Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Interviu. Managerul Teatrului Gong: „Ne asumăm formarea unei generații”

Interviu. Managerul Teatrului Gong: „Ne asumăm formarea unei generații”

Teatrul pentru Copii și Tineret Gong începe stagiunea de anul acesta cu două premiere, „#projectfood” și „Cenușăreasa”. Surprizele se țin lanț cu teatru-dans interactiv, spectacole inspirate din perioada comunistă, flamenco și magie.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu managerul Teatrului Gong, Adrian Tibu, pentru a afla mai multe informații despre noua stagiune.

Cu ce noutăți începe Teatrul Gong stagiunea din acest an?

Adrian Tibu: Este o stagiune în forță pentru că am deschis cu două spectacole în premieră și am ținut neapărat să marcăm acest an important pentru destinul Sibiului, anume Regiune Gastronomică Europeană. Am comisionat un text Elenei Vlădăreanu, un text dedicat adolescenților dar și întregii familii. Este o istorie a hranei din cele mai vechi timpuri și până mâine, după cum spunem noi. Practic vorbim despre risipă, privilegiu și cum vedem noi viitorul. În același timp, spectacolul prezintă scene din perioada comunistă și cea de tranziție, iar cei care au crescut în acea perioadă se vor regăsi. Spectacolul este unul comic, chiar spumos dar în același timp destul de serios pentru că se termină cu un mare semn de întrebare, ce alegem pentru viitorul nostru. Al doilea spectacol pe care îl avem este o dedicație orașului nostru, am rescris „Cenușăreasa”, adaptând la contextul local. Balul din poveste are loc la Palatul Brukenthal, casa șoriceilor este reconstruită într-un pod cu ochii din Piața Mare. Pentru noi provocarea cea mai mare este să aducem adolescenții la teatru și până acum nu au existat programe coerente în această direcție. Cred că de aici vine și complexitatea în teatru pentru copii și tineret pentru că avem o responsabilitate enormă față de public. Cei mici copiază imediat ceea ce văd, ca atare ceea ce se întâmplă pe scenă probabil că are un impact mult mai puternic asupra unui copil și încerc să impun această responsabilitate de a ne asuma formarea unei generații și de a avea un impact pozitiv asupra societății. Stagiunea continuă seria atelierelor de creație pentru copii și adolescenți, avem ateliere în fiecare zi de miercuri până sâmbătă. În același timp reluăm spectacolele din repertoriul teatrului, avem spectacole care se joacă de mai bine de zece ani. De exemplu Pinocchio care a împlinit majoratul anul acesta.

atelier gong

Ce parteneriate inedite le-ați pregătit copiilor anul acesta?

A.T.: Prin platforma de Dialog prin Cultură aducem spectacole invitate dar și filme conferință, ca un proiect satelit al teatrului în încercarea de a fi generoși. Teatrul Gong, dincolo de anumite dificultăți, este o instituție norocoasă, avem două săli de spectacole, pe când cei din zona independentă nu au o infrastructură bine pusă la punct. De exemplu, în octombrie vom aduce compania Vanner Collective, ei vor pune în dezbatere tema cuvântului într-o lume extrem de digitalizată. Avem un parteneriat cu Adina Lazăr care prezintă spectacolul „Fabrici și uzine”, un spectacol de teatru documentar realizat prin interviuri făcute în Zalău. Prin acest spectacol încercăm să dezbatem tema industrializării, cum se adaptează o comunitate după un șoc puternic ca și concedierile colective, dispariția unor industrii sau șomaj.

Aducem pentru prima dată în România, Happy Manif, un concept de teatru – dans interactiv. Doi coregrafi francezi vor lucra în Parcul Tineretului cu copii și părinții acestora. Toți participanții vor primi căști, iar spectatorii vor primi prin căști indicații de dans în context istoric, e un spectacol plin de energie. Spectacolul va fi prezentat pe 5 și 6 octombrie.

Festivalul Tânăr de la Sibiu ce spectacole va aduce?

A.T.: Festivalul Tânăr de la Sibiu va avea loc în perioada 1 – 10 noiembrie. Facem un focus pe ideea de 30 de ani de la căderea comunismului, vom avea șase spectacole de teatru care vor discuta perioada respectivă. Îl avem ca invitat special pe Luciano Rosso. În închiderea festivalului vom avea copii dansatori de Flamenco, vom avea și muzicieni și cântăreți. Iar în perioada sărbătorilor avem Sibiu Magic Show, un spectacol ce reunește magicieni și iluzioniști.

festivalul tanar sibiu

Cât de des joacă secția germană?

A.T.: Teatrul Gong are un program de funcționare diferit, de marți până vineri noi jucăm în matineu organizat pentru școli și grădinițe. În weekend jucăm spectacole la liber, iar instituțiile de învățământ aleg ce spectacole să vadă. Secția germană joacă mai mult decât secția română. Pentru că avem o trupă foarte mică de actori, cei de la secția germană sunt distribuiți și în secția română. Teatrul Gong este singurul teatru din țară care prezintă spectacole în limba unei minorități fără a avea statutul de teatru național.

Ce spectacole pentru adolescenți aveți în repertoriu?

A.T.: Ne dorim să dezvoltăm acest teatru pentru adolescenți. În fiecare an am creat un spectacol sau două dedicate adolescenților, rescriem povești clasice, de exemplu „Scufița Roșie” din perspectiva celor trei generații. El a devenit un spectacol cumva feminist prin care discutăm cu adevărat problema fricii. Vorbim despre bullying în școală sau imigranți, cum este spectacolul „Wanda”. Încercăm să discutăm presiunea asupra elevului și încărcarea acestuia cu programul de la școală prin adaptarea textului „Alice în Țara Oglinzilor” și „Alice în Țara Minunilor”, într-o montare care pune în lumină relația mamă – fiică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus