Marţi,
20.10.2020
Cer Senin
Acum
1°C

Primele alegeri din România întregită: Declarația depusă de Iuliu Maniu acum 100 de ani la Sibiu

21 Octombrie 2019 14:15

Primele alegeri din România întregită: Declarația depusă de Iuliu Maniu acum 100 de ani la Sibiu

Deținerea cetățeniei române și vârsta minimă de 25 de ani erau unele dintre condițiile pe care trebuiau să le îndeplinească cei care își anunțau intenția de a candida în Adunarea Deputaților în cadrul primelor alegeri din România întregită, în anul 1919.

Acum 100 de ani, la 21 octombrie 1919, Iuliu Maniu, președinte al Consiliului Dirigent cu sediul în Sibiu și candidat de deputat pentru primele alegeri din România întregită, a depus declarația notarială prevăzută de decretul-lege electorală. Documentul a fost publicat de Arhivele Naționale ale României.

Instituția amintește că pentru a candida pentru un post în Adunarea Deputaților, erau necesare următoarele condiții: 1). să fie cetățean român; 2). să dețină exercițiul drepturilor civile și politice; 3). să aibă vârsta minimă de 25 de ani; 4). să aibă domiciliul real în una din comunele României reîntregite.

Astfel, textul semnat de Iuliu Maniu acum 100 de ani era următorul:

„Către președintele circumscripției

pentru alegerea de deputat în circumscripția Alba Iulia din județul Alba inferioară.

Subsemnatul D. Iuliu Maniu

de ocupațiune Președintele Consiliului Dirigent Român domiciliat în Sibiiu - declar fiind de candidat de deputat în circumscripția de mai sus, declar din partea mea în conformitate cu prevederile art.39 din decretul-lege electorală că sunt cetățean român și că nu voiu opta cetățenia unui Stat străin, că primesc alegerea, că îmi voiu prezenta certificatul de membru al corpurilor legiuitoare și că voiu lua parte la lucrările acelora.

Dat în Sibiiu, la 21. Octombre 1919”

Sursa: https://www.facebook.com/Arhivele.Nationale.ale.Romaniei/ Sursa: https://www.facebook.com/Arhivele.Nationale.ale.Romaniei/

(Sursa: ANR, ANIC, fond Ministerul Justitiei. Comisia Centrala Electorala, dosar 1/1919, f. 31.)

Declarația a fost depusă în fața notarului dr. Nicolae Cristea.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus