Marţi,
28.09.2021
Innorat
Acum
14°C

„Camerele te ajută să identifici ce s-a întâmplat, dar de prevenit - nu”. Cum este asigurată paza în școlile sibiene

„Camerele te ajută să identifici ce s-a întâmplat, dar de prevenit - nu”. Cum este asigurată paza în școlile sibiene

Subiectul siguranței în școlile din Sibiu a revenit în actualitate după ce un tânăr a amenințat cu un cuțit un elev în incinta Colegiului Energetic. „Am fost la o linie foarte subțire de un eveniment tragic”, a spus șeful Poliției sibiene.

Despre acest subiect s-a discutat la ultima ședință a Autorității Teritoriale de Ordine Publică, la care au fost prezenți inspectorul școlar adjunct, Carmen Voinea, și șeful IPJ Sibiu, Tiberiu Ivancea. Atunci, Ivancea a subliniat că școlile din județ au nevoie să fie asigurate cu pază umană și că de acest lucru ar trebui să fie cointeresate autoritățile locale.

„Problema este că securitatea fizică în foarte multe școli nu este asigurată. Un sistem de supraveghere video te ajută să identifici ce s-a întâmplat, dar de prevenit – nu (...) Fără implicarea autorităților locale n-o să avem niciodată o școală sută la sută sigură: începând de la gardul și poarta care înconjoară școală și care permite accesul până la un agent de pază, dar un agent de pază, nu vorbim de un pensionar pus acolo. La anumite școli poate sunt eficienți, dar măcar la cele șapte-opt licee care sunt în mun. Sibiu și cele două-trei din Mediaș o pază serioasă. Acolo este riscul cel mai mare. Dar pentru asta trebuie implicarea autorităților locale, care au obligația de a asigura fonduri pentru securitatea fizică a școlilor”, a declarat Ivancea, șeful IPJ Sibiu.
Realitatea este însă alta decât cea pe care și-o dorește șeful polițeii sibiene. Potrivit ultimelor informații colectate de Inspectoratul Școlar Județean, în județul Sibiu doar patru instituții de învățământ au pază asigurată (inclusiv) de primării. Este vorba despre Liceul Teoretic „C. Noica” din Sibiu, Școala gimnazială „Matei Basarab” din Turnu Roșu, Școala gimnazială Racovița și Liceul Teoretic „Gh. Lazăr” din Avrig. În rest, modalitatea de pază cea mai răspândită în școli este monitorizarea situației prin intermediul camerelor de supraveghere. În alte 60 de școli paza este asigurată de personalul propriu, iar 23 de instituții sunt păzite de firme de pază, majoritatea sunt în municipiul Sibiu. În județul Sibiu sunt 309 unități de învățământ, dintre care 141 cu personalitate juridică și 168 de structuri.

Conform datelor IȘJ Sibiu, aproximativ 80% din școli nu au niciun fel de pază, ceea ce înseamnă că de siguranța elevilor se ocupă personalul instituției - profesori sau îngrijitoarele. Unii directori spun că se descurcă în acest fel, neavând nevoie de investiții într-o firmă specializată de pază - în special e vorba de școlile mici din mediul rural. În alte instituții, directorii sugerează că au nevoie de intervenția autorităților publice, însă recunosc că primăriile pot să nu dispună de bani suficienți. Așa sau altfel, acolo unde nu există pază asigurată de stat sau de o firmă specializată se merge pe parteneriatul cu poliția locală.

La Liceul Teoretic „Gustav Gundisch” din Cisnădie învață peste 500 de elevi. Aceștia sunt monitorizați de un sistem de supraveghere video, accesul în instituție fiind restricționat pentru străini. „Noi avem sistem antiefracție. Camere video, alarmă. Dacă se încearcă pătrunderea, această alarmă sună la directori, la poliție, iar  școala fiind în centrul orașului s-ar auzi foarte puternic. N-am avut cazuri de acestea. Sistemul este foarte bun”, ne-a spus reprezentantul liceului.

Maria Racoți, directoarea Școlii gimnaziale „Ioan Morar” din Dîrlos, ne-a spus că cele două structuri ale școlii - din Rîrlos și din Curciu „nu au probleme” din acest punct de vedere. „Avem desemnați profesori de serviciu care își fac treaba, în schimb e supravegheată cu camere video. În timpul orelor supravegherea se asigură de personalul școlii, respectiv în școală nu se intră dacă nu-i deschide femeia de serviciu”, spune directoarea. Referitor la sugestia șefului poliției județene, Maria Racoți spune că instituția din Dîrlos nu are un paznic, dar nu crede că acesta e necesar. „Pentru că avem efective mici și pe copii noi chiar îi stăpânim”, a precizat ea.

La Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” din Săliște învață peste 400 de elevi, iar directorul spune că cea mai bună metodă de pază este „așa cum scrie legea”. „Ar trebui să avem și camere de luat vederi, și mai multe chestii. La noi se face paza de către profesorii de serviciu sau de către personalul angajat al școlii. Din păcate, legea a anulat numai la elevi obligația serviciului pe școală, la profesori nu a anulat-o. Noi avem niște protocoale cu primăria prin care ne asigură prin intermediul poliției locale – ne face o patrulare în limitele posibilităților acestora. În general, cam trec pe aici de două sau de trei ori pe aici. Noi avem o linie directă cu ei, dacă apare vreo situație mai gravă, anunțăm. N-am avut probleme grave”, ne-a explicat Marius Boromiz. Acesta a precizat că angajarea unui paznic necesită bani, iar instituția nu are bugetat așa ceva și „poate nici primarul”. „Ar trebui poate într-adevăr bugetat un post, fie la școală, fie aici la liceu, la un număr de copii poate. Dar pot fi școli cu 20 de copii - să angajezi un om acolo, la Săliște avem 400 de copii, plătești același om? Legislația este cum este”, a spus directorul.

În concluzie, situația față de anul trecut nu s-a schimbat prea mult. Chiar și așa, autoritățile județene sunt optimiste că lucrurile se rezolvă „cu promtitudine”. „În toate situațiile ce vizează acte de violență în mediul școlar, precum și furturi, distrugeri de bunuri, conducerea unităților școlare în care s-au petrecut asemenea evenimente a intervenit cu promptitudine comunicând cu agentul de proximitate responsabil de unitatea școlară respectivă, în virtutea parteneriatelor interinstituționale conform protocoalelor încheiate de IȘJ Sibiu și unitățile de învățământ din subordinea u IPJ, Poliția Comunitară și IJJ”, se menționează într-o informare a inspectoratului transmisă către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.

Totuși, reprezentanții IȘJ Sibiu atrag atenția că școlile din Sibiu care au pază umană beneficiază de aceasta doar după terminarea programului școlar. „La noi există școli care au, prin hotrâre de consiliu local, pază umană, dar aceasta este numai după încheierea programului școlar, ca să permită accesul copiilor din cartier la terenul de sport. Să ne înțelegem. Așa este prin hotărâre de consiliu local al mun. Sibiu”, a precizat șefa adjunctă a IȘJ Sibiu.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Curiosul

Acum 1 an

Puteți sa mi explicați ce înseamnă “ la o linie foarte subțire...???” Sau dacă se întâmpla o tragedie care este diferența intre o linie subțire și una lata!
Raspunde

profu

Acum 1 an

Voia sa faca si dl. politist o figura de stil...
Raspunde

Luca

Acum 1 an

In primul rand , ar trebui sa vedem POLITISTI in jurul scolilor cand copii merg la scoala sau pleaca acasa ! Dar , probabil fac schimbul de tura la 8 si nu avem ocazia sa ii vedem in exercitiul functiunii . Autoritatile ar trebui sa anunte zilnic cati politisti sunt la datorie in oras . Sa stim si noi pe cine ne bazam ,nu ?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus