Joi,
23.01.2025
Ceata
Acum
-3°C

„Oamenii Dreptății. În dialog cu Liana Alexandru” – portret al sistemului justițiar din România, într-o nouă perspectivă

„Oamenii Dreptății. În dialog cu Liana Alexandru” – portret al sistemului justițiar din România, într-o nouă perspectivă

„Oamenii Dreptății. În dialog cu Liana Alexandru” este un film documentar bazat pe interviuri cu 13 persoane care lucrează în justiție, precum judecători, procurori, polițiști și avocați. Liana Alexandru reușește să descopere filă cu filă subiectivitatea meseriei, emoțiile unui justițiar, empatia și problemele identificate de cei care fac dreptate în fiecare zi. Ce înseamnă justiția în România? De ce nu avem încredere în cei care o aplică? De ce judecata este un proces lung și anevoios? Toate aceste întrebări au un răspuns din partea invitaților.

„Vrei să ajuți, nu să judeci”, spune unul dintre judecătorii invitați. Pentru judecători aplicarea legii a devenit mult mai complicată în ultimi ani, plin de schimbări legislative, hotărâri și apariția unor noi legi. Situația a scăpat de sub control, iar ziua de muncă a unui procuror sau avocat începe prin verificarea legilor. Ce fel de justiție se practică în România, dacă nici cei care dau verdictul nu sunt siguri de schimbările apărute peste noapte?

Un procuror lucrează și la 1.000 de cazuri pe an, iar un polițist poate avea 100-200 de cazuri rămase din 2015-2016 care nu au fost soluționate. Sistemul este îngreunat din cauza dosarului fizic, din cauza neputinței oamenilor din justiție de a accesa informații în mediul on-line. „Pot să înțeleg că procesul ajunge să fie frustrant”, spune un notar.

WhatsApp Image 2019-10-19 at 12.43.54 (2)

Viața oamenilor din justiție nu este numai lapte și miere, lucrează câte 10-14 ore pe zi, ore suplimentare neplătite. „Ajung la ora 9:00 la birou, apoi urmează 10 ore de haos”, povestește unul dintre procurori. Deși meseria de procuror poate părea plictisitoare, el este un lider de echipă și își petrece timpul încercând să găsească o cale de mijloc în timpul cercetărilor. „Am vrut să aflu adevărul”, explică un procuror.

Un judecător este responsabil pentru aplicarea legii, astfel adevărul judiciar trebuie să reiasă din probele puse la dispoziție. Există un adevăr obiectiv și un adevăr judiciar, dacă nu există probe practic adevărul obiectiv se diminuează. În multe cazuri judecătorii sunt supuși unei doze de subiectivism, dar acest lucru trebuie diminuat pentru a putea aplica legea. „Nu putem refuza cazuri”, spune o judecătoare.

WhatsApp Image 2019-10-19 at 12.43.54

Liana încearcă să explice ce este empatia în cazurile procurorilor și a judecătorilor. În acest scop, se discută cazurile careu au avut un impact asupra justițiarilor. Cazurile de divorț sunt cele mai complexe pentru că implică un minor care urmează să fie despărțit de unul dintre părinți. Iar pentru procurori cele mai complicate sunt abuzurile asupra minorilor, unul dintre cazurile dezvăluite de Arina Corsei Vultureanu este cutremurător.

Deși oamenii ai dreptății, chiar și ei încalcă legea și plătesc amenzi, acestea implică încălcarea legii în trafic. Pentru a vedea o altă parte a sistemului justițiar, o parte ascunsă despre oamenii, filmul va avea proiecție la ASTRA Film Festival, duminică, 20 octombrie la Sala Thalia de la ora 17:00.

WhatsApp Image 2019-10-19 at 12.43.54 (1) WhatsApp Image 2019-10-19 at 12.43.53 (1)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus