Miercuri,
18.05.2022
Acum
0°C

Oficial avem al doilea focar de pestă porcină. Sibianul care a adus boala s-ar fi plimbat prin județ cu portbagajul plin de carne infestată

Oficial avem al doilea focar de pestă porcină. Sibianul care a adus boala s-ar fi plimbat prin județ cu portbagajul plin de carne infestată

În timp ce autoritățile sibiene își dau cu părerea și se uită unii la alții citind din regulamente și legi, pesta porcină africană ia amploare în județul Sibiu.

Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit astăzi în sala mare a Instituției Prefectului pentru a lua la cunoștință și certifica oficial existența celui de-al doilea focar de peste porcină africană în județul Sibiu, la Șura Mică. Este vorba despre gospodăria unui domn pe nume Căldărar, de la care a și plecat boala inițial în județ, el vânzând în Colun o scroafă cu câțiva purcei la începutul lunii octombrie.

Noul focar este cu atât mai important pentru sibieni cu cât el prevede o zonă de supraveghere ce acoperă municipiul Sibiu, prin urmare există riscul ca economia orașului să aibă de suferit în perioada următoare, mai ales că ne apropiem de Crăciun și noi focare nu sunt excluse. Ce presupun zonele de protecție și supraveghere impuse de pesta porcină puteți vedea aici. Importantă este reacția autorităților și măsurile luate de ele.

Anunțul noului focar și măsurile necesare au fost prezentate în ședința menționată mai sus de medicul veterinar Șerban Țichindelean, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu. Vreme de vreo 20 de minute acesta a citit din legi peste legi, a prezentat un fel de manual operațional, a vorbit despre autorități competente și o colaborare unitară... la final oamenii uitându-se ciudat unii la alții și părând că n-au prea înțeles mare lucru.

Dovadă, primarul din Șura Mică:

”     -   Domnule Țichindelean, credeam că o să fie niște măsuri mai concise. Fonduri, cine alocă, de unde, cine face ce...”, a intervenit primarul Valentin Ristea.

Răspunsul a fost o nouă lectură de legi și regulamente seci, care mai degrabă dau senzația unei fugi de răspundere.

”- Pe DJ 106 B putem noi opri mașini?”, a reluat ideea primarul ușor supărat, care a menționat pe urmă că ”nu vrea să facă o polemică aici”.

I s-a recomandat să ia legătura cu șeful Poliției dacă vrea să oprească mașini.

”Dați-mi măcar numărul de telefon al medicului veterinar responsabil să iau legătura cu el să știu ce trebuie să cumpărăm”, a mai spus primarul.

Mediul era chiar lângă, la aceeași masă. Și nu avea vești bune: În 15 octombrie s-a găsit pe raza comunei un porc despicat aruncat la gunoi. Temerea majoră a fost că cineva l-ar fi descoperit că este bolnav și l-a aruncat pe ascuns, riscând astfel să îmbolnăvească alte animale. Din fericire, testele de laborator au fost negative. Rămâne totuși întrebarea: Dacă din Șura Mică a pornit pesta în județ, cum este posibil ca oamenii să omoare și să arunce porci fără ca autoritățile să aibă habar?

Răspunde tot șeful DSVSA, Șerban Țichindelean: ”Originea virusului în locația respectivă nu o știm”.

Același medic veterinar a mai făcut o dezvăluire în ședința de astăzi de la Prefectură. Lungul lanț al autorităților sibiene competente nu este în stare să găsească un porc. Domnul Căldărar a vândut un porc bolnav la Colun și pe altul l-a tăiat și mâncat în familie. Însă o vecină, care a cumpărat carne de la el, spune că a existat și al treilea porc tăiat, carnea fiind vândută din poartă în poartă, informațiile autorităților fiind că bărbatul s-a plimbat cu un portbagaj plin de carne infestată prin Jina, Poiana și alte localități, unde a încercat să o vândă. Femeia care a făcut aceste declarații a cumpărat, gătit și mâncat carne de la domnul Căldărar. O parte a oferit-o autorităților, care după ce au testat-o la Cluj-Napoca și București au descoperit că era infestată. Din acest motiv avem astăzi declarat noul focar.

” - Cum s-a plimbat, așa, cu carnea?”, a întrebat mirată prefectul Maria Minea?

” – Cu mașina!”, i s-a răspuns din sală.

” - Bun, deci a plimbat carnea și prin județ...”.

Important de menționat că la momentul respectiv persoana în cauză nu avea certitudinea oficială că porcul este bolnav. Cu toate acestea, șeful DSVSA încearcă să indice un vinovat.
”- Se pare că avem trei porci. Cu unul nu știm ce s-a întâmplat. Există o anchetă la Poliție dar nu știm concluzia!”, spune Țichindelean.

”- Domnule Țichindelean, ancheta nu se face public!”, îi răspunde scurt Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu.

Din sală, oamenii de la mese spun în șoaptă că porcul dat dispărut ”e de mult piftele”.

La finalul ședinței, prefectul județului încearcă să tragă o concluzie și să-și dea seama de unde a venit boala la Sibiu. Pe scurt, doamna prefect crede că ar fi venit din pădure. Dacă există porci mistreți bolnavi, care au mâncat porumb și pe urmă oamenii au cules porumbul rămas și l-au dat la porcii lor din gospodărie, atunci s-ar fi îmbolnăvit și aceștia.

Șerban Țichindelean sugerează altceva. Domnul Căldărar, în baza unor informații, ar fi putut cumpăra porci bolnavi din județe deja afectate de pestă porcină, la un preț mic, și cum a ajuns la Șura a încercat să scape rapid de ei: Unul l-a tăiat și mâncat cu familia și vecinii, altul l-a dat la Colun și pe ultimul l-a tranșat și vândut prin județ, ori pe unde a apucat.

Prefectul Minea încearcă totuși să plece cu o concluzie din ședință.

”- Dacă se fierbe carnea, nu e bună? Poate sunt oameni care din asta trăiesc...”.

O altă concluzie încearcă și directorul DSVSA, care transmite un mesaj presei prezentă în sală

”- Nu ar trebui să existe o alarmare a populației, având în vedere măsurile care s-au luat”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Un sibian

Acum 2 ani

Acum dupa publicare numelui stim toti sorgintea omului cu porcul.
Raspunde

Clanul politic

Acum 2 ani

Nimic nu se face public...totul e secret în țara asta.
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

Ce curios cum apar pestele astea in preajma sarbatorilor de iarna?!!
Raspunde

Calin

Acum 2 ani

Porcul a fost PSD-ist ? Ca asa se explica cum apar treburile astea ca paduchii in mamaliga
Raspunde

timpu trece...leafa marita merge

Acum 2 ani

hai sa ne facem ca muncim
Raspunde

Veronica

Acum 2 ani

Iar s-a ''imbolnavit'' porcu'? Deci adio sorici, carnita fripta, etc. Azi-maine se ''imbolnaveste'' spanacu' si ceapa din gradina. Mda, o greva a vegetarienilor ne mai trebuie. Citez : ''Șerban Țichindelean: ”Originea virusului în locația respectivă nu o știm”.'' Oare stie cineva ceva in tara asta, dupa ce prinde la ciolan (aici ma refer la cei care ocupa functii bune)? Cum ajung pe o functie brusc nu mai stiu nimic. O fi si asta vreo boala incurabila / nedescoperita :))
Raspunde

caldarar

Acum 2 ani

Caldarar nu e un domn ci un tigan, ca sa stiti. Astia cresc porci cu gunoaie din tomberoane apoi i vand peste tot.
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

NOAPTEA MINTII!!!
Raspunde

jonyjon

Acum 2 ani

Vrem reportaj si din Sura Mica, ne-a placut cel din Colun!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus