Vineri,
02.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Smurd Sibiu organizează un curs în medicina de urgență: „Prea puțini oameni știu să ofere primul-ajutor”

Smurd Sibiu organizează un curs în medicina de urgență: „Prea puțini oameni știu să ofere primul-ajutor”

Smurd Sibiu organizează un curs de inițiere în medicina de urgență prespitalicească la finalul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie. În cadrul cursului se vor organiza sesiuni de comunicare științifică și ateliere practice, precum suportul de bază și avansat, primul ajutor în traumă. Ateliere se vor finaliza printr-un exercițiu de descarcerare.

Smurd Sibiu organizează un curs de inițiere în medicina de urgență prespitalicească în 25 – 27 octombrie și 1 – 3 noiembrie. Un curs care se va desfășura în cele două finaluri de săptămână. În cadrul cursului se vor organiza sesiuni de comunicare științifică, care vor atinge subiecte precum stopul cadrio – respirator, traumă și urgențe de cardiologie, neurologie, particulare, pediatrice și toxicologie.

„La simpozion vor fi tratate teme medicale din medicina de urgență, dar în același timp toată lumea va învăța cum să acorde primul ajutor într-un caz de stop cardio – respirator la un adult sau la un copul. Vor învăța cum se administrează medicamente prin injecție, cum se face u bandaj, cum se recunoaște și imobilizează o fractură, cum imobilizăm o persoană care a căzut de la înălțime și cum decurge o intervenție la un accident rutier cu victime încarcerate”, explică Darius Cică, unul dintre organizatorii evenimentului.
Ateliere practice se bazează pe suportul vital de bază sau avansat, primul ajutor în traumă și un exercițiu de descarcerare. La două săptămâni după terminarea cursului studenții de la specializările MG I-IV, MD I-IV, AMG I-II pot susține un examen pentru a deveni voluntari Smurd. Persoanele care nu urmează o facultate de medicină pot susține un examen pentru un atestat în acordarea primului ajutor. Examenul va conține tematica din suportul de curs. „Anul vedem din ce în ce mai mulți oameni interesanți și asta ne bucură. Anul trecut la curs au venit aproximativ 200 de participanți, inclusiv cadre medicale și persoane din afara Sibiului”, spune Darius.

Persoanele care își doresc să participe la un astfel de curs se pot înscrie în perioada 7 – 11 și 14 – 18 octombrie 2019 între orele 14:00 – 16:00 în Holul Facultății de Medicină - strada Lucian Blaga numărul 2A. „Prea puțini oameni știu să ofere primul-ajutor, foarte rar am ajuns la cazuri unde cineva din apropiere că acorde primul ajutor corect. Majoritatea persoanelor sunt reticente în acordarea primului ajutor din cauza cadrului legal și pentru că se gândesc că mai bine nu fac nimic decât să facă rău. Tocmai de aceea educația în acest sens este importantă și ar trebui instituită încă din școală ca mai apoi să recunoaștem bine cazurile unde trebuie să acționăm și unde am complica situația pentru pacient și salvatori”, conchide Darius, voluntar Smurd Sibiu.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

6 comentarii

Marius

Acum 3 ani

De ce trebuie sa mergem pana la facultatea de medicina? Prin e-mail sau telefon nu ne putem inscrie?
Raspunde

Calin

Acum 3 ani

lol
Raspunde

Antonia Tohaneanu

Acum 3 ani

Pret, va rog
Raspunde

profu

Acum 3 ani

Ar fii minunat daca s-ar organiza aceste cursuri in scoli. Copiii sunt receptivi si prind mai repede de mici - gimnaziu, liceu
Raspunde

Mara

Acum 3 ani

Luati legatura cu cei de la Ambulanta. Ei organizau atfel de cursuri pro bono!
Raspunde

Ilau Diana

Acum 3 ani

Bună dimineața! In Galați cand organizați?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus