O tânără care locuiește de mai mulți ani într-una din casele de lângă Ferma de Lapte Seviș din Cisnădie a fost scoasă astăzi în drum, cu copii cu tot, după ce nu și-a mai plătit chiria de peste un an. Femeia spune că ar fi vrut să-și plătească dările, în valoare de peste 8.500 de lei, dar nu i s-a mai dat ocazia. Potrivit oamenilor, ar urma ca și alte familii să fie scoase din case și apelează disperați la primarul Gheorghe Huja. Acesta din urmă însă spune că nu are cum să îi ajute.
Când am ajuns pe Valea Seviș, printre primele case din micul „cartier”, una mai dărăpănată decât alta, trona o atmosferă de petrecere. Manelele urlau dintr-o mașină, în timp ce focul ardea în fața casei, probabil pentru un grătărel. Două alei mai încolo, o mașină luxoasă ne-a blocat accesul către locul unde mai mulți oameni se consolau reciproc. O tânără de 30 de ani, cu copilul în brațe, spunea oricui o asculta cum a rămas fără casă și cum cu siguranță urmează și alții, cum bărbatul ei de-abia de o săptămână a plecat la muncă în Germania și ea n-are ce face cu patru copii și ușa apartamentului bătută în cuie.
Ana Claudia Ghirițan a fost evacuată miercuri din casa în care locuia cu cei patru copii și tatăl lor. Motivul este, spune chiar ea, faptul că nu și-a mai plătit chiria, în valoare de 344 de lei/lună, de mai bine de un an. Femeia spune că dacă ar mai fi avut un pic de timp ar fi plătit.
„M-au dat afară cu copilul mic, pentru neachitarea chiriei și nu mi-au mai dat o șansă ca să mă duc și să dau banii în rate. Au venit o dată săptămâna trecută și mi-au dat termen până vineri, iar acum au venit și m-au dat afară. Am vrut să mă duc să vorbesc cu ei să-mi mai acorde o șansă. Primarul mi-a închis telefonul în nas. Eu sunt în indemnizație și la ce salariu dau cei de la ferma de lapte noi nu o să ne descurcăm pentru că nu avem cum cu patru copii și 2000 de lei pe lună. Ușa mi-au bătut-o în cuie, mi-am luat strictul necesar”, spune Ana.Din salariul pe care l-ar lua Ana la fermă, ar rămâne doar cu 700 de lei, susține ea. Asta pentru că, explică reprezentanții fermei, femeia are popriri. (n.r. explicații mai jos în articol)
Pe de altă parte, femeia povestește că bărbatul ei de-abia de o săptămână a plecat la muncă în Germania și că până acum nu a lucrat nimic. „Tatăl copiilor e plecat în Germania de săptămâna trecută și de-abia în 10 când iau eu indemnizația ia și el salariul. Eu ce fac până atunci? Mă duc la unul și la altul să mă țină tot câte o noapte? Eu trei luni nu am primit indemnizația. În 10 le duceam 1000 de lei. Avem 5.000 de lei datorie la chirie și 3.500 de lei că trebuie să plătim executorul, plus cheltuieli de judecată”, spune aceasta.
În timp ce Ana își spunea povestea de viață, mai mulți locatari se plimbau nervoși în jurul nostru, spunând că nu știu cine urmează la evacuat și că au emoții. Când i-am întrebat însă dacă ar exista motive pentru care să se întâmple acest lucru, unii au făcut un pas înapoi și au preferat să tacă, iar alții au spus că nu au datorii, dar tot le e teamă. O femeie care locuiește acolo încă de când au fost date în folosință aceste clădiri spune cu lacrimi în ochi că din ce știe toate cele 35 de familii vor fi date afară până la 1 ianuarie, în timp ce o alta povestește cum pe băiatul ei îl băteau atunci când lucra la fermă și că tocmai de aceea nu-l mai lasă să meargă acolo.
„Mi-au bătut băiatul, n-am putut să-l văd zile la rând, că nu îl lăsau să iasă de la fermă. Muncea acolo, pe nimic, iar acum ne dau afară?”, spune femeia.
Primarul orașului Cisnădie: „Sunt legat de mâini și de picioare”
Câțiva copii au văzut mașina primarului Huja trecând pe drumul principal și au fugit spre el strigându-l. Câteva minute mai târziu, Gheorghe Huja era în mijlocul oamenilor, spunându-le că nu are cum să îi ajute. „Eu cum să îi ajut? Eu sunt legat de mâini și de picioare. Nu am de unde. Le-am spus, au fost săptămâna trecută la ei, mi-au spus, am înțeles, nu mă întorc cu spatele. Dar nu am de unde să le dau loc. Din moment ce nu se mai construiește nimic în țara asta, de unde să le dau? De unde? Eu n-am ce să iau legătura cu Carabulea, nu stau de vorbă cu el, nu are inimă, nu are suflet, nu are nimic”, spune primarul.
L-am anunțat că Ana are o datorie pentru că nu și-a mai plătit chiria de mai bine de un an. „Dacă are datorie la chirie e iar un lucru prost. Pentru că aceste chirii nu sunt atât de mari, m-am informat”, a mai spus Huja.
Primarul a făcut o serie de declarații și în ceea ce îl privește pe milionarul sibian Ilie Carabulea. „Foarte simplu. La vremea când a cumpărat Sevișul, a cumpărat la pachet și aceste blocuri, unde oamenii stăteau. Domnul a devenit proprietar pe ele, s-a folosit de ei, oamenii acum nu mai pot să mai stea pe banii aceștia puțini, așa că el (n.r. Ilie Carabulea) n-are milă, n-are frică de nimeni. Dacă ar fi lucrat la el pe nimic, ar fi fost bine, nu i-ar fi dat afară. Când spui cuvântul Carabulea, e ceva, da? Și uite cum jandarmii vin pentru el și îi amenință pe oameni că îi pun jos. Ăsta e Carabulea. Asta încă mai poate să facă”, spune Gheorghe Huja.
Contactat de reporterul Turnul Sfatului, Ilie Carabulea nu a dorit să facă declarații în acest moment, spunând însă că proprietatea în temă a fost dată în administrare și că nu stă în competența sa să ia aceste decizii, precum și că va discuta despre acest subiect în următoarele zile.
Au fost înștiințați că trebuie să evacueze clădirile până la finalul anului
Oamenii povestesc că au fost puși în gardă de vizita unui executor, săptămâna trecută, care le-a spus că până la 31 decembrie 2019 trebuie să plece de acolo definitiv, fără explicații. Reprezentanții fermei pun însă problema altfel: s-au oferit să-i angajeze pe oamenii care au datorii, pentru a putea recupera banii, dar oamenii refuză.
La solicitarea Asociației „Noi și Voi”, care a expus întreaga poveste pe Facebook, SC Horticola SRL a precizat următoarele:
1. Data de 31 decembrie nu este data până la care vor fi evacuate acele familii. Aceasta dată este o somație pentru toate familile ca să-și monteze apometre deoarece apa consumată acolo o plătește ferma Seviș iar firma de la Seviș fiind privată nu prea are această datorie.
2. Somație pentru evacuare au primit doar familiile care de ani buni nu au mai plătit chiria și au acumulat datorii pe care acum nu le pot plăti. Nici acum nici în viitor.
3. Doamna care are un venit de 700 lei și este singură cu un copil într-adevăr rămâne cu 700 lei dar pentru că are popriri pe salariu iar asta înseamnă că venitul ca și angajată la Horticola, este mai mare.
4. Pentru achitarea datoriilor (chirii neplătite), ferma Seviș a propus angajarea celor cu datorii, la fermă, dar au refuzat pentru ca și ei au popriri pe venituri și atunci oamenii prefera să lucreze cu ziua pentru a nu mai fi urmăriți de executori.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Gheorghe Huja , Ilie Carabulea , Turnul Sfatului , Lapte Seviș , Valea Sevişului , Ana Claudia Ghirițan
Vizualizari: 12827
Ultimele comentarii
Acum 6 minute
Sibian
Acum 8 minute
Muresan
Acum 39 minute
Rob
Acum 57 minute
Asdfasdf
Acum 1 oră
Pixelul albastru