Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Primarul Sibiului, despre Zona Metropolitană: Mi-o doresc, dar nu numai pe hârtie. Factorul financiar e cel hotărâtor

Primarul Sibiului, despre Zona Metropolitană: Mi-o doresc, dar nu numai pe hârtie. Factorul financiar e cel hotărâtor

Zona Metropolitană Sibiu poate fi creată, dar numai în cazul în care aceasta ar funcționa. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, sugerează că principalul factor care ar hotărî crearea acesteia este cel financiar și anume - detinația fondurilor europene.

La Sibiu are loc astăzi o ședință a Asociației Municipiilor din România, condusă de Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al mun. București. Acesta, împreună cu Astrid Fodor, primarul Sibiului și cu Ion Lungu, primarul mun. Suceava, au făcut câteva declarații despre necesitatea adoptării bugetului de stat și de menținerea cotei de IGV (Impozit pe Venit Brut) la cota de anul acesta, adică 60%, dar și despre descentralizare.

„Am avut o discuție interesantă pe zona fondurilor europene, suntem foarte interesați de actualul exercițiu financiar, dar și de următorul 2021-2027, în care ne dorim să-l facem mult mai funcțional, mai util și mult mai accesibil. Pe actualul exercițiu financiar avem mari dificultăți, mari întârzieri”, a spus Negoiță.

Precizăm că în prezent, orașele și comunele din România pot aplica pentru fonduri europene separat pe localități, iar primarii insistă ca în următorul exercițiu financiar 2021-2027 să poată fi funcțional așa-numitul instrument ITI (Investiții Teritorial Integrate). „Noi la Suceava am făcut Asociația Moldova se Dezvoltă, în care suntem vreo 7 UAT. Este nevoie de a funcționa acest instrument ITI, ca să putem să prindem la finanțare și zonele metropolitane. Am realizat astfel de zone, dar din păcate, pe actualul exercițiu financiar nu suntem compatibili - noi am rămas pe axă urbană, comunele din jurul nostru sunt pe axă rurală”, a explicat primarul din Suceava.

Întrebată dacă în aceste condiții pe agenda Primăriei Sibiului se mai află subiectul creării Zonei Metropolitane (ZM), Astrid Fodor ne-a spus că discuțiile „se vor relua” în funcție de modul în care vor fi alocate fondurile.

„Deocamdată, după câte am fost informați, se va rămâne la vechiul sistem, în sensul că municipiile reședință de județ vor avea sumele alocate. Deci, noi am făcut propuneri: sistemul acesta e ok, pentru că municipiul-reședință de județ este motorul care trage înainte regiunea, dar să putem să ne asociem, să putem să creăm o zonă metropolitană, să ne lase libertate de decizie - asociere între localități, zonă metropolitană, iar în cazul acesta să primești o sumă în plus. De exemplu, dacă două localități se asociază, pentru această asociere să se poată primi o sumă în plus. Asta sunt propuneri”, a declarat Fodor.
Întrebată dacă își dorește crearea acestei zone, primarul Sibiului a spus că și-o dorește „în măsura în care va fi ceva funcțional”. „Să creăm o zonă pe hârtie și ea să nu fie funcțională nu ne ajută cu nimic. Pe mine mă interesează municipiul Sibiu, dar dacă ZM poate deveni un sistem funcțional, să putem finanța proiecte comune, nu doar să ne așezăm la o masă și să spunem „Da” și „Bine” și în rest să nu facem nimic, nu este o temă; ea poate deveni o temă dacă într-adevăr aceste probleme pe care le ridicăm constant față de noul ciclu de finanțare devin realiste”, a spus Astrid Fodor.

Primarul de Sibiu a mai precizat că unele proiecte pot fi finanțate și din banii proprii, dar în anumite condiții: „dacă fiecare e dispus să achite partea lui de cheltuială, nu unul să dea mai mult, iar celălalt...”. „Punctul de vedere financiar este acel hotărâtor, pentru că fără finanțe nu poți să faci nimic. Noi degeaba ne facem iluzii și vise, pentru că dacă nu avem bani să finanțăm...”, a conchis Astrid Fodor

În timpul conferinței primarul din Suceava a dat un exemplu despre cum funcționează acest sistem la nordul Moldovei. „Noi am făcut o zonă de tip ADI, cu o comună. Și avem proiecte punctuale. Am făcut o piață angro. Care este ideea - primăria, municipiul este motorul de dezvoltare, are bani mai mulți, dar nu are terenuri. Comuna de lângă mine are terenuri disponibile; la fel, un proiect de transport local. Sunt proiecte care se pot face, dar noi rămânem pe axa 4-dezvoltare durabilă (...)”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

gicu

Acum 3 ani

iar ne apropiem de alegeri.... are probleme cu memoria... senilitatea? acu 6 luni zicea altceva, acu 3 ani (deh, alte alegeri pt fraieri) zicea altceva....
Raspunde

Der Konig

Acum 3 ani

Si Sibiul are nevoie de primar, nu doar pe hartie. Doamne fereste-ne de Fodor si de useristi!
Raspunde

Alt sibian satul

Acum 3 ani

tanti e depasita. Zona Metropolitana ar trebui sa fie obiectivul numarul 1. E nevoie de coerenta in dezvoltare, ne-a ajuns deja esecul denumit cartierul Arhitectilor, ne-a ajuns si dezastrul ce inseamna transportul in comun intre comunele apropiate si oras, absenta totala a comunicarii intre administratii, ne-a ajuns si rusinea ce inseamna statiunea Paltinis care inca e prinsa in 1980 pentru ca 3 primarii nu sunt in stare sa se puna de acord. Lasati naibii orgoliile si interesele personale si macar o data in viata concentrati-va pe binele cetatenilor si faceti TOATA zona asta demna de renumele pe care il laudati voi degeaba de 30 de ani si care in realitate lipseste.
Raspunde

Legalistul

Acum 3 ani

Doamna Fodor pur și simplu nu înțelege. Gândește în limitele burgului și nu poate ieși dintre ele. Nivelul de interconectare între Sibiu și localitățile învecinate e prea mare ca să poată fi ignorat. Problema doamnei primar și a altora din Primăria Sibiu, dacă punem cap la cap tot ce au spus despre asta în ultimii doi ani, e că vor niște unicorni: (a) contribuții financiare egale (asta spune în ultima declarație) deși e o diferență majoră de buget și venituri între SIbiu și localitățile învecinate; (b) drepturi de vot într-o eventuală adunare generală a zonei metropolitane proporționale cu populația, ceea ce ar permite Sibiului să domine luarea deciiziilor; (c) colaborare numai în funcție de ce fonduri europene sunt disponibile, ori e nevoie de ceva mai mult de atât. Iar atitudinea publică a doamnei primar și a primăriei pe care o conduce față de primarii și primăriile din vecinătate e sub orice critică - pur și simplu li se pare că sunt niște entități superioare. Poate ar trebui trimiși într-o vizită de lucru la Oradea unde, ce să vezi, zona metropolitană funcționează.
Raspunde

Silviu

Acum 3 ani

Fodor are multe bube in cap dar in aceasta problema ii dau dreptate. In primul rand nu poti sa pui semnul egalitatii intre Sibiu SI Selimber sau Cisnadie. In al doilea rand Selimber-ul SI Cisnadia tb sa plateasca partea lor in tot ce s-ar putea face de la Tursib la , drumuri s.amd. In al treilea rand Zona asta metropolitana ar tb obligatoriu sa aiba un punct pe dezvoltarea urbanistica Altfel SIbiul iar e luat de prost cum s-a intamplat cu ADI Eco.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus