Marţi,
12.11.2024
Innorat
Acum
2°C

„Homeric” de Doina Ruști are lansare la Sibiu: „Romanul este pentru oamenii care citesc fără prejudecăți”

„Homeric” de Doina Ruști are lansare la Sibiu: „Romanul este pentru oamenii care citesc fără prejudecăți”

Unul dintre cei mai premiați autori din România, Doina Ruști, lansează o nouă carte, Homeric. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas, în 7 octombrie de la ora 18:00. Este un roman de mister într-un registru fantastic.

Doina Ruști este o prozatoare contemporană, apreciată pentru forța epică, originalitate și erudiție. A fost recompensată cu cele mai însemnate premii literare românești, printre care și cu Premiul “Ion Creangă”, al Academiei Române. A scris zece romane, traduse în numeroase limbi de circulație internațională.

Doina Ruști va lansa ultima carte scrisă, Homeric, și astfel va porni într-un mini turneu literar. Luni, 7 octombrie, de la ora 18:00 la Librăria Humanitas va fi lansarea oficială a cărții în Sibiu. Alături de autoare vor fi prezenți scriitorii Andrei Terian și Dragoș Varga. „De fiecare dată când am venit la Sibiu, am avut parte de compania lui Radu Vancu, pe care îl admir ca poet și-l prețuiesc ca prozator. De data aceasta, aproape că sufăr că va lipsi. Spre deosebire de mine, el a mai rămas o zi la Iași, la FILIT, și deja îmi fac griji că se va cutremura bolta roșie de la Humanitas, fără el. Ador vivacitatea și eleganța lui Dragoș Varga, luciditatea și erudiția lui Andrei Terian. O citesc cu mare prietenie pe Andra Tischer, uneori îi mai sun pe Silviu Guga ori pe Ioan Barb. Pe unii nu i-am mai văzut de ani mulți, dar îi port în suflet”, spune Doina despre autorii sibienii.

presa.homeric

Homeric este un roman de mister într-un registru fantastic. Pornește de la o floare uitată în Iliada lui Homer. Când din Pădurea Cotroceni răbufnesc aburii parfumați ai altei lumi, ceva teribil și străvechi pătrunde în casele bucureștenilor. Prin Gorgani, începe să bântuie o stafie, iar oamenii dispar, unul câte unul, printre dispăruți numărându-se și o celebră ghicitoare, de care se leagă existențele multora. În nopțile întunecate o trăsură roșie străbate străzile, scormonind fricile ancestrale ale orașului. Iar, așa cum se întâmplă în vremuri fragile, un bărbat și o femeie se îndrăgostesc nebunește.

„Se înrudește cu Sibiul. Și în romanul meu, toamna, cu tulburările și luminile ei, ocupă un loc important. Într-o zi, exact ca și aceasta, un bărbat  și o femeie se îndrăgostesc nebunește. Iar în povestea lor, sub tălpile care călcau frunzele și în pliurile mătăsii care șoptea, peste tot, pe unde musteau aburii toamnei, se aciuiseră și niște mesageri din Sibiu. Iar ăsta, zic eu, e un motiv bun ca să-mi citiți cartea”, explică autoarea.
Paul Cernat, critic literar, definește romanul ca un răsfăț al simțurilor și o eliberare a fabulosului. „Romanul este pentru iubitorii de literatură, pentru acei cititori pasionați, care refuză să citească din obligație. Homeric este pentru toți oamenii care citesc fără prejudecăți”, detaliază Doina Ruști, în vârstă de 62 de ani.

Legătura Doinei cu Sibiul datează din 2008, moment care coincide cu lansarea primei cărți. A fost primită cu brațele deschide de scriitori locali, iar aici a avut lansarea oficială romanul „Fantoma din Moară”. „Am aici mulți prieteni, însă legătura mea cu Sibiul datează de ani, chiar de la debut. A fost primul oraș în care am fost invitată ca scriitor, la ASTRA, îmi amintesc. Apoi am venit la Colegiul Octavian Goga, la clasele Andrei Tischer, și la Universitate, unde am ținut o conferință. Aici am lansat romanul meu principal, Fantoma din moară, din care am citit în premieră pentru mine - nu mai avusesem o lectură publică până atunci. Cred că am și un film de pe vremea aceea, cu Alex Radu, din păcate dus dintre noi prematur, Andrei Terian, Rita Chirian, Radu Vancu și mulți alții. Scriitorii din Sibiu m-au susținut, era anul 2008, iar Fantoma din moară a primit un premiu care pe-atunci era cel mai important”, spune prozatoarea.

sursa: doinarusti.ro sursa: doinarusti.ro

Sibiul tomnatic, străzile înguste și cafenele mici din centrul orașului o atrag pe Doina Ruști spre Ardeal. În mintea unui creator orașul se transformă într-un labirint magic desprins din basme.

„Frumusețea acestui oraș stă în faptul că numele străzilor nu are importanță. Vreau să spun că ori pe unde te-ai plimba, fiecare stradă pare atunci ieșită dintr-o poveste, iar data viitoare când trec pe-acolo, arată altfel, deși rămâne tot epică, medievală și cosmopolită în același timp, ca și cum un spirit jucăuș te-ar pune la încercare, aruncându-te într-un labirint. De câte ori vin la Sibiu mă rătăcesc, spre exasperarea prietenilor mei, care îl consideră un oraș cu o geografie disciplinată. Cum îmi pun în minte să caut Parcul Cetății, dispare imediat de-acolo. N-o să mă credeți dar se furișează în cealaltă parte a orașului, împreună cu fabulosul Turn al Olarilor. Unii, malițioși, spun că eu n-aș avea memorie spațială. Dar nu este așa, l-am văzut odată dispărând, dizolvat în lumina aurie a lunii octombrie. Pentru mine, Sibiul este un oraș al toamnei. Nicăieri nu găsești lumina asta bătrână, de pe zidurile cetății. Seara îmi place să mă plimb prin fața Librăriei Humanitas, până la colț, unde este un mic bistro, foarte potrivit să faci o pauză, nu foarte lungă, ci cât să privești strada prin pereții înșelători ai unui  pahar de vin”, conchide autorul cărții Homeric.
Sursa foto principal: Polirom

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

poet si critic

Acum 5 ani

Marii scriitori sibieni> Dragos Varga, Andrei Terian, Andra Tisher...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus