Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Eugen Iordănescu a fost colaborator al Securității. ”Nu mă afectează. Nu fac politică, nu am fost ales”

Eugen Iordănescu a fost colaborator al Securității. ”Nu mă afectează. Nu fac politică, nu am fost ales”

Actualizare

Eugen Iordănescu a declarat în urma deciziei Curții de Apel București care a constatat calitatea sa de colaborator al Securității că se așteaptă ca acest demers inițiat de Turnul Sfatului să vizeze mai multe persoane publice din județ. ”Nu e nimic de comentat aici. Legea este una pentru toți și trebuie respectată, nu există nimic de comentat. Legea este baza oricărui stat de drept. Nu are cum să-mi afecteze această decizie în niciun fel activitățile mele. Nu fac politică, nu am fost ales. Am de gând să public toate notele puse de CNSAS în dosar, să fie publice pentru toată lumea. Trecutul trebuie să ni-l asumăm cu totul, fiecare dintre noi, pentru că este al nostru. Ce ați început cu mine, din motive personale, de răzbunare sau știu eu de ce, ar trebui continuat și cu alte persoane, să fie o acțiune de principiu. Din punctul meu de vedere, toate documentele trebuie să fie publice, să nu fie accesibile doar în baza unei cereri, trebuie să se știe tot. Trecutul, bun sau rău, ne vom feri să-l repetăm doar dacă  vom ști totul despre el”, a declarat directorul executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu.

Articolul inițial:

Directorul executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Eugen Iordănescu, a fost colaborator al Securității. Aceasta este sentința Curții de Apel București, dată astăzi, în procesul deschis de CNSAS împotriva lui Iordănescu. ”Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Iordănescu Eugen. Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii, în ceea ce îl priveşte pe pârâtul Iordănescu Eugen”, se arată în soluția pe scurt publicată pe site-ul Curții de Apel București.

Iordănescu are drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, iar cererea de exercitare a căii de atac se depune la Curtea de Apel Bucureşti.

Director executiv al CCIA este și coordonatorul Consorțiului care gestionează implementarea proiectului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, a fost coordonatorul Strategiei Integrată de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu (SIDU) și este apropiat al conducerii Consiliului Județean Sibiu. Eugen Iordănescu nu a răspuns apelului nostru pentru a-și exprima punctul de vedere legat de această primă sentință.

iordanescu dezbatere publica strategia de dezvoltare Sibiu Astrid Fodor, Popa si Bokor (31) (Copy)

Discuție dacă avea sau nu motiv să ”toarne”

Conform datelor prezentate de CNSAS în proces, Eugen Iordănescu a trimis note informative fostei Securități despre colegi de-ai săi, în timpul studenției, încheiată în 1989.

Pe de-o parte, Iordănescu și avocata sa au încercat să explice că a fost informator pentru că a fost forțat să o facă, în timp ce CNSAS a motivat că a acceptat de bună voie. Potrivit versiunii prezentată de avocata lui Iordănescu, acesta ar fi fost șantajat de ofițerul de Securitate, care i-ar fi impus să devină colaborator, altfel ar fi fost informat decanatul Facultății că acesta a ”mințit” în actele completate la înscriere. ”Varianta oferită de Securitate era cea mai puțin proastă dintre cele pe care le avea Eugen Iordănescu”, a mai declarat avocata.

Pe de altă parte, reprezentantul CNSAS în proces susține că potrivit raportului despre cum a decurs recrutarea lui Iordănescu, ”se arată foarte clar că acesta s-a declarat întru totul de acord, fără nicio reținere”. ”Iordănescu a menționat în mod expres că și tatăl său a făcut acest lucru timp de mai mulți ani”, a amintit reprezentanta CNSAS în fața judecătoarei. Potrivit celor susținute de reprezentanta CNSAS în fața instanței, în informările pe care Iordănescu le-a transmis Securității, acesta detalia ”activitățile potrivnice regimului comunist”. ”Aceste informații încălcau dreptul la o viață privată”, a mai arătat cea care a reprezentat CNSAS în acest proces.

Ce-a turnat Iordănescu

CNSAS a descoperit în arhive șase note semnate de Eugen Iordănescu și înmânate ofițerului de Securitate cu care ținea legătura, Liviu Culian. În timpul procesului, s-a discutat despre o notă referitoare la un student grec, dar și referitor la una în care Iordănescu ar fi descris cum unul dintre colegii săi, Sorin Micu, îl vorbea de rău pe Nicolae Ceaușescu. În varianta apărării, prin respectiva notă Eugen Iordănescu ar fi încercat, de fapt, să îi facă de fapt un favor colegului său, deoarece descria că acesta ar fi fost influențat să facă astfel de afirmații. Eugen Iordănescu ar fi informat Securitatea și despre un alt coleg, Victor Popa, care ar fi făcut afirmații nesănătoase despre regimul comunist.

”Am încercat doar să supraviețuiesc”

În cadrul procesului, Iordănescu a spus că provine dintr-o familie ”care a fost aproape distrusă de Securitate”, din cauza poziției politice. ”Am fost învățat acasă că cel mai mare dușman este ofițerul de Securitate și că dacă pici pe mâna lui nu mai ai scăpare”, a povestit Iordănescu. ”Aveam valori de 18 ani în acea societate”, a mai declarat Iordănescu, amintind că nu Ceaușescu era principalul vinovat, ci ”regimul în sine”. ”Nu am fost un opozant al sistemului, nu am fost un anticomunist, am încercat doar să supraviețuiesc” – Eugen Iordănescu, în fața instanței de judecată

fodor iordanescu luca regiune gastronomica sibiu-capitala-gastronomica-20-copy

A vrut să blocheze procesul

Avocata lui Eugen Iordănescu a încercat să convingă judecătoarea și de faptul că Eugen Iordănescu nu ar trebui să fie judecat, invocând o excepție a calității procesuale pasive. Practic, apărarea lui Iordănescu a încercat să arate că funcția deținută de acesta, respectiv cea de director executiv al Camerei de Comerț Sibiu, nu face parte din rândul celor pentru care CNSAS-ul să caute a descoperi calitatea de colaborator al Securității. Asta, deși pe site-ul CCIA Sibiu, statutul publicat descrie camera drept ”o organizație autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop patrimonial, de utilitate publică”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Traian

Acum 3 ani

Nu te afectează dar vrei moca terenul de lângă aeroport pentru pretenașii semi-interlopi.
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 ani

Devine f interesant cum turnătorii se victimizează indiferent de situatia penibila (dezastruoasa as zice) in care ajung. Și tot interesant cum toate afirmatiile astea le fac acum, dupa 30 ani de la momentul '89. In 90, sau macar anii 90, nu le-au facut, au tacut, au intrat imediat dupa revolutie pe functii de propulsare, chiar daca nu au fost ei parte din vreun partid, au fost in stransa cârdășie cu oameni din toate partidele (intradevar multi dintre aceia si ei turnatori, desi inca sunt bine mersi), iar de pe acele funcții au urcat pe altele si mai oportuniste, tot cu ajutorul trecutului personal si al cadrelor de nadejde cu care era prieten de mult, iar apoi instalati in acele funcții, si-au facut firme de muls. Nu de muls vaci, ci de muls banii de la stat. Si-au facut firme de consultanta de tot felu (vezi chiar cazul Iordănescu) cu care in putini ani au scos milioane de euro. Destul de multe. Daca ii intrebi, ei au hartii si pot dovedi ce capacitati sunt ei si de asta au facut asa usor milioanele de euro. Eee, asta-i situația in Ro, care va mai intrebati cum de aici la noi unii au produs intr-o singura generație (de multe ori asta însemnand 2-3-10 ani) cat produc in tarile civilizate altii dar in 2-3 generatii (asta însemnand de multe ori 80 ani) uite ca aveti raspunsul. Relatii la stat si in lumea politica, firme de kkt dar care fav afaceri numai cu statu. Spagi si contracte cu profit de 700% si da-i inaite cu tupeu. Cand se impute treaba, tragem tare de factorul politic sa "umble" la legile justitiei ca sa stergem dosare si sa eliberam/albim infractorii. Tara de 2 lei 100%, daca nu ne îndreptăm f rapid, ne autodistrugem ca țară, 100%. Infractorii trebuie sa plateasca penal dupa ce justiția isi face cu cinste treaba ei.
Raspunde

bibi

Acum 3 ani

Nu te afecteaza? Nu te afecteaza..., nu te afecteaza dar ii afecteaza pe cei din jurul tau, pentru ca inca mai esti in stare sa le faci RAU. Ii afecteaza pe studentii tai, afecteaza CJ Sibiu daca mai colaboreaza cu tine, afecteaza imaginea sibiului.DEMISIA!!!
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

smecherie cum muta el subiectul de la propria persoana la altii. ca asa e corect...
Raspunde

Județean

Acum 3 ani

Directorul executiv al Camerei de Comerț este ALES.Despre ce vorbește acest colaborator al fostei securități? DEMISIA!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

///

Acum 3 ani

As fi vrut sa va vad pe voi vitejii in locul lui? Ce ati fi facut? Dupa razboi, multi viteji s-arata. Asa, stand in fotoliu cu o berica alaturi e f. usor sa comentezi si sa te dai plin de principii...
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 3 ani

numa daca esti o curva de om de dai pe mana securistilori, asa a fost intodeauna. PUNCT. Si tu ai fost securist, sau cel putin un turnator !
Raspunde

X

Acum 3 ani

Un jeg de om
Raspunde

delia

Acum 3 ani

Delia Cristea ma numesc, si o sa te termin! Cred ca ti am spus o si personal
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 3 ani

Intrebarea este ce va face ULBS? Omul nu mai poate preda, neavând calitatea morala necesară. Rectorul spunea ca va fi discutat acest aspect in comisia de etica a universitatii. Asteptam cu nerăbdare.
Raspunde

Cetatean Sibian

Acum 3 ani

Sugestiva poza... STA ASCUNS DUPA PANOU
Raspunde

daniel

Acum 3 ani

iata colaboratorii ii descoperim, dar Securistii ? cine sunt securistii care au apăsat poporul ? securistii acești iuda ei au lansat de 30 ani intrebarea cine sunt colaboratorii si tot mai scot din pălărie cate o coadă de topor.
Raspunde

@///

Acum 3 ani

Deci si tu faci parte din aceasi rasa de turnatori!!!
Raspunde

joke

Acum 2 ani

urit om, arogant,igorant, pericolus si complexat- ****
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus