Acest articol a pornit, inițial, de la subiectul unui sens giratoriu construit într-o zonă fără nicio intersecție și la care atât de rar se lucra, încât șantierul a început să fie năpădit de buruieni. Precum straturile numeroase ale unei cepe, însă, istoria acestui giratoriu s-a dovedit a ascunde alte povești întinse pe o perioadă de nu mai puțin de 13 ani. Perioadă în care se pot contabiliza cheltuieli de două milioane de lei fără ca, de fapt, cetățenii să beneficieze de vreun serviciu. Mai mult, o parte din responsabilii acestui proiect primesc acum și un spor la salariu de 15%. Pentru ”condiții vătămătoare”.
Săptămâna trecută ar fi trebuit finalizate lucrările de amenajare a unui sens giratoriu pe șoseaua Sibiului, chiar la intrarea în Mediaș cum vii pe DN14 dinspre reședința de județ. Un sens giratoriu amenajat într-o zonă fără nicio intersecție și pentru care contractul de realizare a lucrărilor a fost semnat acum mai bine de doi ani, mai precis pe 20 septembrie 2017. Posada Med SRL este firma din oraș tocmită de Primărie pentru suma de 946.888,8 lei, la care se mai adaugă și TVA-ul. A fost nevoie să mai treacă mai bine de un an pentru ca lucrările la (non)sensul giratoriu să și înceapă. Demarate în martie anul acesta, lucrările au continuat însă atât de lent, încât viitorul giratoriu ridicat în mijlocul drumului a început să înverzească singur.
Atât de ”susținut” a fost ritmul lucrărilor la noul giratoriu încât acesta a înverzit singur, la propriu. Pe la sfârșitul lui iunie, iarba era numai bună de cosit
Iar în timp ce la ieșirea din Mediaș lucrările stagnau, la intrarea în municipiul Sibiu au început lucrările la un giratoriu un pic mai mare (cu o rază interioară cu patru metri mai mare decât cea de la Mediaș). Un sens giratoriu care reglementează circulația în intersecția dintre DN14, breteaua autostrăzii A1 și accesul într-un parc logistic imens. În decursul a aproximativ șase săptămâni, giratoriul de la Sibiu a fost finalizat (lucrările s-au desfășurat tot sub trafic), în timp ce șantierul din Mediaș stagna în continuare. ”Și n-ar fi durat atâta, dar am așteptat vreo săptămână și jumătate după elementele de semnalizare rutieră, altfel terminam și mai repede. Construcția propriu-zisă, fără marcaje și semnalizare, a durat trei săptămâni și jumătate”, amintesc constructorii de la Sibiu, întrebați de Turnul Sfatului.
Giratoriul de la intrarea în Sibiu, un pic mai mare, a fost terminat într-o perioadă de cinci ori mai scurtă (deocamdată)
De unde până unde un giratoriu pe drum drept?
În ziua de joi a ultimei săptămâni din aprilie 2006, adică acum mai bine de 13 ani, consilierii locali ai Mediașului aprobau în unanimitate ca din bugetul orașului să fie alocați aproximativ 1,2 milioane de lei pentru prelungirea T2 până la Izvor, adică pentru prelungirea liniei de troleibuz până la ieșirea din oraș către Sibiu.Sub oblăduirea unui Meditur (societatea locală de transport public) condus de Gheorghe Roman – cel care acum este primarul orașului – lucrările s-au derulat încet. Și, pe alocuri, cel puțin îndoielnic. Spre exemplu, pe un tronson stâlpii de susținere a rețelei de contact au fost amplasați pe trotuarul de pe cealaltă parte a drumului. Doi ani mai târziu, lucrarea este terminată doar pe jumătate (adică doar pe sensul de ieșire din oraș), după care apar și avarii produse de terți. Lucrarea este terminată în 2009, în acte, iar de recepționat este recepționată cinci ani mai târziu, printr-un act datat într-o zi de duminică (6 aprilie 2014, data recepției, pică într-o zi de duminică).
Linia de troleibuz, terminată acum zece ani, nu a fost folosită nici măcar o zi. În imagine e locul viitorului giratoriu. Foto: Silviu Sîntea, transira.ro
În tot acest timp, linia respectivă de troleibuz nu a fost nici măcar o clipă folosită până la ieșirea din oraș, după cum nu este folosită nici în ziua de azi. Și probabil așa ar mai fi rămas lucrurile mult timp dacă, în 2015, un control al Camerei de conturi de la Sibiu nu ar fi venit să-l întrebe pe Gheorghe Roman (de această dată aflat în fotoliul de primar al Mediașului) ce are de gând cu linia de troleibuz în care a investit bani publici și care pe o lungime de 1.800 de metri nu e deloc utilizată. ”Luarea măsurilor de punere în funcțiune a rețelei de contact” sau plata unor prejudicii estimate, la acel moment, la 715.000 de lei au fost cele două variante puse de inspectorii Camerei de conturi în fața lui Roman. La care, primarul care s-a plimbat de la PD-L la PSD ca să ajungă acum la PNL, a ales prima variantă. ”Facem și giratoriu”, a completat de la el.
Și au demontat linia
(Non)Sensul giratoriu de la intrarea în Mediaș a apărut, prin urmare, pentru a permite troleibuzelor să întoarcă în siguranță în capătul orașului, pe linia de troleibuze nefolosită niciodată în cei zece ani de la construire. Și deși au fost voci din spațiul public care au cerut administrației să nu investească într-un ditamai sensul giratoriu, ci să amenajeze – de exemplu – o intersecție giratorie doar desenată, având în vedere că urma a fi folosită doar pentru întoarcerea troleelor, Primăria condusă de Gheorghe Roman a rămas pe ideea edilului: girație mare, insule separatoare de peste 20 de metri și așa mai departe.Doar că ideea de acum a lui Gheorghe Roman, primar al Mediașului, nu s-a mai potrivit cu lucrarea de acum mai bine de zece ani a lui Gheorghe Roman, director al Meditur. Mai precis, pentru amenajarea noului sens giratoriu a trebuit desființată parțial linia de troleibuz nefolosită niciodată, deoarece giratoriul proiectat se întindea pe o suprafață mult mai mare.
După care, lucrările au stat.
”Este un giratoriu costisitor, inutil și chiar periculos. Când vii dinspre Târnava e și pantă și curbă, ajungi direct în giratoriu. Într-adevăr e o problemă lungă și stufoasă. Dar nu pot să nu remarc că, totuși, în timp ce Mediașul își extinde rețeaua de troleibuze, Sibiul a desființat-o”, spune acum Silviu Sîntea, președintele asociației Transira, a cărei principală preocupare este promovarea conceptului de transport urban durabil. De altfel, Silviu Sîntea este și cel care, în 2006, în calitate de consilier local al Mediașului, a inițiat proiectul de prelungire a liniei de troleibuz în discuție.
”Vă doresc numai bine”
Cel puțin pentru reporterul Turnul Sfatului, a încerca să iei telefonic legătura cu primarul Mediașului, Gheorghe Roman, s-a dovedit o misiune imposibilă. Nici viceprimarul Christine Thellmann nu s-a dovedit mai dornică de a răspunde la întrebări. ”În scris, vă rog”, a cerut ea să fie solicitată a răspunde. Solicitarea trimisă în scris pentru a afla de ce lucrările la un sens giratoriu durează atât de mult a primit un răspuns semnat de Ovidiu Pietraru, administratorul public al municipiului, Daniela Pușcaș, directoarea tehnică, și Cosmin Ignat, șeful Serviciului Investiții. ”Vă comunicăm că pentru obiectivul de investiții «Amenajare sens giratoriu șoseaua Sibiului ieșire izvor municipiu Mediaș» termenul de finalizare este 01.10.2019, conform contractului”, este singurul răspuns asumat de cei trei.
Am încercat, din nou, să cerem explicații mai largi primarului Gheorghe Roman, asupra (non)sensului giratoriu și a istoriei de 13 ani în care a fost direct implicat. ”Bună ziua. Am fost informat că ați primit răspuns pe această temă de la colegii mei din Direcția Tehnică. Vă doresc numai bine”, a răspuns, în cele din urmă, primarul Mediașului.
Am reușit, totuși, să îi smulgem o declarație primarului din Mediaș. Prin SMS
Ca un detaliu, angajații Primăriei Mediaș sunt printre puținii funcționari din județul Sibiu care – de la secretar la muncitor – primesc lunar un spor de 15%, acordat pentru ”condiții vătămătoare de muncă”. În cazul primarului, fiind vorba de o demnitate publică, indemnizația lunară de 14.560 de lei se majorează cu 15% (2.184 de lei lunar) ca urmare a implementării de proiecte din fonduri europene.
Și totuși, când?
Marți, 1 octombrie 2019, când expira termenul de finalizare a (non)sensului giratoriu de la Mediaș, pe șantierul de pe care au dispărut semafoarele erau câțiva muncitori. ”Cred că da, azi îl terminăm”, a răspuns mai mult ca să răspundă cel care părea a fi șeful echipei. Și care a promis că, în câteva ore, își alocă timp pentru a explica de ce a fost nevoie de mai bine de șapte luni pentru un (non)sens giratoriu. ”Căci dacă ați ști că aici au fost probleme cu apele...”, a mai spus el. Inginerul din cadrul Posada Med nu a mai revenit pentru explicații suplimentare, iar reprezentanții firmei nu au răspuns până la publicarea acestui articol la solicitarea transmisă în scris pe acest subiect. Dar chestiunea apelor subterane a mai fost invocată peste vară de Primăria condusă de Gheorghe Roman drept motiv de stagnare a șantierului. Ape subterane care au făcut obiectul studiilor preliminare demarării lucrărilor la (non)sensul giratoriu, studii plătite de aceeași primărie. ”La data execuției lucrărilor de teren, apa subterană nu a fost întâlnită în forajele executate până la adâncimea maximă investigată. Cu caracter general, nivelul hidrostatic a fost interceptat la adâncimea de 3,5 – 4 metri și este ascensional până la 1 – 1,5 m față de cotele actuale în timpul precipitațiilor abundente. În amplasamentul investiției nu s-au identificat surse de apă naturale, care ar putea influența negativ comportarea lucrării în timpul exploatării”, se arată în respectiva documentație a investiției.În tot acest timp, așteaptă și cei de la Meditur să monteze iarăși stâlpii și rețeaua de contact dezafectate pentru construirea (non)sensului giratoriu. ”Avem proiectul nostru separat de reașezare a infrastructurii de contact pe noua amprentă a giratoriului. Noi am vrut să intrăm deja cu lucrarea, dar actualul constructor – pentru că are, probabil, probleme cu întârzierile – nu a fost de acord să intrăm în zonă până nu termină lucrările. Eu sunt convins că anul acesta va circula pe acolo troleibuzul”, speră Florin Neag, directorul adjunct al Meditur, potrivit unei declarații oferită Turnul Sfatului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Christine Thellmann , Primăria Sibiu , giratoriu , Turnul Sfatului , Gheorghe Roman , Direcția Tehnică , Cosmin Ignat , Florin Neag , Pentru Sibiu , Posada Med , Silviu Sîntea , meditur , Daniela Pușcaș , Ovidiu Pietraru , Serviciului Investiții , conturi , Banca Mediașului , (non)sensul , Primăriei Mediaș
Vizualizari: 30672
Ultimele comentarii
Acum 58 minute
Noi noi
Acum 58 minute
Teofan
Acum 1 oră
Cristina Nagy
Acum 1 oră
Xxx
Acum 1 oră
Xxx