Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
4°C

Ziua Unității Germaniei, celebrată la Sibiu: de la comunism la democrație nu se ajunge peste noapte

Ziua Unității Germaniei, celebrată la Sibiu: de la comunism la democrație nu se ajunge peste noapte

Sute de personalități din Sibiu și județele învecinate au participat la recepția oferită de Consulul Republicii Federale Germania, Hans Tischer, cu ocazia Zilei Unității Germane. În discursul susținut cu această ocazie, diplomatul german a făcut și o paralelă între cei 30 de ani care au trecut de la căderea Zidului Berlinului și de la Revoluția din România.

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, rectorii Universității ”Lucian Blaga” și Academiei Forțelor Terestre, Ioan Bondrea și Ghiță Bârsan, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, numeroși șefi de instituții deconcentrate, dar – mai ales – numeroși oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile au participat, miercuri seara, la recepția oferită cu ocazia celei 30-a Zi a Unității Germaniei, sărbătoarea națională a republicii reunificate. Recepția este un eveniment care a devenit o tradiție la Sibiu, fiind organizat în fiecare an în ajunul Zilei naționale a Germaniei, fixată pe 3 octombrie.

După ce a întâmpinat fiecare invitat în parte, consulul Germaniei la Sibiu, Hans Tischer, a ținut să puncteze prezența echipei unei echipe de zece medici germani, care zilele acestea au venit să opereze voluntar copii cu malformații cardiace, în cadrul unui proiect caritabil susținut de Fundația Polisano. ”Sunt profund mișcat pentru că vă sacrificați timpul liber pentru a opera gratuit aici, la Clinica Polisano, copii cu afecțiuni cardiace și a le asigura o viață cu sănătate, o viață demnă. Pe noi, cetățenii Europei, ne leagă foarte multe. Între toate valorile care ne sunt comune, solidaritatea mi se pare însă una dintre cele mai importante. Dumneavoastră, membrii echipei de medici, dați în aceste zile un minunat exemplu, dați dovadă de solidaritate și sacrificiu pentru a face bine altora. Multe mulțumiri pentru acest gest generos și mult succes în munca dumneavoastră pentru copii”, a spus consulul Germaniei la Sibiu, invitând audiența să aplaude echipa de medici voluntari.

”Summit-ul va rămâne o experiență memorabilă”

Consulul german a transmis felicitări și pentru modul în care România a gestionat președinția Consiliului Europei în primele șase luni ale acestui an, dar și evenimentul de anvergură europeană care a avut loc la Sibiu. ”Summit-ul din 9 mai de la Sibiu a fost unul încununat de succes. Summit-ul va rămâne o experiență memorabilă, iar România poate fi mândră pentru că a fost o gazdă excepțională. Toți șefii de stat și de guvern s-au simțit foarte bine aici și au putut lucra intens la Declarația de la Sibiu, un document orientat spre viitor”.

30 de ani, acolo și aici

Diplomatul german a făcut și o paralelă între cei 30 de ani care au trecut de la căderea Zidului Berlinului și cei 30 de ani de la revoluția din 1989. ”Care ne-au fost obiectivele la căderea Zidului Berlinului ori atunci când Ceaușescu a fost ucis? Evenimentele din ultimele săptămâni ale anului 1989 ne-au marcat pe fiecare, cu toții am simțit că o epocă, cea a Războiului Rece, se încheia. Dintr-o dată, cu totul pe neașteptate, ne-am văzut puși față în față cu libertatea – de a călători, de a ne trăi credința, de a ne expune deschis părerile, de a ne implica politic și social”, a rostit Hans Tischer, în discursul său. El a arătat că nici în Germania nu au fost atinse toate obiectivele asumate în urmă cu 30 de ani, iar reunificarea ”nu este încheiată în totalitate nici astăzi”. Consulul a dat drept exemple în acest sens contribuția de solidaritate plătită de cetățeni pentru finanțarea dezvoltării estului Germaniei, sau faptul că în această zonă pensiile și salariile sunt încă sub nivelul celor din vestul țării. ”Experiențele care au urmat reunificării Germaniei sunt reprezentative și pentru experiențele altor țări din fostul bloc estic. Modificarea unei culturi, a unei mentalități care a influențat două generații anterioare necesită timp și mult efort. Schimbarea unei societăți de tip comunist în una liberal-democrată nu se poate realiza peste noapte”, a avertizat diplomatul german. El a mai făcut referire și la ”provocările viitorului”, arătând că spre diferență de crize politice sau economice greu de prevăzut, schimbările climei ”nu au venit peste noapte”, iar protejarea mediului înconjurător trebuie să rămână o preocupare tot mai serioasă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus