Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
10°C

Proces pentru o stradă. Sibiul cheamă în judecată fosta Independența

26 Septembrie 2019 20:18

Proces pentru o stradă. Sibiul cheamă în judecată fosta Independența

Primăria Sibiu a demarat procedurile de chemare în judecată a societății comerciale Casa Albă Independența SA, a anunțat primarul orașului. Motivul: aproape 4.000 de mp de teren care făceau în trecut parte din strada Ocnei.

Una din cele mai disputate platforme foste industriale din apropierea centrului istoric al Sibiului – cea a fostei fabrici Rieger, mai apoi Independența – devine un nou subiect de proces. Conducerea administrației sibiene spune că negocierile de predare către oraș a părții din strada Ocnei care a fost ocupată în regimul comunist de fabrica Independența au eșuat și altă cale nu mai este decât cea a instanței. Terenul în discuție, cu o suprafață de circa 3.900 de mp, a fost parte a străzii care în prezent poartă numele de strada Ocnei. Strada Ocnei, practic, făcea legătura între podul de piatră de peste Cibin (str. Râului) și Piața Mică. Aproximativ 220 de metri liniari din strada Ocnei au fost ocupați, însă, de fabrica Independența în timpul reorganizărilor dictate sub regimul comunist. ”În mod ilegal”, susțin acum reprezentanții Primăriei Sibiu. Care arată că respectivul teren ocupat acum de Independența făcea parte din domeniul public al orașului, domeniu care – potrivit legislației de acum, dar și de dinainte de 1989 – nu poate fi înstrăinat. Respectiva porțiune din strada Ocnei ar fi putut fi cedată doar în cazul în care ar fi fost adoptată o hotărâre de trecere din domeniul public în cel privat, hotărâre care nu a existat niciodată.

Aproape 4.000 de mp măsoară terenul folosit, în trecut, de strada Ocnei Aproape 4.000 de mp măsoară terenul folosit, în trecut, de strada Ocnei

”Noi am început cu cei de la Independența discuții de un an, foarte politicoase, dar nu au mai înaintat. Prin urmare, le-am trimis o somație înainte de procedură. Dacă nu ne putem înțelege vom înainta o acțiune în instanță deoarece acolo este un drum public care a aparținut Sibiului. Și vrem să prelungim strada Ocnei”, a anunțat primarul Astrid Fodor. Ea speră, totuși, că reprezentanții societății care ocupă acum acel teren să accepte în cele din urmă oferta Sibiului. ”Sper să înțeleagă că nu e util un proces. Acea stradă trebuie să revină la municipiul Sibiu”.

Răspunsul celor de la Independeța

În urma divizării fostei societăți Independența, cele aproximativ nouă ha de teren din capătul actualei străzi Ocnei au revenit noii societăți comerciale Casa Albă Independența SA. Acționarul majoritar al acestei societăți este SIF Transilvania, cu peste 53% din acțiuni, restul acțiunilor fiind împărțite între alți 3.000 de propretari. Iar reprezentanții acționarului majoritar, membri în consiliul de administrație al societății consideră că terenul respectiv este deținut de societate într-un mod cât se poate de legal. ”La determinarea valorii capitalului social al societăţii a fost avută în vedere şi valoarea terenului în discuţie, valoare pentru care au fost emise un număr corespunzător de acţiuni, societatea fiind cotata pe bursă. Societatea a achitat toate taxele şi impozitele anuale, aferente acestei proprietăţi, către bugetul local Sibiu, inclusiv pentru terenul menționat”, se arată într-un răspuns transmis Turnul Sfatului în numele Consiliului de administrație al Casa Albă Independența.

Membrii consiliului de administrație recunosc discuțiile purtate cu reprezentanții Primăriei Sibiu, însă versiunea lor amintește de nu mai puțin de trei runde de discuții. ”Astfel în urmă cu circa 18 luni s-a acceptat propunerea Primăriei de a cumpăra acest teren, în vederea deschiderii unui drum prin incinta societăţii, urmând ca de comun acord să se stabilească preţul vânzării. Această propunere, după aproximativ șase luni de la discuţia amintită mai sus, a fost modificată de reprezentanții Primăriei Sibiu în sensul utilizării acestui teren ca drum, în schimbul unei redevenţe anuale, și această propunere fiind acceptată de reprezentanţii legali ai societăţii Casa Albă Independenţa S.A., urmând ca de comun acord să se stabilească valoarea redevenţei. Dar în urmă cu câteva luni însă, tot reprezentanţii Primăriei au solicitat preluarea suprafeţei de teren de aproximativ 3.900 mp, cu titlu gratuit pentru o perioadă de 99 de ani. Această propunere nu poate să fie acceptată”, arată reprezentanții societății. Printre motivele enumerate pentru respingerea acestei oferte se invocă și cel referitor la faptul că terenul a fost introdus în capitalul social, acțiunile societății fiind mai apoi achiziționate de către ”acţionarii privaţi ai companiei la un preţ ce s-a format prin raportare la valoarea de circulaţie a tuturor activelor societăţii - inclusiv terenurile societăţii”.

”Un eventual demers judiciar pornit de Primăria Sibiu referitor la acest teren, va fi tratat cu seriozitate de către reprezentanţii legali ai societăţii Casa Albă Independenţa S.A. pentru a apăra proprietatea privată a acestei companii şi averea acţionarilor societăţii”, mai completează reprezentanții societății.

Proces și pe monumente istorice

Orice investiție pe platforma fostei fabrici este, deocamdată, oprită, pe rolul instanțelor fiind un alt proces, generat ca urmare a clasării ca monument istoric a mai bine de jumătate din halele fostei fabrici Independența. La începutul lui 2014 au devenit monumente istorice de importanță locală și regională opt corpuri de clădire, din cele 18 aflate pe platforma fostei fabrici. Suprafața construită totală a clădirilor devenite monument este de peste 21.500 de mp, adică mai bine de 57% din suprafața totală construită pe toată platforma fostei uzine Independența.

Fostele hale Rieger Fostele hale Rieger

Reprezentanții societății au atacat în instanță decizia de clasare a respectivelor clădiri, procesul fiind încă pe rol.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Valjan jan

Acum 1 an

Comunisti au abuzat au preluat gratis strada Ocnei in ani 70 -72 circulatia s a deviat prin fata intr Libertatea la al doilea pod peste Cibin La timpul respectiv nu era circulatia de acuma ...Normal ar fi ca aceasta strada sa fie refacuta si data in circulatie ....dar uitativa ce ruine sant in mijlocul orasului in fata la intreprinderea libertatea imagine ce lasa de dorit ....pe partea cealalta unde fostul primar a tinut mortis ca sa fie declarat museu de importanta locala cladirile Rigar in ruina ......Daca treci pe langa Independenta ai o imagine ala CERNOBAL Geamuri soarte acoperisuri cazute si pereti cazuti si scorojiti .... Bine ar fi ca orasul sa si intre in drepturi ....
Raspunde

Jacobus Hentmanisse

Acum 1 an

Bravo, era cazul. Speram la schimbari pozitive in zona!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Din consecințele nefaste ale unei privatizari nereușite ; de ce nereușite ? Motivul pentru care demonstram noi in 90’ pentru privatizare a fost “statul -prost gestionar : proprietarul va administra mai eficient “ . A făcut-o !
Raspunde

Silviu

Acum 1 an

Cel mai perfect pentru acea zona ar fi realizarea unei parcari (cea actuala din fata cladirii) si amenajarea unui parc pe restul suprafetei, ca oricum suntem deficitari la capitolul spatii verzi.
Raspunde

me

Acum 1 an

Exact aceeasi situatie este si cu strada Zidului care ducea, odinioara, pana la Piata Cibin.
Raspunde

Doc

Acum 1 an

SIF-urile nu sunt reprezentative pentru ideea de privatizare, ci pentru cea de jaf coordonat de stat.
Raspunde

magog

Acum 1 an

procesul pentru declasare este pierdut demult, procedura de clasare prin publicarea in MO este finalizata, prin urmare unica solutie este declasarea, care este imposibila...restul sunt amagiri si vise....
Raspunde

hasa

Acum 1 an

Ce bine ar fi ca Piata Mica sa devina pietonal si sa faca parcare de la fosta Independența , pentru 5 minute pana la Piata Mica pe jos nu moare nimeni lol
Raspunde

hasa

Acum 1 an

pentru 5 minute pana in Piata Mica pe jos nu moare nimeni lol
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus