Miercuri,
07.12.2022
Innorat
Acum
6°C

„Sibiu 1989” la ASTRA Film Junior. Elevii, în dialog despre Revoluția din Sibiu

„Sibiu 1989” la ASTRA Film Junior. Elevii, în dialog despre Revoluția din Sibiu

ASTRA Film Festival este printre singurele festivaluri din Sibiu care au un program dedicat copiilor prin ASTRA Film Junior. Pentru elevi marți a rulat filmul „Sibiu 1989”, care s-a încheiat cu un dialog între tineri și istoricul Răzvan Pop, fostul viceprimar al Sibiului.

Elevii au urmărit în liniște, pe întuneric și cu sufletul la gură, un film regizat de Octavian Repede, compus din interviuri și imagini de arhivă despre Revoluția din 1989 preluate din mai multe medii on-line, dar și din arhivele personale ale supraviețuitorilor. Filmul debutează cu momente dramatice, momentul deciziei în care Sibiul s-a îndreptat spre manifestare. Prima idee a sibienilor a fost de a ajunge la Timișoara, pentru a susține populația revoltată de acolo, dar o telefonistă le propune să încerce în Sibiu. Dimineața, la ora 8:30, se declanșează revoluția în fața magazinului Dumbrava. La câteva ore încep și manifestațiile violente, iar sibienii se strâng în Piața Mare, scriu cu un creion dermatograf pe un cearșaf alb „Jos Ceaușescu”. Încep să cânte „Hora Unirii” și se încing într-o horă, astfel Piața Mare devine un simbol al libertății.

sibiu-1989-film-astra

Armata intervine imediat cu ordinul de a nu trage în manifestanți, dar de la cofetăria Perla se aud focuri de armă. Primii oameni morți și trei răniți, armata nefiind vinovată, se naște o zicală care va rămâne alături de Sibiu pentru totdeauna - „Armata e cu noi”.

Cine au fost cei care au ieșit în stradă în decembrie 1989? Cine i-a condus, cum s-au organizat, cine li s-a opus? Cum s-a ajuns la pierderi de vieți omenești? Cine a fost găsit răspunzător pentru ele?

În ultimele scene este prezentat cazul unei femei care povestește cum un drum din zona Sălii Transilvania spre zona Ștefan cel Mare s-a transformat într-un coșmar. Un prim filtru le-a indicat să meargă liniștiți pe strada Nicolae Iorga, dar la următorul filtru au fost împușcați. Soțul ei a murit. „Eu nu știam unde sunt lovită”, explică femeia.

sibiu-1989-film-astra-2

În Sibiu sunt puține locuri care amintesc revoluția, sunt trei monumente pentru cei căzuți ca revoluționari, dar atât. Revoluția din 1989 va rămâne un punct de cotitură a orașului Sibiu.

Elevii, în dialog cu Răzvan Pop

Copii au fost curioși la final să afle mai multe detalii despre film, Răzvan Pop le-a răspuns la curiozitățile pe care le aveau. Un tânăr a întrebat cât de mult s-a tras și unde, dar mai ales unde se adăposteau oamenii. „În apartament nu erai protejat, din cauza geamurilor dar pe casa scărilor era mai sigur. Nu erau geamuri, era făcut din beton și foarte mulți sibieni și-au petrecut Crăciunul pe casa scării, pe saltele cu vecinii. Într-un fel oameni s-au mai apropiat”, explică Răzvan Pop.

De asemenea, fostul viceprimar a mai anunțat că în Sibiu au murit în total 99 de oameni, punctând faptul că s-a tras degeaba. Răzvan Pop are o colecție de gloanțe din perioada revoluției, gloanțe care au căzut în apartamentul părinților lui de pe strada Milea.

sibiu-1989-film-astra-1

Un alt băiat din sală a întrebat cum au supraviețuit oamenii fără mâncarea și cu apa otrăvită. „Norocul oamenilor era că s-a întâmplat înainte de Crăciun și știți cum fac oamenii cumpărături înainte de Crăciun. Acum noi cumpărăm din magazine, dar pe vremea aceea din septembrie începeau cu gemul, vinul, țuica, porcul și pe acestea le țineai acasă. Se spune că de aici au avut românii noroc de mâncare. Eu am stat cu bunici mei pe perioada revoluției, iar bunicul meu auzise că apa era otrăvită, iar în semn de protest a luat o cană și a băut apă. Apoi ne-a spus că putem bea cu toți pentru că nu este otrăvită. Eu nu înțelegeam multe la opt ani, dar părinții și bunicii mei au înțeles că erau zvonuri și se crea o stare de panică. E greu să mai faci ordine când oamenii sunt panicați”, povestește Răzvan.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus