Luni,
10.05.2021
Cer Senin
Acum
7°C

Iohannis l-a desemnat pe Orban premier: Așa este democratic corect

Iohannis l-a desemnat pe Orban premier: Așa este democratic corect

Președintele Klaus Iohannis a decis să-l propună pe liderul PNL, Ludovic Orban, în calitate de prim-ministru. Acesta a spus că optează pentru alegerile anticipate, însă menținerea guvernului interimar Dăncilă este „o zi pierdută pentru România”.

„PSD a avut 3 guverne care a dăunat grav României. PSD a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe toții pe loc. Acest lucru a fost constatat de toate partidele din opoziție și astfel a fost posibilă moțiunea”, a spus Iohannis.

„După consultările cu partidele politice parlamentare am tras concluzia pe care am spus-o și după prima rundă de consultări – că se conturează un guvern în jurul PNL-ului. PNL-ul a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși să-și asume guvernarea în această perioadă de tranziție.

Guvernul care va fi instalat în săptămânile viitoare va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal, cred că alegerile anticipate sunt o soluție foarte bună, dar nu acum cu guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eșuat este o zi pierdută pentru România.

Așadar, am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana dlui Ludovic Orban, președintele PNL, cel mai mare partid. In opoziție, promotorul principal al moțiunii de cenzură. Așa este democratic corect, așa se va întâmpla.

Sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se ajunge la o soluție satisfăcătoare pentru români cu atât mai bine.

Cred că trebuie instalat cât mai rapid noul guvern pentru a îndeplini următoarele sarcini: organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea proiectului de buget pentru 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar și multe alte lucruri aștept de la guvernul Orban”, a anunțat șeful statului.

La rândul său, Ludovic Orban s-a declarat „onorat” să-și asume această responsabilitate în numele PNL. „Garantez că voi pune toată experiența, toate cunoștințele, toată energia de care dispun în slujba servirii interesului public”, a precizat acesta.
„Asumarea răspunderii formării guvernului într-un moment în care țara are nevoie, este ceea ce ne definește (...) Românii au așteptări mari din partea naostră. Vom da românilor ceea ce așteaptă de la noi și de la un guvern normal: cinste, competență, integritate, demnitate, dedicare în servirea interesului public și soluții pentru marele probleme cu care se confruntă România astăzi.

Principalele priorități ale guvernului pe care îl voi prezenta parlamentului sunt: refacerea echilibrelor macroeconomice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri și care au afectat milioane de angajați din mediul privat, restructurarea amplă a aparatului guvernamental, simplificarea adminsitrativă, readucerea competenței și profesionalismului în funcționarea instituțiilor publice și digitalizarea administrației pentru a crește calitatea serviciilor pentru cetățeni”, a spus liderul PNL.

Premierul desemnat crede că „orice zi în întârzierea învestirii acestui guvern înseamnă menținerea PSD la putere și menținerea în funcție a guvernului Dăncilă, care nu mai are nicio legitimitate”.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

13 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Tipul(m-as putea referi la ambii da' ma refer doar la Orban) habar n-are sa completeze o Declaratie de avere d-apoi sa conduca un Guvern.Cap VII 1.2: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=272&cam=2&leg=2012&pag=5 Dl Prim Ministru,la ''Mod de dobindire'' se trece Cumparare,Partaj,Donatie,Mostenire etc nu Contract de vinzare-cumparare. Rezistentistilor sunteti mindri de premierul desemnat?
Raspunde

motanul garfield

Acum 1 an

Se indoia cineva ca nu va fi desemnat Orban premier? Sa fim seriosi! in sfarsit, cu o luna inainte sa-si incheie mandatul ( sa speram ca primul si ultimul) dl. presedinte are "guvernul meu"...Jalnica victorie...
Raspunde

ileana v

Acum 1 an

uraaa in sfarsit ne apropiem de partidul unic...presedinte , guvern, etc... totul din acelasi partid. nu sunt sigura ce tip de politica e asta...democratie clar nu, e un fel de monarhie fara sange albastru
Raspunde

Dracu

Acum 1 an

Eu da. Decat Dancila, eram mandru si de Gutza...
Raspunde

cetateanul neturmentat

Acum 1 an

Vai de capul tau! De asemenea alegatori nu avem nevoie!
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 1 an

...Orban nici nu stie cum se scrie corect " democratie " - ce face Klausi este de fapt democratura !
Raspunde

Suzi

Acum 1 an

Orban e pui de DAC, ?
Raspunde

Ciuciu

Acum 1 an

da, sigur, original Orban ori viata un roman veritabil si ortodox
Raspunde

vinsin

Acum 1 an

presedinte pnl, premier pnl, guvern pnl...cica democratie.... de unde pana unde asta inseamna democratie?
Raspunde

sibian dezamăgit

Acum 1 an

E dictatura penelista!
Raspunde

Robert

Acum 1 an

Sincer poate spun o prostie dar poate mă lămurește cineva. Oare președintele trebuie sa ...desemneze premierul sau doar sa l aprobe sau nu??? Nu mi amintesc sa i fii desemnat pe dancila..Tudose...grindeanu! Ok ..a trecut moțiunea.... guvernul actual nu mai există dar...iar întreb in cazul asta cine vine cu prop de premier? Nu cred că e prea ok...sa și desemnezi sa și...aprobi ce ai desemnat. Dar probabil nu mă pricep de aceea sincer as vrea sa mă lămurească cineva
Raspunde

Calin

Acum 1 an

Eu nu stiu cum de va lasa astia de la Turnul Sfatului pe toti sa behaiti pe aici :))
Raspunde

///

Acum 1 an

Dar pe tine?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus