osteneală de a schimba zilnic subiectul, pentru o națiune incapabilă să se ridice un metru de la pământ, să-și pună palma la frunte și să vadă ce-i în dreapta, ce-i în stânga și pe unde s-o apuce. Nu mâine, nu luna viitoare, ci peste cinci, zece, 20 de ani.

Nu avem viziune, nu avem vise, nu avem viitor. Avem doar un prezent. Și ăla scurt, limitat la 10-15 secunde. Cât un clip de pe Tik-Tok.

 

Vizualizari: 1286

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus