Marţi,
16.08.2022
Parțial Noros
Acum
20°C

Premiile European Museum Academy: anul acesta, la Sibiu se află cel mai inovativ muzeu. ”Sincer, vă felicităm”

Premiile European Museum Academy: anul acesta, la Sibiu se află cel mai inovativ muzeu. ”Sincer, vă felicităm”

La cea de-a zecea ediție a premiilor ”European Museum Academy” organizată de această dată în Slovenia, una din cele două distincții a fost acordată Muzeului Astra, din Sibiu.

Patru muzee din Danemarca, Franța, România și Rusia au fost finalistele premiilor decernate sâmbătă seara de către ”European Museum Academy”, o fundație non-profit înființată în 2009 cu scopul de a scoate în evidență importanța muzeelor, de a promova cercetarea și a recompensa activitatea culturală de înaltă ținută. În cadrul premiilor anuale, unul dintre acestea, denumit premiul Micheletti, este acordat muzeului considerat a împărtăși cu lumea cele mai bune practici din domeniu.

Iar în acest an, premiul Micheletti a fost acordat Muzeului Astra din Sibiu. ”Muzeul este amplu implicat în a conecta diferite minorități și istoriile lor și depune un efort considerabil în organizarea a tot felul de festivaluri, dansuri și demonstrații. Proiectul de conservare și restaurare a patrimoniului este un exemplu excelent de cât de importantă este colaborarea dintre instituțiile culturale din diferite țări și cum aceasta poate duce la dezvoltarea tuturor partenerilor implicați, precum și a lumii muzeelor, deopotrivă. Evident, aceste reușite pot apărea doar cu o susținere financiară corespunzătoare”, se arată în motivarea juriului, potrivit unui comunicat de presă emis de EMA în urma premiilor de sâmbătă seara.

Eveniment în Muzeul Astra Eveniment în Muzeul Astra

Reprezentanții Fundației Micheletti, care a susținut premiul acordat Astrei, consideră că instituția muzeală de la Sibiu merită lăudată pentru numeroasele realizări. ”Astra este un muzeu în aer liber inovativ, creativ, care își organizează imensa și bogata colecție într-o modalitate care aduce în lumină probleme ale prezentului precum migrația, sustenabilitatea și biodiversitatea. Adresăm sincerele noastre felicitări pentru realizările de până acum și așteptăm să vedem și inovațiile din viitor”, se mai arată în comunicatul celor de la EMA.

Ce de-al doilea premiu al anului, Dasa (oferit de reprezentanții expoziției permanente din Dortmunt, cu acest nume), a fost acordat Muzeului Muncitorilor, din Copenhaga. În finala din acest an au mai intrat muzeele ”Sir John Monash Centre” (Fouilloy, Franța) și ”Piața Păcii” (Krasnoyarsk, Rusia).

De 53 de ani

Reprezentanții Muzeului din Sibiu au anunțat acordarea premiului pe pagina de Facebook a instituției. ”Distincția se acordă unui muzeu de rang internațional, cu cele mai însemnate realizări în promovarea actului cultural și a tradițiilor prin proiecte sustenabile. Premiul ne onorează și ne determină să menținem acțiunile noastre pe o linie constructivă, tocmai ca să menținem atenția publicului față de inițiativele noastre”, au scris reprezentanții muzeului sibian.

Decernarea premiilor a avut loc la un castel din Ljubljana Decernarea premiilor a avut loc la un castel din Ljubljana

Premiul acordat muzeului din Sibiu a fost decernat, în cursul anului trecut, muzeului ”Chaplin’s World By Grevin” (din Corsier-sur-Vevey, Elveția), instituție dedicată istoriei cinematografiei. Alți câștigători ai premiului oferit muzeului sibian mai sunt ”Den Gamle By” (Danemarca, în 2016) și ”GPO Witness History Visitor Centre” (din Dublin, Irlanda, în 2017).

Muzeul Astra (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului) a fost înființat în 1963, drept unul care să prezinte ”creații ale civilizației populare tradiționale, pre-industriale românești”. ”O simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le descoperă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice. Mai mult decât atât, imaginea este completată şi însufleţită de atelierele meşteşugăreşti, animaţiile muzeale, târgurile şi festivalurile de muzică şi dansuri tradiţionale organizate aici, prin care creaţia populară îşi păstrează autenticitatea, primind în acelaşi timp sensuri actuale pentru se încadra ritmului vieţii noastre de astăzi”, se arată în prezentarea muzeului sibian.

Sursa foto: Facebook / Muzeul Astra

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Un Oltean

Acum 2 ani

O știre pozitivă ! ASTRA are o echipă foarte bună. Merită premiul și aprecierea sibienilor iubitori ai tradițiilor autentice. Felicitari Ciprian Ștefan&Echipa!
Raspunde

noi2^

Acum 2 ani

Ciprian Ștefan = OMUL POTRIVIL LA LOCUL POTRIVIT! FELICITARI! Premiul este dedicat muncii tale!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus